Як створити блог з психологічної допомоги та залучити до нього аудиторію

Чи знали ви, що за 40 хвилин консультації з професійним контент-маркетологом можна отримати готовий план дій та купу корисних порад для створення власного успішного блогу?

Цей план дій — підсумок експрес-консультації. Упродовж 40 хвилин я проаналізувала запит клієнта та запропонувала алгоритм запуску блогу з психологічної допомоги.

Але ці поради стануть у нагоді всім, хто зараз створює блог на сайті.

Який був запит, і кому потрібен блог?

До мене звернулася маркетологиня проєкту із запитом:

  • Як організувати роботу над блогом таким чином, щоби залучати фахівців, враховувати інтереси аудиторії та отримувати органічний трафік?
  • Як відстежувати тренди?

Клієнт: неприбуткова організація (ГО), що безплатно надає психологічну допомогу онкохворим, військовим, а також українцям, що потерпають від наслідків війни. Тобто адаптуються за кордоном та виживають в Україні..

Сильні сторони проєкту: є експертиза фахівців, і вони готові писати для блогу, є потужний піар через відомого лідера думок з великою аудиторією, є досвідчений маркетолог, якій відповідає за розвиток проєкту.

Яка команда потрібна для організації роботи блогу? 

Передусім фахівці, що надаватимуть контент та експертизу, тобто психологи, які працюють у проєкті. Потрібен редактор, який буде формувати контент-план, допомагати фахівцям з контентом та коректурою, верстати статті, ставити завдання дизайнеру для створення ілюстрацій та прев’ю. А ще SEO-фахівець, який допомагатиме оптимізувати контент та шукатиме теми для блогу. Дизайнера та SEO-фахівця можна знайти для проєктної роботи. А ось редактор має працювати в команді, тому що роботи багато. Окрім редактури, верстки, організації процесу, доведеться ще генерувати контент.  

Як формувати контент-план?

Я покажу всі можливі способи, які допоможуть спочатку скласти довгий перелік тем, а потім сформувати контент-план.

Редактору (чи маркетологу) проєкту необхідно:

Вивчити інформаційні потреби цільової аудиторії. Тобто сегментувати ЦА, провести розвідку, опитування, скласти всі ідеї в темник докупи. 

1. Сегментація ЦА 

Після обговорення прямо на консультації ми склали таку таблицю:


Я запропонувала включити ще один сегмент ЦА. Це психологи, які раніше не працювали з військовими та онкохворими й хочуть обміну досвідом з колегами.

Треба попрацювати над розумінням страхів, упереджень та проблем. Насправді в цій таблиці ви вже бачите теми для блогу. На прикладі одного з сегментів ЦА людей, які борються з раком, покажу, як проводити трансформацію:

Страх втрати близьких -> Як підтримати стосунки з рідними під час хвороби. Поради психолога.

Страх болю -> Методи полегшення больових відчуттів при онкозахворюваннях. Рекомендації лікаря.

Страх перед невідомим -> Що чекати на кожному етапі лікування раку? Покроковий план для пацієнтів.

Емоційне навантаження -> Як впоратися з емоціями та стресом під час онкозахворювання? Поради психолога.

Страх смерті -> Ставлення до смерті та втрат: як допомогти онкохворому. Погляд психолога.

Упередження щодо лікування -> Сучасні методи лікування раку: міфи та реальність. Коментар лікаря-онколога.

Тут я маю перепросити, тому що тема підтримки людей, які знаходяться у відчаї, дуже болюча, і тут треба ставитися до контенту з максимальним теплом, турботою та обережністю

2. Ресерч у соціальних мережах та проведення інтерв’ю 

Але вивчати інформаційні потреби аудиторії треба ретельніше. Спитати психологів щодо запитів, побоювань, мрій аудиторії. Вивчити реакції аудиторії в соціальних мережах.

Провести кілька інтерв’ю’ з представниками різних сегментів цільової аудиторії. Нам треба зрозуміти, де саме вони шукають інформацію, яку, що саме спонукає довіряти, що є тригером для звернення за допомогою.

Наприклад, у нас є гіпотеза: Люди шукають в інтернеті відповіді на актуальні для них особисті та психологічні проблеми, так вони розуміють, як саме сформулювати проблему і що далі робити.

