Як підвищити конверсію в ecommerce через пошук на сайті

"Грішниця електрична", "горілки для газонів", "захисник багажу", "безтактний термометр", “гидкий клінкер”, “віра дорожня”, “дюбелі вбивці”, “вірусне ліжко” — це реальні запити, які вводять покупці інтернет-магазинів. Якщо пошук на сайті їх не розуміє, бізнес втрачатиме клієнтів.

Коли ви шукаєте щось у Google, ви не замислюєтеся над правильністю формулювання, помилками, закінченнями слів. Ви просто вводите свій запит. Іноді це осмислена фраза, іноді просто набір слів — Google зрозуміє все. Пошукова система привчила нас до швидких і релевантних відповідей на будь-яке запитання. Такого ж досвіду покупці чекають від пошуку на вашому сайті.

Зручний і функціональний внутрішній пошук в ecommerce — крутий інструмент для підвищення продажів. Це та сама неочевидна можливість для росту, яку не помічає багато інтернет-магазинів. Ми зібрали цікаві кейси й покажемо, як розумний пошук збільшує конверсію, транзакції та дохід в інтернет-магазині.

Навіщо інтернет-магазинам розумний пошук

З кожним роком інформації стає дедалі більше, а часу на пошуки дедалі менше. Завдання пошуку в інтернет-магазині — вмить зрозуміти, що потрібно людині, та швидко показати релевантні результати.

Якщо ви змушуєте покупців довго блукати каталогом, виправляти й доповнювати пошуковий запит, видаєте нерелевантні товари, клієнти підуть в ті магазини, де їх зрозуміють з пів слова.

Пошуком користується найбільш конверсійна та цінна аудиторія. Ці покупці відразу йдуть зі своїм “вішлістом” покупок до пошукового рядка. Вводять запит — отримують результат — купують товар. Але щоб схема працювала саме так, пошук на сайті повинен бути дійсно розумним, функціональним і зручним. Інакше він зливатиме ліди.

Покупці, які користуються пошуком по сайту, приносять бізнесу до 50% доходу

Тільки вдумайтеся: внутрішнім пошуком користується до 5% відвідувачів, але саме вони приносять інтернет-магазину до половини доходу. Все, що треба від інтернет-магазину, — дати їм можливість швидко й легко знайти товар. Адже якщо клієнт не може знайти товар — він не може його купити.

Ось приклад одного з інтернет-магазинів, де 2,31% користувачів пошуку приносить 44,92% доходу.

Вражає, правда? Це люди, які перебувають глибше у воронці продажів, вони точно знають, чого хочуть, і прямо вам про це заявляють.

Інший приклад — великий онлайн-супермаркет, де після інтеграції розумного пошуку частка аудиторії, яка користується пошуком, виросла вдвічі — з 2,76% до 4,89%. І ця аудиторія приносить магазину 43,59% загального доходу.

Просто уявіть, скільки грошей інтернет-магазин втратив би, якби пошук працював некоректно.

30%+ конверсії після інтеграції розумного пошуку

Multisearch збільшує конверсію з внутрішнього пошуку щонайменше на третину, причому майже відразу після інтеграції. І це мінімум. Наприклад, після інтеграції Multisearch конверсії з внутрішнього пошуку в інтернет-магазині дитячих товарів Pampik зросли на 300%. Звісно, все залежить вiд того, як пошук працював на сайті до інтеграції. До речі, ви можете це перевірити за 3 хвилини — просто пройдіть тест, наскільки ваш пошук smart.

Хороший внутрішній пошук робить сайт зручним, утримує користувачів в інтернет-магазині, збільшує перегляди та знаходить до 98% товарів. Це приклад з аналітики Multisearch великого інтернет-магазину косметики та парфумерії, у якому розумний пошук знаходить 97,4% запитів.

Решта 2% — це продукція, якої немає в асортименті. До речі, звіт про незнайдені товари — ще одна точка росту, яку дає внутрішній пошук. Ви можете аналізувати незнайдені товари, поповнювати ними асортимент і підвищувати продажі.

