Як писати сценарії TikTok: розбір прикладів і трендів

TikTok - вкрай динамічна соціальна мережа. У ній не можна бути нудним, звичайним, "як усі", потрібно відрізнятися, запам'ятовуватися, робити щось неймовірне. Тому запорука успіху відео - це хороший сценарій. У цій статті розглянемо, як правильно складати та реалізувати сценарії.

Етапи роботи:

  • Вивчення прямих і непрямих конкурентів, які вже набрали популярність завдяки кільком відео.

  • Вивчаємо тренди на сьогодні.

  • Оцінюємо і коригуємо процентне співвідношення трендів до корисного контенту.

  • Вибираємо теми і затверджуємо їх.

  • Пишемо сценарії.

Як проводити корекцію

Що означає фраза "коригуємо процентне співвідношення трендів до корисного контенту"? Мається на увазі, що вам потрібно визначити, скільки на каналі буде корисного контенту і скільки - трендового. Спираючись, на бізнес-цілі та нішу.

Наприклад: якщо це канал юриста, то корисного контенту має бути 75% і лише 25% - побудованого на трендах для масового залучення аудиторії. Але навіть тут "тренди" будуть незвичайними, але про це далі.

І другий приклад: якщо це магазин косметики, то тут характер контенту залежить від позиціонування, а також від віку цільової аудиторії, цінового сегмента тощо. Але в будь-якому разі вже допускається пропорція 50% корисного і 50% трендового.

Визначаємо тип контенту

Що важливо знати: існує поняття трендів і поняття корисного контенту. Обидва ці формати мають свою специфіку щодо написання сценаріїв.


На основі трендів

Термін життя тренда від 2 до 3 тижнів. Це можна побачити за місячною шкалою життя тренда. Відстежувати термін тренда можна, переходячи за музикою, яку використовують, у загальну стрічку авторів і дивитися дату перших відео.

"Доопрацювання" тренду під себе - це переписування тренду під власну ситуацію, історію, продукт, послугу тощо. У 80% трендів можна легко і сатирично вставити свою власну ідею.

Ось вдалі приклади:

  • У середині 2022 року став популярний тренд на "очікування-реальність", через фірмовий звук помилки на Windows. Ось приклад самого тренду: https://vm.tiktok.com/ZMFDS53Cg/ (до речі, він ще був завантажений 2020 року), а також як його використовував магазин Eva https://vm.tiktok.com/ZMFDS2Vd4/  . Цей тренд можуть використовувати будь-які магазини, стилісти, розробники, дизайнери та інші.

  • Та тренд "похмурого обличчя", через брендований звук. Ось приклад самого тренду: https://vm.tiktok.com/ZMFfmrDUW/ ,  та як його використала компанія Starbucks https://vm.tiktok.com/ZMFfmdvR7/ . Це дуже непоганий крок!

Ще формат: посилання на авторитетні (і не дуже) джерела.

"Прочитайте сьогодні в мережі досить незвичайне дослідження британських вчених", "А ви чули про відповідь Ілона Маска на...". - крилата фраза для початку відео, дає шанс бути почутим. Підходить для експертних блогів.

Особливо виграшна тема контенту для тих, хто пов'язаний з відстеженням динаміки ринку. Наприклад, якщо фахівець з таргетингу, підійдуть будь-які новини від CEO facebook (анонси, спірні тези тощо). Також це буде актуально для юристів, криптоекспертів, ріелторів тощо.

Важливо розуміти, на чому ґрунтується тренд. Тут важлива музика, можливо, рухи і характер ідеї. Від якості та продуманості відео залежатиме кількість органіки. Спочатку можна орієнтуватися на конкурентів, які могли вже зняти щось схоже ;)


Сценарії на основі корисного контенту

Цей контент від самого початку має заманювати користувача у відео. Для цього треба витримувати кілька правил:

  • Починаємо відео з питання або факту - вони мають бути яскравими та інтегруючими, щоб користувачеві було вже цікаво. Тобто перші 3 секунд мають бути максимально "клікбейтними".
  • Знайомство з автором необов'язкове у всіх відео, лише в окремих маркетингових відео, якщо такі плануються.
  • Заклик до дії робимо максимально легким і ненав'язливим - наприкінці відео або після опитування, факту. Але його не треба використовувати в усіх сценаріях. Заклики бувають кількох типів: 1. підписка на акаунт, універсальний; 2. варіативний - це коментар, переведення в instagram, перехід на лід-магніт, перехід на замовлення послуги (залежить від сценарію відео).
  • Байт на перехід краще робити тоді, коли у вас планується 2-3х серійний контент. Тобто в кінці серії ми можемо прописати "Другу частину шукаєте вже в акаунті".
  • Довжина відео не повинна перевищувати 50 секунд, в окремих випадках історії можуть бути до 1 хвилини 30 секунд.
  • Води не повинно бути, оскільки глядачі ТікТок звикли бачити швидкий і корисний контент. Використовуйте факти, гострі фрази, статистику, техніки та інше.

Який вигляд можуть мати сценарії 

Тема: образ на кожен день - сценарій для магазину взуття, де суть у тому, щоб показати використання взуття в різних образах.

Використання треку https://www.tiktok.com/music/MONDAYTUESDAYWEDNESDAYTHURSDAY-FRIDAYSATURDAYSUND-6766062058950707974

Тема: образ доставки їжі - може використовуватися як сценарій для блогера, так і сценарій для самої компанії.


Підсумок

Як і в будь-якій креативній діяльності, для створення відео в TikTok важлива натхненність. Тому потрібно проводити час у даній соціальній мережі, переглядати тренди, слідкувати за успішними акаунтами та піддивлятися для себе ідеї. Тоді з часом ви почнете інтуїтивно відчувати, що подобається аудиторії, а що - ні.

Крім того, важливо провести ретельну підготовку перед тим, як почати знімати відео:

  1. проаналізувати конкурентів;
  2. визначити ton of voice і позиціювання бренду;
  3. вибрати тип контенту тощо.
  4. Від якості підготовки також дуже сильно залежить результат.

А ви використовуєте вже цю соціальну мережу для свого експертного контенту або просування інших? ;)

3463