Як стати копірайтером без досвіду роботи?

Стати позаштатним копірайтером без досвіду роботи цілком можливо. Достатньо кількох ключових компетенцій, включаючи навички правопису та зв'язного мовлення, а також уміння створювати змістовні та захоплюючі тексти. Щоб придбати ці компетенції, не обов'язково працювати у студії копірайтингу чи брати участь в окремих контент-проектах. Набагато важливіший особистий досвід письменницької творчості.

Як стати копірайтером без досвіду роботи?

Які навички потрібні фрілансеру-копірайтеру?

Як згадувалося вище, досконале знання правил правопису та граматики – обов'язкова умова роботи у сфері копірайтингу. Якщо у ваших статтях буде багато помилок і неточностей, жоден клієнт не захоче укласти з вами довгострокову співпрацю.

Позаштатному копірайтеру також необхідно опанувати навички тайм-менеджменту. Вам доведеться складати та коригувати графік виконання замовлень, щоб укладатись у терміни, встановлені клієнтами. Тому необхідно навчитися керувати робочим часом.

Самостійні проби пера - найкращий старт для копірайтера-новачка. Ви колись вели особистий блог? А може, створювали контент для волонтерського інтернет-проекту чи бізнес-ресурсу приятеля? Посилання на авторські роботи дозволять при нагоді продемонструвати ваші письменницькі здібності. Якщо таких посилань немає, заведіть блог прямо зараз. Виберіть тему до душі, виявіть творчий підхід та публікуйте тексти, які можна буде показати потенційним клієнтам.

Чи потрібна спеціальна освіта чи попередній досвід?

Кожен замовник має свої запити, тому кожна робота копірайтера відрізняється унікальним стилем написання. Одні клієнти прагнуть найняти професіонала з науковим званням чи високим рівнем кваліфікації. Іншим достатньо побачити якісні статті текстовика, щоб забезпечити його замовлення аналогічною тематикою.

У бекграунді у багатьох позаштатних копірайтерів вивчення іноземних мов, літератури чи журналістики. Дехто приходить у цю професію з дипломами маркетологів та менеджерів. Політекономія та юриспруденція також підходять для письменницького ремесла. Будь-яка вища освіта або інша суміжна професія знадобляться у копірайтингу. Знання з галузі спорту, музики, художнього мистецтва чи історії дозволять створювати контент вузькоспеціальної спрямованості.

Першокласному копірайтеру не обов'язково мати диплом філолога чи перекладача. Відсутність наукового ступеня також не буде перешкодою кар'єрному шляху. Багато клієнтів зацікавлені у виконавці, що володіє письменницьким талантом, основними навичками копірайтингу та змістовним портфоліо.

Поради копірайтерам-новачкам без досвіду роботи

Якщо ви збираєтеся заробляти на створенні текстового контенту, але ніколи не працювали штатним копірайтером, прислухайтеся до наступних порад.

Приєднайтеся до онлайн-спільноти копірайтерів

Відмінними стартовими майданчиками для початківців є мережеві біржі копірайтингу freelancehunt. Вони дозволяють набути досвіду створення унікального якісного контенту та заробити репутацію професійного копірайтера, надають техпідтримку та гарантують справедливу оплату праці.

Приєднавшись до онлайн-спільноти копірайтерів, ви позбавитеся найтяжчої частини роботи копірайтера - виставлення рахунків клієнтам і "вибивання" грошей з недобросовісних замовників. Адміністрація біржі або агентства візьме на себе клопіт щодо встановлення адекватних розцінок та забезпечення своєчасного розрахунку.

Шукайте потенційних клієнтів

Для початку зверніться до клієнтів, для яких хотіли б створювати контент. Почуття незручності та страху у відносинах у солідними компаніями чи виданнями скоро минеться – це питання часу та досвіду. Роботи, які виконуються незалежно від агентства, відмінно доповнять ваше портфоліо, якщо клієнт дасть дозвіл на їх використання. Чим повнішими і актуальнішими будуть ваші матеріали, тим більша ймовірність, що ви станете цінним і високооплачуваним працівником.

Заводьте знайомства з колегами-копірайтерами

Крім встановлення контактів із клієнтами, намагайтеся зав'язувати стосунки з іншими позаштатними авторами. Відмінна ідея – стати фолловером ключових лідерів думок у соцмережах

Спробуйте дотримуватися вказівок гуру контент-маркетингу Енн Хардінг та автора онлайн-курсів з фрілансу Пола Джарвіса. Не нехтуйте контактами, рекомендованими цими впливовими людьми. Мережевий нетворкінг допоможе швидше влитися у професійне середовище.

Провідні фахівці в галузі копірайтингу зазвичай охоче відповідають на запитання новачків і діляться лайфхаками. Вони часто нагадують тематику статей, за які добре платять фрілансерам. Навчаючись у цікавих вам авторів, ділитесь з ними своїми роботами. Не соромтеся просити донати.

Знайдіть свою нішу

Опанувати позаштатний копірайтинг без досвіду роботи набагато простіше людині, яка має якесь захоплення. Розбираєтесь в інтернет-гемблінг? Огляди ігор завжди мають попит. Набридли у вирощуванні квітів? Садівницькі товариства будуть у захваті від рекомендацій досвідченого квітникара. Займаєтесь фітнесом? Шанувальники ЗОЖ готові прислухатися до ваших порад.

Нехай у вас нема великого досвіду написання текстів. Але унікальне поєднання ексклюзивних знань і навичок, які ви маєте, — надзвичайно цінний актив в очах потенційних клієнтів.

Запуск власного бізнес-копірайтингу

Заробивши хорошу репутацію у сфері позаштатного копірайтингу, починайте пошук великих і прибуткових замовлень з розрахунком на довгострокову співпрацю. Іноді потрібно чимало часу та зусиль, щоб відмовитися від низькооплачуваних підробітків та претендувати на пристойні гонорари. Але чим більшу активність проявляє копірайтер, тим більше шансів у нього бути поміченим потрібним клієнтом.

Згодом у вас з'явиться солідне портфоліо з якісними текстами, відгуками клієнтів і рекомендаціями. Професійний авторитет зросте, а досвід надасть впевненості. Не встигнете озирнутися, як станете експертом у галузі копірайтингу!

916