Що повинен вміти пошук по сайту

У пошукових технологіях сьогодні активно застосовують розумні алгоритми на Machine Learning. Це хай-левел для підвищення конверсії в ecommerce і створення приємного user experience. Для тих, хто тільки задумується про апгрейд пошуку, ми радимо розпочати з базового функціонала.

Виправлення помилок

Всі ми помиляємося, коли пишемо повідомлення в месенджерах чи запити в пошуковому рядку. Це нормально. Не вчіть покупців, вчіть пошук! Він повинен розуміти, що "грішниця електрична" і "безтактний термометр" — це електрична горішниця для печива та безконтактний термометр, а не те про, що ви подумали;)

Автоматична заміна неправильної розкладки клавіатури

Google розуміє та виправляє запит, навіть якщо він написаний на іншій розкладці клавіатури. Такі суперздібності мають бути і у внутрішнього пошуку на сайті – не змушуйте клієнтів нервувати.

Кирилиця латиницею

"Сяомі", "Зануссі", "Самсунг", "Бош" — вашим покупцям точно не хочеться зайвий раз напружуватися та згадувати, як правильно пишуться оригінальні назви брендів. Розумний пошук автоматично переведе кирилицю латиницею. Кількість запитів без результатів і показник відмов зменшиться в рази.

Розуміння морфології: відмінки, рід, число

"Чохол смартфон", "чохли для смартфонів", "чохол під смартфон", "чохол на смартфон" — люди шукають товари по-різному, і пошук повинен знаходити потрібні позиції, незалежно від того, в якій морфологічній формі написана назва.

Синоніми та сленг

Смартфон — мобілка — мобільний телефон — стільниковий. Кросівки — кроси — джордани — ізі — снікерси. Зарядка — зарядний пристрiй — акумулятор — батарея. Вирівнювач для волосся — плойка для вирівнювання – щипці для волосся — випрямляч волосся. А як ви напишете назву потрібного товару? Щоб видавати правильні результати, пошук просто повинен розуміти синоніми та сленг.

Розумні автопідказки

Ваші покупці не хочуть вводити запит у пошуковий рядок повністю. Автопідказки економлять час і пропонують релевантні товари, бренди чи категорії, щойно ви ввели в пошук перші літери. Це дуже зручно, коли шукаєш товар зі смартфона. До речі, 15% користувачів переходять на результати пошуку саме з підказок.

Швидкий і mobile-friendly

Ми живемо у світі миттєвих комунікацій: ввів запит — отримав результат — купив. За даними дослідження компанії Ericsson і нейробіологів, рівень стресу при повільному завантаженні сторінок на смартфоні такий же, як під час перегляду хорорів😱 Хороший пошук працює швидко й однаково зручний і на десктопі, і на смартфоні.

Якщо ви хочете отримати від пошукового рядка максимальну віддачу, радимо звернути увагу на такий додатковий функціонал:

  • динамічна фільтрація;
  • кошик у результатах видачі;
  • збереження історії запитів;
  • ecommerce-маркери — акція, розпродаж, новинка, хіт продажів;
  • схожі товари у пошуку без результатів;
  • ранжування товарів на основі Machine Learning з урахуванням поведінкових факторів і конверсійності.

У ecommerce якісний внутрішній пошук критично важливий — від нього залежить дохід. Якщо пошук на сайті працює коректно і дає релевантні результати, люди охочіше ним користуються, адже приємний досвід завжди хочеться повторити. Тобто частка аудиторії, яка йде до пошукового рядка (і ваш дохід!) з часом будуть збільшуватися.

Прокачайте пошук на сайті! У Multisearch є варіант швидкої інтеграції за годину без складних налаштувань, витрат на IT і заміни вашого пошукового рядка. Все, що потрібно для інтеграції — XML-файл з інформацією, по якій буде шукати пошук. До речі, він ідеально працює не тільки в ecommerce, а й у контентних проєктах.

Якщо хочете протестувати всі можливості розумного пошуку Multisearch у своєму проєкті, скористайтеся безкоштовним 14-денним тріалом. Залишайте заявку на сайті multisearch.io.

1752