Як персоналізація сайту допомагає вийти на європейський ринок і знайти нових клієнтів

У 2022 році український бізнес пройшов складні випробування і був змушений швидко адаптуватися до військових реалій. Саме пластичність допомогла підприємцям вижити та зберегти свій бізнес. Кожен обирав свою стратегію та інструменти ефективності.

Один з таких інструментів – діджиталізація. Саме це стало ключовим кроком Fibermix до освоєння ринку Європи.

Сайт як інструмент

Нашим першим сайтом була звичайна візитівка (landing-page). Він надавав загальне розуміння про те, чим займається компанія, але не заглиблював клієнта у подробиці. Користі від такого веб-ресурсу було небагато, тому ми вирішили розробити повноцінний сайт для українського користувача. А для того, аби продуктивніше працювати з ЄС та якісно інформувати потенційних партнерів за кордоном – створили окрему платформу для європейських клієнтів і персоналізували її.

Європейські бізнес-відносини традиційно формалізовані. Партнери з ЄС уважні до деталей та обирають е-mail комунікації замість живого спілкування, ретельно вивчають пропозиції та документи. Сайт – дозволяє зібрати всю необхідну інформацію в одному місці. І важливо, щоб цей ресурс був зручним для користування та максимально відповідав на запит відвідувача.

Персоналізація. Лайфхак

Під час створення сайту компанії, переважна більшість використовує англійську мову для комунікації із закордонними клієнтами. Адже це офіційна мова ЄС і буде зрозумілою для всіх представників євроспільноти. Але пересічний поляк чи, скажімо, француз або чех наврядчи зрозуміє вашу англомовну колонку з переліком технічних характеристик будівельної фібри чи іншої продукції. Нативно люди більш охоче довіряють тій інформації, що написана рідною для них мовою.

Щодо сайту нашої компанії – спочатку він також був англомовним. Але не давав результату, на який сподівались. Так ми прийшли до мовної персоналізації. Саме використання шести локальних мов країн Євроспільноти та адаптація матеріалів під локального користувача збільшило показник утримання та взаємодії із сайтом. Також виріс органічний трафік.

Мультилінгвізм спрацював як ефективний маркетинговий інструмент. Адже можливість отримувати інформацію рідною мовою для наших клієнтів з ЄС значно прискорила комунікацію щодо технічних характеристик продукції та оформлення замовлення. Завдяки мовній персоналізації зокрема, компанія в 2022 році відкрила для експорту +2 країни ЄС. Й нині постачає продукцію у 14 країн.



Під час повномасштабного вторгнення ми зробили ставку на сайт, як маркетинговий інструмент. Та кожного дня переконуємось, що все зробили вірно. Хоча фінансові витрати на його створення та супровід були чималі.

Сайт став обличчям Fibermix у країнах Європи, адже комунікувати з іноземними клієнтами в інший спосіб ми зараз не можемо. А мовна персоналізація дозволила наростити кількість клієнтів. А ще – активно працювати та сплачувати податки у такий важкий для країни період.

546