Як подбати про своє ментальне здоров’я та творчу спроможність в умовах війни

Коли навколо відбувається війна, коли щодня бачимо повідомлення про загиблих, поранених, про зруйновані будинки та життя, ми кажемо собі: «Психолог не на часі. Є ті, кому ще важче, кому він потрібніший». Та це не так! Ми всі потрапили під руйнівний вплив війни. І кожен тепер має працювати над собою, щоб подолати стан пригнічення, щоб змогти відновитись та залишатись корисними для країни, для рідних і для себе. Представники творчих професій мають дбати про себе і вчасно побороти свої страхи та стреси!

Я Ліна, Head of People в Awesomic. З перших днів війни ми почали працювати над Mental Health Support Program для нашої команди та спільноти дизайнерів. І я хочу поділитися тими рішеннями, які працюють для підтримки нашого ресурсу.

Платформа Awesomic поєднує компанії-замовники з дизайнерами-виконавцями. Проєкт заснований українцями та більшість дизайнерів на платформі — українці. Співпраця з Awesomic може бути цікавою альтернативою фрілансу для тих, хто не любить менеджерську складову та кому важливо відчувати приналежність до спільноти. Найчастіші замовлення для дизайнерів на Awesomic — це розробка лого, брендинг, веб- та продуктовий дизайн, дизайн презентацій, анімації, друковані матеріали.

Що переживають українці сьогодні:

  • перебувають чи перебували в зонах бойових дій, виїжджають чи виїхали з гарячих точок і змінюють своє життя, житло, локації та плани;
  • проживають емоції, які знаходяться у прихованому стані.
  • приховані емоції накопичують напруження, яке проявляються не дуже екологічно в стосунках, в роботі та комунікації з іншими людьми;
  • справляються з невизначеністю, стресом та різними нетиповими для мирного життя станами;
  • намагаються віднайти віру в майбутнє, шукають на що опиратись зараз, щоб вистачило сил боротись;
  • борються з невідомим — як повернути якість життя та здатність до творчості;
  • надмірно відчувають сором, страх, злість та провину.

Як з цим боротися? Що робити, коли всі ці емоції та переживання вирують, змінюючи одне одного чи навалюючись всі разом? Важливо проводити регулярну самостійну перевірку свого ментального стану.

Часто зрозуміти свій стан буває складно. Будь-яка з реакцій сьогодні — це нормальна реакція на ненормальну ситуацію! Але важливо принаймні відстежувати зміни: відновлювати ритм життя і помічати нетипові для вас прояви емоцій. Це допоможе не втратити момент, коли час звернутися за професійною допомогою. Більш як 80% команди Awesomic долучилися до сесії з психологами вчасно, завдяки регулярним комунікаціям, та регулярній самоперевірці ментального стану.

Як перевірити свій ментальний стан? Це зовсім нескладно. Є список зі стандартних 18 питань. Відповідаючи просто «так» або «ні», ви отримаєте розуміння, чи настав час звернути на своє ментальне здоров’я додаткову увагу.

Чи бачите тривожні сновидіння або нічні кошмари, що повторюються?

Маєте спогади, від згадки про які вам здається, що ці події відбуваються знов?

Чи здригаєтесь ви від звуків?

Чи боїтесь заходити у метро або спускатись в підвал?

Ви почуваєте себе нещасним та сумним саме зараз?

Чи маєте відчуття відчаю?

Ви відчуваєте прискорення або уповільнення часу?

Чи є у вас відчуття порожнечі або тягаря на серці?

Чи можете ви чітко згадати всі останні події?

Ви уникаєте розмов, пов’язаних з нещодавніми подіями?

Ви погано спите?

Можливо ви помітили, що стали більш дратівливим/ою?

Ви почали зриватись на інших людях?

Ви помічали, що почали проявляти завелику настороженість чи пильність навіть у ситуаціях безпечних для життя?

Чи важко вам концентрувати увагу?

Чи відчуваєте ви нервозність?

Можливо, ви постійно думаєте про те, що сталось?

Чи згадуєте ви постійно про минулі події?

Якщо відповідей «так» більш як дев’ять, варто поговорити з професіоналом.

Куди звертатися за допомогою?

Є три напрямки роботи над ментальним здоров’ям які ми в Awesomic дослідили та перевірили їхню ефективність для команди.

Перша психологічна самодопомога: додатки, чат-боти та інформаційні ресурси

Український стартап Mindist з початку війни змінив фокус і зараз допомагає українцям на «ментальному фронті». В додатку можна знайти більш ніж 4500 аудіо на тему зниження стресу (доступно офлайн). Також через додаток можна отримати консультації від більш як 1200 волонтерів-психотерапевтів.

Бот першої психологічної допомоги розробила команда Інституту когнітивного моделювання у співпраці з Кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії та фахівцями проєкту «Друг». Бот дає важливі рекомендації, які є помічними в перші години після травматичної події, а також загальні рекомендації: що робити, а що не варто, щоб не нашкодити своєму ментальному здоров’ю.

