Як сформувати чітке ТЗ для продакшену

Той, хто хоч раз замовляв виготовлення контенту для свого бізнесу знає, як важко пояснити продакшену, який результат він хочете отримати в кінці.

Замовник невірно пояснив, чи то виконавець невірно зрозумів - немає значення, адже у кінці всі всеодно залишилися незадоволені. 

Вирішити цю проблему точно допоможе чітко сформоване ТЗ (технічне завдання). Проте, як його сформувати тим, хто ніколи цього не робив? Давайте розберемося!

З чого повинно складатися ТЗ?

Робота із професійним продакшеном - це завжди ретельна підготовка обох сторін. Чітке ТЗ - то на 90 % запорука успіху і завжди підстраховка в подальшому.

Щоб вас зрозуміли з першого разу, у ТЗ треба обов'язково вказати:

- Хронометраж готового матеріалу - щоб отримати 1 хв готового відео - треба відзняти 10-15 хвилин чорнового матеріалу. Тому продакшену потрібно розуміти точну кількість матеріалу, яку необхідно відзняти.

- Орієнтацію та формат відео - добре подумайте, куди у кінцевому результаті ви будете розміщувати матеріал. Можливо це буде Stories або Reels? Тоді вам потрібно вертикальне розташування. А ось рекламу YouTube чи рекламні банери краще знімати у горизонтальному розташуванні.

- Локацію - опишіть двома словами, де саме проходитиме зйомка (вулиця, приміщення чи інші екстремальні умови). Так оператори, або ж фотографи знатимуть, яке світло чи додаткову техніку потрібно буде взяти із собою на зйомку.

- Позиціювання - цінності бренду, його цільова аудиторія та tone of voice дозволять продакшену більш чітко розуміти настрій відео та палітру кольорової корекції відзнятого матеріалу.

- Тему зйомки - тезисно вкажіть тему зйомки та ключові моменти, про які повинен знати оператор. Це допоможе відзняти необхідний відеоряд та не перейматися про нестачу кадрів на етапі постпродакшену (монтажі).

- Принципові моменти - не забудьте вказати, що обов'язково повинно бути у готовому матеріалі. Комусь важливо бачити у своїх відео тільки усміхнених людей, щоб викликати певні емоції у цільової, а комусь - показати конкретний товар з певного ракурсу (робочої сторони). У кожного замовника свої принципові моменти, але про них ніхто не здогадається, якщо їх не озвучити.

Чіткі дедлайни - погодьтеся, що "буде вчасно" або "через декілька днів" - дуже абстрактні дедлайни. Описуйте у ТЗ чіткі терміни виконання роботи. Так ви будете спокійні та чітко розумітимете, коли отримаєте готовий матеріал.

Якщо ви із продакшеном обговорите та узгодите усі ці моменти — більша частина успіху вже у вас в кишені. Залишилось найлегше - відзняти та прокайфувати від результату.

Тож не сподівайтеся на чудо та на розуміння інших людей. Пишіть чіткі ТЗ та буде вам щастя!

Автор: Юлія Ільницька


2460