Задля її підтвердження чи спростування ми розробляємо питання для інтерв’ю:

  • Чи доводилося вам шукати в інтернеті відповіді на якісь особисті, життєві або психологічні питання для себе?
  • З якими саме питаннями ви стикалися? Що саме намагалися зрозуміти чи вирішити?
  • Розкажіть, які поради ви знаходили та на яких ресурсах? А що було далі?
  • Що саме вам вдалося знайти, а чого не вистачало?
  • На яких психологів, консультантів щодо ЗСЖ ви підписані в Інстаграмі або ТікТоці?
  • Як ви думаєте, чи можна довіряти знайденим в інтернеті порадам із психологічних питань? У якому випадку виникає довіра у вас?
  • Що могло б зробити онлайн-ресурс із психології більш корисним особисто для вас?
  • Які теми чи питання є для вас найактуальнішими в психологічному плані?
  • З якими труднощами в пошуку потрібної інформації в інтернеті ви стикаєтесь? Як саме формулювати запити?
  • Що б ви порадили авторам психологічного ресурсу для користувачів?

Запишіть відповіді в таблицю, так ви побачите збіги, закономірності. Буде легше зрозуміти, де, як та яку інформацію шукають люди, які є цільовою аудиторією блогу.

Інсайтів та тем для контенту буде багато. Всі теми треба записувати в таблицю.

Зібрати, проаналізувати та кластеризувати всі запити від людей, що дзвонять на телефон довіри. Якраз тут є великий шмат роботи — треба виокремити ті, що звучать найчастіше. Спираючись на дослідження, сформулювати теми для статей, що будуть відповідями на болючі актуальні запити.

Ми дійшли до моменту, коли в нас є болі та потреби ЦА, результати інтерв’ю та кластеризовані запити. Тобто вже достатньо тем для контент-плану. Але це ще не все.

3. Збір семантики

Лише після того, як з’явилося розуміння інформаційних потреб ЦА, треба залучати SEO-фахівця. Потрібно зібрати семантику, спираючись на аналіз блогів в цій сфері, пошукових запитах. Раджу запити на телефон довіри, що збігаються із запитами в пошуку, обирати до контент-плану в першу чергу.

Після кластеризації всіх запитів можна робити ТЗ на статті — допомогти авторам. SEO-фахівця можна залучати до написання статті. Це чудово, коли пише профі, який вміє органічно вставляти ключові слова, підзаголовки та орієнтується в оптимізації.

Приклад шаблону технічного завдання (ТЗ) для написання статей:

Цей шаблон можна налаштувати відповідно до ваших потреб. Сподіваюсь, це допоможе у вашій роботі. Імовірніше розподіл робіт буде таким:

Сеошник та редактор працюють разом над ТЗ, автор пише, редактор редагує та вставляє ключові слова, оптимізує підзаголовки, верстає статтю з готовими метатегами.

А якщо психолог проявив ініціативу і написав статтю самостійно. Тоді треба оптимізувати 

4. Теми від фахівців 

Важливо залучити психологів та перетворити їх на авторів блогу. Немає сенсу вкладати сили, средства в блог, якщо там немає експертизи, бо контент-маркетинг і блоги працюють лише тоді, коли контент експертний та корисний. Ефективна робота з авторами-фахівцями також допоможе забезпечити постійний потік якісного контенту для блогу. Раджу експертам пропонувати теми майбутніх статей. Ділитися тим, що хвилює, надихає. Це допоможе створити цікавий авторський матеріал.

Якщо будуть заперечення з боку ваших експертів, пропонуйте допомогу та підтримку. Знайдіть переконливі аргументи. Що може бути стимулом для психолога під час написання статей? Розуміння користі від такої діяльності.

Хороший редактор завжди мусить терпляче пояснювати, що стаття у фаховому блозі — це насамперед можливість поділитися своїми знаннями та досвідом із ширшою аудиторією, допомогти більшій кількості людей. Автор-експерт підвищує власну впізнаваність, як фахівця в певній темі чи галузі. Можна отримувати зворотний зв’язок та нові ідеї від читачів статей. Коли психолог поглиблено досліджує тему для статті, це дає йому можливість:

  • Побачити проблему з різних сторін, краще зрозуміти різні аспекти ситуації.
  • Зібрати нові факти, дані, дослідження, про які він не знав. Це розширює його професійний кругозір.
  • Переосмислити власні погляди, іноді змінити позицію завдяки новій інформації.
  • Побачити нові способи розв’язання проблеми, які він не розглядав раніше у своїй практиці.
  • Замислитися над альтернативними підходами, техніками, які застосовують інші фахівці.
  • Краще структурувати власні знання та досвід у процесі написання.

Тому дослідження теми та написання статті — це чудова можливість для експерта поглибити власне розуміння проблеми, збагатити досвід, побачити його під новим кутом. Отже, це робить його ще кращим фахівцем. І безумовно, треба нагадати про особистий бренд.

(Ви помітили, що ці аргументи універсальні, вони не лише для психологів?)

Що ми маємо зараз? Теми, які: 

Для вдалої роботи блогу треба чергувати глибокий експертний контент (пише професійний психолог) з іншими видами контенту, що вже у зоні відповідальності редактора. Чому так? Для того, щоби нові публікації з’являлися з певною частотою. 

