Як розвивати бізнес під час війни?

На жаль, війна заскочила нас усіх зненацька і довелося адаптуватися до нової реальності. Початок війни був сповнений невизначеності. Тому багато клієнтів із-за кордону припинили інвестиції в українські компанії, щоб не втратити гроші. Як наслідок, багато проєктів було призупинено, а фірми втратили своїх клієнтів.

Це був нелегкий період у житті й нашої компанії, оскільки головний офіс знаходиться в Харкові, одній з найгарячіших точок України. На момент початку війни компанія мала близько 200 професіоналів у команді та значну кількість проєктів.

Попри всі проблеми, CodeIT та багато інших компаній в Україні довели, що можливо розвиватися навіть під час війни.

Як продовжити розвиток бізнесу всупереч обстрілам?

Розробіть націлену на розвиток стратегію

Війна це не перший виклик для бізнесу України, у тому числі й IT індустрії. Розповсюдження коронавірусу стало першою серйозною проблемою, з якою зіткнулися більшість компаній. Під час великого переформатування бізнесів, спровокованого розповсюдженням COVID-19, ми з колегами прийняли рішення продовжувати рости як команда, розвиваючи проєкти наших клієнтів.

У CodeIT віримо, що будь-яка криза є часом для змін та можливостей. Потрібно чітко розуміти, що неможливо працювати як раніше, коли все навколо безповоротно змінюється. У цій мінливості головне не “пасувати”, а шукати нові шляхи для реалізації задач і розвитку.

Згідно зі статистикою DOU Jobs, з початком війни кількість активних вакансій скоротилась більше ніж у два рази. При цьому, кількість кандидатів та відгуків на вакансії непомірно зросли. Ринок повністю перевернувся!

Кількість вакансій на DOU Jobs помісячно
Співвідношення відгуків на вакансії на DOU Jobs помісячно.

Схожу тенденцію ми могли спостерігати й за даними Djinni:

Більшість бізнесів зосередилися на виживанні в умовах недостатньої кількості нових замовлень. Водночас ми вирішили активно розширювати команду (з початку війни виросли на приблизно 10%) та працювати над наявними проєктами.

Наша порада: не сприймайте будь-які кризи, як привід увімкнути стратегію “виживання”. Зробіть усе можливе, щоб залишити розвиток “на плаву”. Це дасть можливість не тільки подолати кризу, а й виграти в результаті. 

Зосередьтесь на важливості продовжувати працювати

Справді, надзвичайно важливо продовжувати працювати над наявними проєктами та запускати нові, щоб допомогти бізнесу розвиватися високими темпами, попри всі труднощі.

Більшість людей в Україні та IT спільноті, зокрема, мають надзвичайне бажання допомогти боротися з агресором. Це є чудовим джерелом мотивації продовжувати наполегливо працювати, усупереч тому, що багатьом людям довелося покинути свої домівки на невизначений проміжок часу.

Не усі IT спеціалісти стануть корисними на полі бою, однак саме вони можуть підтримувати економіку країни, коли це вкрай необхідно. Ми не солдати, а професіонали в ІТ, інженери. Ми можемо виконувати свою роботу, залучати інвестиції в українську економіку й платити податки, щоб допомогти громадянам та своїй країні.

Важливо зрозуміти, яким є ваш стимул до роботи, продуктивності та результативності. У нашому випадку, між всього іншого, стала саме допомога країні, армії, населенню. Ми продовжуємо працювати, сплачувати податки, донатити (та навіть створили власну благодійну організацію, яка допомагає подоланню гуманітарної кризи в Харкові та області).

Зосередьтесь на клієнтах та їх потребах

Більше ніж 95% наших клієнтів залишилися з нами, наперекір усім труднощам, з якими нам довелося зіткнутися. Цей результат був досягнутий завдяки поєднанню декількох факторів.

Швидкий turnaround

Дуже важливо надавати послуги та сервіси в заплановані терміни. Тому потрібно робити все можливе, щоб не відставати від заздалегідь визначених графіків. Ви повинні розуміти, що багато людей покладаються на роботу, яку виконують члени вашої команди.

Наприклад, власники продуктів повинні отримувати нові функції відповідно до їх графіків релізів. Вони не можуть дозволити собі відкладати випуск нових функцій.

Для того, щоб продовжувати працювати під час війни доведеться розв'язувати серйозні проблеми швидко.

Одним із першим викликів стала евакуація членів нашої команди та їх сімей, адже безпека людей є найважливішим фактором у такий важкий час. На щастя, не всім компаніям потрібно переїздити, проте вам необхідно зробити усе можливе для забезпечення своїх працівників усіма умовами (у тому числі умовно безпечного середовища) для продовження роботи. Це окупиться у вигляді постійних клієнтів та великої кількості замовлень для підтримки зростання бізнесу.

Постійне спілкування з клієнтами

Важливо регулярно спілкуватися з клієнтами та інформувати їх про прогрес. Особливо успішно спрацювали особисті зустрічі, на яких ми змогли показати, що CodeIT тут, поруч, не дивлячись на всі виклики та війну. Якщо у вас є можливість виїхати закордон (у співробітниць, наприклад), та зустрітися з клієнтами - зробіть це.

Завдяки вашій глибокій залученості у партнерство з клієнтом формується довіра та лояльність. Ваші клієнти, партнери будуть продовжувати співпрацю, не зважаючи на обставини, якщо ви доведете, що їх вигода від цієї кооперації є більшою, ніж вклад.

Дотримання термінів, відданість роботі та постійне спілкування є необхідними для побудування довготривалих відносин. Ваші замовники повинні розуміти, що ніякі обставини не завадять вам уповільнити темпи розвитку або зупинити розробку на невизначений термін. Якщо ж ви бачите, що ризики є, обов’язково обговоріть це з партнером. Будьте чесними, прийміть рішення про майбутнє - разом.

Що робити далі?

На жаль, ніхто не знає, як будуть розвиватися події в Україні далі. Тому потрібно пристосовуватися до нової реальності, а не чекати що все повернеться до моменту початку війни.

Розвиток бізнесу під час війни є надзвичайно складним завданням, яке вимагає від багатьох людей докласти крайніх зусиль для досягнення успіху. Але, можна підтримувати розвиток бізнесу навіть під час війни якщо докладати достатньо зусиль.

Наприклад, CodeIT вже відкрила новий офіс у Болгарії, де наші переміщені члени команди можуть працювати над створенням нових продуктів. Ми також почали залучати до болгарської команди і місцевих спеціалістів.

Також зараз ми працюємо над відкриттям нового офісу у Вінниці, який стане новим місцем роботи для членів нашої команди, яким довелося виїхати з Харкова. А також, плануємо застосувати весь досвід для того, щоб активно розвивати IT-спільноту в Вінницькому регіоні.

Для того, щоб продовжувати розвивати бізнес під час війни потрібно приймати сміливі рішення та продовжувати наполегливо працювати, всупереч всім можливим перепонам. Думайте поза стандартними межами, шукайте у викликах можливості, дбайте про команду, вибудовуйте відносини, засновані на довірі. 

3448