Як Solana вдалося досягти відмітку в $200 і погіршити репутацію?

За декілька днів Solana вдалося оновити історичні максимуми мережевих показників і стати жертвою репутаційної кризи. Розбираємося в деталях.


18 березня 2024 року криптовалюта Solana (SOL) досягла відмітку у $208.67 всупереч масової корекції на ринку. Це стало першим випадком перетину монетою рубежу в $200 від листопада 2021 року.

Зараз Solana знаходиться за 22% від свого історичного максимуму в $260, але її ринкова капіталізація вже побила рекорд, склавши понад $81 мільярд, свідчать дані CoinMarketCap.

Бичий тренд не закріпився, і на момент написання матеріалу Solana (SOL) впала на 10% за останні 24 години.

Чарт SOL/USDT, таймфрейм: 1 день. Джерело: WhiteBIT Trading View

Метрики Solana оновлюють історичні максимуми

19 березня 2024 року Solana також вдалося посісти шосте місце за обсягом торгів серед усіх криптовалют, досягнувши позначки в 11,8 мільярда доларів за минулу добу. Випередивши монету Binance Smart Chain (BNB), SOL тепер є четвертою найбільшою криптовалютою на ринку за ринковою капіталізацією, поступаючись лише Біткоїну (BTC), Ефіру (ETH) та Tether US (USDT).

On-chain дані вказують на те, що різні метрики, такі як загальна заблокована вартість (Total Value Locked – TVL), кількість активних гаманців та обсяги мережі, перетнули історичні максимуми на тлі сплеску передпродажної активності за останній вікенд.

TVL і обсяги мережі Solana. Джерело: DefiLlama

Так, обсяги мережі перевищили $3,2 мільярди, що стало найвищим показником за всю історію існування Solana. У той же час, загальна сума сплачених комісій у блокчейні досягла відмітки в $3,2 мільйони за добу.

Що показово, протягом минулого тижня активність в мережі показала негативний приплив коштів в екосистему.

Притік коштів в екосистему Solana. Джерело: DefiLlama

Сплеск мемкоїнів

Посилений інтерес учасників ринку до мемкоїнів, що були розроблені на основі Solana, імовірно, стали причиною останнього зростання ціни SOL. На тлі досягнення Біткоїном історичного максимуму різні криптовалюти, натхненні мемами, були в центрі уваги протягом щонайменше трьох місяців.

Так, ринкова капіталізація мемкоїна Bonk (BONK), створеного на Solana, досягла піку в 2,25 мільярдів доларів, а Dogwifhat (WIF) за три місяці свого існування піднявся на 48-у позицію на ринку.

Про лідерство Solana-мемкоїнів стверджує й аналітика Santiment. За інформацією від ресурсу, останнім часом лідерство на ринку належить саме до монети Solana та мемтокенів на її мережі.

Тренд продовжив SLERF – новий мем-актив на базі Solana, який за останні дні продемонстрував понад 1,8 мільярда доларів обсягу торгів, обігнавши всі біржі на основі Ethereum за цим показником. Однак успіх SLERF згаснув так само швидко, як і спалахнув.

Фіаско SLERF і розслідування ZachXBT

18 березня Кі Янг Чжу, генеральний директор сервісу блокчейн-аналітики CryptoQuant, висловив критичне ставлення до мемкоїнів.

Мемкоїни шкодять криптоіндустрії. Прикро бачити, як мемкоїни з мільярдною капіталізацією затьмарюють працьовиті команди, які створюють чесні продукти для розвитку цієї індустрії. Легкі гроші не можуть стимулювати загальногалузевий прогрес, як показав сплеск ICO 2018 року", – написав Кі Янг Чжу на своїй сторінці в X (раніше – Twitter).

Посилаючись на популярні проєкти екосистеми Web3 з меншим обсягом у порівнянні з мемкоїнами (як-от Whitechain, NEAR Protocol чи Celestia), заява стала реакцією на інцидент зі SLERF. Розробник цього мем-проєкту втратив усі отримані з дистрибуції активів кошти після того, як випадково відправив токени на суму $10 млн на адресу спалювання, тобто на адресу, яка ніким не контролюється.

"Спочатку я спробував спалити LP за допомогою solana tools vercel, але нічого не вийшло. Тому я перейшов на sol incen (SOL Incinerator – програма для спалювання токенів – прим. авт.) і видаляв шіткоїни (shitcoins – криптовалюти, які не мають ані цінності, ані перспектив – прим. авт.), які люди надсилали на гаманець, і випадково спалив їх разом з купою інших монет", – йдеться в офіційній заяві анонімного розробника SLERF.

На ситуацію вдалося швидко відреагувати одному анонімному трейдеру, який відразу продав накопичені SLERF-токени на суму в понад 25 000 SOL (близько $4.3 мільйони). Незадовго до інциденту, цей самий інвестор обміняв 9894 токени SOL на суму близько $1,98 млн, стверджує аналітичний ресурс Lookonchain.

Інцидент викликав припущення про потенційну причетність до фінансової піраміди на тлі розслідування ZachXBT, в якому стверджується, що криптоентузіасти втратили 655 тисяч токенів SOL на суму понад 122,5 мільйони доларів через шахрайські попередні продажі.

За інформацією від аналітика, зловмисникам вдалося ошукати учасників ринку, які мали прагнення інвестувати в мемкоїни на основі Solana на фоні зростаючого ажіотажу. ZachXBT виявив щонайменше 27 випадків шахрайства, повʼязаних із попереднім продажем Solana-мемкоїнів.

Не виключено, що шахраї можуть накопичувати викрадену криптовалюту за допомогою функції зливу гаманців. За кілька днів до розкриття схеми з мемкоїнами, ZachXBT оприлюднив випадок шахрая, який зібрав понад 2,6 мільйона доларів протягом одного дня, використовуючи вищезгадану стратегію.

Останні звинувачення в скамі за участю Solana викликали занепокоєння в криптовалютній спільноті, яке екстраполювалося на DeFi-простір в цілому.

Тим часом, у спільноті вирує занепокоєння щодо репутації та надійності всієї DeFi-індустрії, викликане останніми звинуваченнями в сках за участю Solana.

"Не хочу здаватися "ведмедем", але я не розумію, як це може не мати серйозних наслідків для DeFi-простору в цілому. Усі ці підвищення відбулися за відносно короткий час, і SEC не може просто сидіти склавши руки і дозволити цьому продовжуватися", – прокоментував криптоаналітик Pennski на власній сторінці в X. 
364