Як «розбавити» контент-план контентом, що легко робиться?

  1. Адаптовані переклади. Переклад зараз зробити та відредагувати нескладно — купа сервісів у допомогу. Але додаткової цінності перекладу статті дають коменти фахівця, що працює у проєкті. Він може висловити думку, чому саме ця стаття важлива, що її переклали, прокоментувати окремі твердження, підтвердити або спростувати щось, поділитися досвідом, чи працюють західні методики в Україні тощо. Для цього фахівець читає переклад і прямо в документі робить коментарі.
  2. Переліки та топи — кращі книжки, релевантні до теми, фільми, вправи, що полегшують стан, Телеграм-канали з психології, що завгодно.
  3. Дайджести. Це посилання на статті, які варто прочитати, з коротким анонсом до кожної.
  4. Відповіді на конкретні запитання. Такий формат круто робити для соцмереж у вигляді карток. І у блозі це теж можна робити.
  5. Якщо є вебінар — заголовок, анонс до нього, тези, інсайти та вбудоване в статтю відео.
  6. Розшифровки вебінарів. Звичайно, добре відредаговані.
  7. Інтерв’ю з експертами — можна проводити онлайн чи телефоном. Потім транскрибувати.
  8. Підбірки контенту, який опублікований у блозі.
  9. Перевидання старого контенту — оновлення та повторна публікація актуальних матеріалів.
  10. Репост гарної статті з дозволу автора та з посиланням на джерело.

Невже ще є фішки для складання класного контент-плану? Так. Це контент, що планується заздалегідь та потребує багато зусиль та часу. 

Як планувати контент, якій потребує зусиль та часу?

Такий контент зазвичай довго розробляється, однак працює теж довго. Це лонгріди, дослідження, матеріали, що спираються на думки одразу кількох фахівців, тести та квізи, інструкції.

Правила такі:

Дослідницькі статті та огляди ринку/трендів вимагають збору та аналізу значного обсягу інформації. Варто планувати їх заздалегідь, виділяючи час на дослідження та інтерв’ю з експертами. Можна планувати одну складну публікацію на квартал або півроку.

Матеріали, які базуються на думках та коментарях кількох фахівців, потребують узгодження з ними, збору цитат, уникнення суперечностей. Краще планувати з розрахунком 2-3 тижні на підготовку.

Статті до пам’ятних дат вимагають ретельного підбору цікавих фактів, історичної інформації, цитат. Варто починати готувати такі матеріали за місяць.

Для створення якісних тестів та вікторин потрібен час на формулювання запитань, перевірку відповідей, тестування. Раджу планувати їх за 2 тижні до публікації.

Лонгріди вимагають ґрунтовного дослідження теми, написання великого обсягу контенту. Варто виділити на це до місяця, спланувавши етапи роботи.

Тобто зараз ми маємо

Чимало для контент-плану, правда? Але чогось не вистачає. Для гарного блогу треба завжди враховувати, що є контент, заснований на трендах, або ситуативний контент.

Як моніторити тренди?

Щодо трендів: варто зробити великий ресерч. Знайти лідерів думок у цій ніші в Телеграмі, ТікТоці, колег із центрів психологічної допомоги в Україні та за її межами. Знайти спеціалізовані сайти організацій, ресурси, де психологи підвищують кваліфікацію. Можна опитати колег та дізнатися, на що вони підписані, де беруть інформацію.

Спробуйте Feedly: цей інструмент дозволяє вам стежити за новинами та статтями з ваших улюблених сайтів.

За трендами допомагає слідкувати Google Trends: цей інструмент від Google дає змогу відстежувати найпопулярніші пошукові запити в реальному часі.

Спробуйте запитати щодо трендів Bing.

А що робити з тими трендами? Якщо можете швидко генерувати контент, напишіть у блозі статтю на тему, що «у всіх на вустах» (можливий вибух трафіку). А якщо ні – швидко використовуйте цю тему для соцмереж. Пост, мем, рілс, сторіс – все згодиться. Вміння швидко реагувати, створювати та просувати актуальний контент неоціненно.

Все. Я могла би написати про те, що робити, коли немає SEO-фахівця і редактора, але нехай це буде темою для наступної статті.

Отже, все це я розповіла на консультації за 40 хвилин. Зазвичай я даю запис розмови та підсумки зустрічі. Але цього разу зробила статтю. 

Важливо!!!

Якщо:

Стаття була корисною – збережіть, покажіть колегам.

Вам потрібна консультація – можна встигнути «забити» час за посиланням. Я консультую бізнес та неприбутковий сектор. 

Ви цікавитеся контент-маркетингом – запрошую доєднатися до каналу єКонтент.

Планую в січні провести майстер-клас – розповім про комерційні та особисті блоги. Анонс буде на каналі.

Дякую за увагу:)) 

2724