Чат-бот «Готовий до всього» (@Hotovyi_do_vsioho_bot) допоможе підготуватися до будь-якої надзвичайної ситуації. Коли ми підготовлені, ми спокійніші та впевненіші. Бот допоможе по пунктах зібратись, щоб бути готовими до будь-якого варіанту розвитку подій.

Також рекомендую переглянути сайт Волонтерської психологічної допомоги та підписатися на сторінку «Психічне здоров’я України».

Групова допомога: вебінари та групи

Є два типи вебінарів: відкриті онлайн вебінари та закриті терапевтичні групи. Як ми це проводимо:

Відкриті вебінари

Щодня є гостьовий психолог і тема. Кількість людей не обмежена. Спеціаліст спочатку викладає інформацію, потім питання-відповіді.

Для кого підходить: 

1) людям, які хочуть почути інших, зрозуміти що вони не одні з такими переживаннями; 

2) тим, хто хоче поговорити, але не відчуває себе комфортно на індивідуальних сесіях, або на групових зустрічах, на яких присутні колеги чи друзі.

Ми в Awesomic долучалися до відкритих вебінарів Надії Перевізник «Перемога Терапія».

Закриті терапевтичні групи

Проводяться в групах до 12 осіб що два тижні. Мета: зібрати колег, які знаходяться в схожій ситуації та відчувають/переживають схожі емоції. Групи проводяться за модерації психологів з належним досвідом.

Індивідуальні сесії з психологами

Не варто займатись самолікуванням, глибинною самодіагностикою і тим більше прописувати собі будь-які заспокійливі без попередньої консультації зі спеціалістом.

Як обрати хорошого спеціаліста:

Пройдіть первинну консультацію з кількома психологами і виберіть того, з яким вам найкомфортніше.

Ідентифікуйте, які теми ви хочете обговорювати. Дізнайтесь чи в спеціаліста є необхідні навички та досвід. Наприклад, не всі працюють з ПТСР. Тому якщо у вас є прояви посттравматичного стресового розладу, потрібно шукати спеціаліста з відповідним досвідом та сертифікацією.

Не бійтесь просити показати вам диплом та перевіряти в публічних даних сертифікати на дійсність.

Не сприймайте невдалу сесію як поразку чи бажання зупинитись чи «це не для мене». Продовжте пошуки того, хто підійде саме вам.

Кілька корисних посилань:

Психологічна Кризова Служба, координаторки Анна Стативка та Тетяна Конрад

Психологи секції травмфокусу УСП , голова секції Лариса Довлад

Мобільний застосунок Mindist

Розкажи мені велика платформа психологів

Бонус. Включайтеся в роботу

У такий надзвичайно нелегкий час не варто недооцінювати важливість включитись в роботу. Волонтерські проєкти чудово допоможуть спрямувати свої страхи, біль і переживання в корисний напрямок. Мабуть, кожна агенція долучилась до допомоги країні хоча б одним волонтерським. Ми у своєму комьюніті Awesomic також це зробили: дизайнери у свій робочий час можуть брати задачі на банери, ілюстрації, графіку чи сайти та додатки, які допомагають волонтерам.

Робота, особливо над волонтерськими проєктами, дає можливість не приховувати емоції та переживання, а перетворювати їх на творчість, що має цінність.

Авторка — Ксенія Трічева.

«Спроби зловити частинку миру у ці жахливі часи. Саме це сьогодні намагається зробити кожен українець».

Авторка — Сіроштанова Марі.

«Ця ілюстрація про кожного дорослого і дитину, які тікали від жахів війни з Краматорська та мали надію почати все спочатку».

Авторка — Юля Кузнєцова.

«Я намагалася зобразити себе у перші дні війни. Хоча ця ілюстрація напевне відгукнеться багатьом людям і вони побачать у ній себе».

Автор — Володимир Манко.

«Цей малюнок створений у пам’ять про мою подругу Юлю з Харкова. Вона вирішила залишитися у рідному місті до кінця, але загинула 8 березня. Можна сказати, що ця ілюстрація присвячена всім жінкам, які загинули під час цієї війни».

Авторка — Софія Мірошніченко

«Ілюстрація зроблена у той день, коли прийшло усвідомлення, що твій дім найрідніший і ніщо не зможе його замінити».

На платформі Awesomic є фіча Send Gift. Вона виявилася дуже корисною для підтримки українців. Клієнти бачили, хто з виконавців завдань українці, і мали можливість надіслати їм «подарунок». Дизайнер отримував «подарунок» з коментарем від клієнта: часто дуже зворушливими. Така підтримка допомагала знайти в собі сили творити та працювати. І до речі, ці подарункові винагороди більшість дизайнерів відразу переказували на підтримку армії чи гуманітарну допомогу.

Звісно, змушувати себе працювати, особливо в перший час після травми, не варто. Важливо дати собі час, який потрібен на відновлення сил, на пристосування до нової реальності.

Всім ментального здоров’я та перемоги!

2917