Як соціальна місія рятує бізнес у кризу

За даними Deloitte, війна вплинула на підходи компаній до управління людським капіталом. В центрі уваги – допомога та піклування про своїх працівників та громади. Для споживачів такі дії є показником “зрілості”, що забезпечує бренду стратегічну перевагу на ринку у майбутньому. Навіть вибираючи раціонально, покупець хоче відчувати причетність до вирішення соціально важливих питань та допомоги країні, а співробітникові необхідно робити це через компанію, в якій працює.

Corporate Citizenship - відносно новий термін для нас і must have у всьому світі. Це розуміння, що для розвитку бізнесу фінансових зобов’язань перед акціонерами і стейкхолдерами недостатньо, адже окрім цього бренд має соціальні, культурні та екологічні зобов’язання перед громадою, в якій працює. Цей принцип дає зелене світло напрямку корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) у бізнес стратегії компанії.

Під впливом глобальних трендів та ситуації, КСВ виходить на ключові позиції й в Україні. Це діяльність, яка знаходить відображення у поєднанні специфіки діяльності компанії та суспільних потреб, які вона може закрити. Такий підхід дозволяє вивести компанію на новий рівень взаємодії з аудиторією, де довіра і піклування відіграють основну роль, а емпатія вирізняє серед конкурентів.

Як епідемія COVID змусила світ перейти на digital формат, війна також матиме свої наслідки. Тому вибраний напрямок соціальної діяльності зараз може стати основою вашої КСВ стратегії в майбутньому. Як визначити соціальну місію компанії та перейти від благодійності до системної роботи з побудови публічної відповідальності?

Стратег PR-агентства MAINSTREAM Олена Цикалюк підготувала check-list, який допоможе бренду ефективно працювати з соціальними ініціативами.

Оберіть нішу. Спостерігаючи наслідки війни, хочеться допомогти всім. Але результат потребує фокусування. Обирайте напрям, пов’язаний з вашим бізнесом. Наприклад, для виробника товарів для тварин органічним буде випуск лінійки засобів для безпечного транспортування домашніх улюбленців, а виробник одягу може долучитися до укомплектування амуніції бійців ЗСУ. Так ви зможете продемонструвати корисність продукту та побудувати довіру.

Задекларуйте соціальні наміри. Озвучте публічно свої наміри, аби сформувати у споживача розуміння вашої соціальної місії. Визначити місію можна відповідно до цілей сталого розвитку ООН.

Оберіть характер взаємодії. Щоб працювати з соціальними ініціативами не обов’язково започатковувати власний благодійний фонд. Ви можете долучитись до вже існуючої ініціативи громадського чи державного сектору, і реалізувати проект у партнерстві. Такий підхід розширює масштаб діяльності та впливу. Однак важливо зберегти вірність собі – фокусуючись на досягненні бізнес задач, ми допомагаємо суспільству та надаємо бренду соціальної цінності.

Визначте формат допомоги. Благодійна філантропія чи благодійний маркетинг, коли ви жертвуєте частину коштів з продажів на підтримку соціальних проектів, не єдиний вид соціальної діяльності. Навіть під час війни. Ви можете провокувати зміни соціальної поведінки та долучитися до просування доброчинності – на кшталт Сергія Притули і всенародного збору коштів на байрактари. Один з найпоширеніших нині форматів соціальної діяльності – коли компанія надає власні ресурси для вирішення соціальних проблем. Фешн-бренди шиють одяг та взуття для бійців ЗСУ, фахівці ІТ галузі допомагають Міністерству цифрової трансформації тримати кіберфронт. Вибір формату залежить від суспільної потреби, яку ви плануєте забезпечувати, тому розуміючи «що», можемо спланувати «як».

Сформуйте план реалізації. Одноразова благодійна акція не допоможе бренду стати соціально відповідальним. Заявляючи про соціальну місію, ми публічно беремо зобов’язання вирішувати суспільні потреби на регулярній основі. Оскільки довгострокове планування в умовах війни виглядає неможливим, будуйте короткостроковий action план, де на кожному етапі аудиторія буде бачити позитивний результат. Однак навіть у такому випадку думайте про відповідність короткострокових досягнень вашій місії, а отже, довготривалій перспективі. Війна обов’язково закінчиться.

Перевірте цінності. Маючи план дій, перевірте, чи все зазначене відповідає цінностям компанії, адже щирість – показник довіри, яку ви отримаєте у відповідь.

Продовжуйте донатити на користь благодійних фондів та ЗСУ. А паралельна стратегічна КСВ діяльність допоможе сформувати “додану вартість” бренду та закріпити знання й репутацію тоді, коли реклама виглядає недоречною. Ми у MAINSTREAM знаємо як та можемо допомогти вам на будь-якому з цих етапів. Зробіть соціальну місію драйвером ваших дій, і ви отримаєте лояльну аудиторію, яка залишатиметься із брендом надовго. 

2676