Як створити Дія.Підпис, Bank ID та КЕП

Багато державних послуг в Україні можна отримати в інтернеті, через цифрові сервіси. Для ФОПів один із найважливіших таких сервісів — електронний кабінет платника податків. Але щоб ним скористатися, вам буде потрібно підтвердити, що ви — це саме ви. Це можна зробити за допомогою Дія.Підпис, Bank ID та КЕП. Що це таке і як це працює, розповімо в цій статті.

Ця стаття є частиною курсу «Створення та ведення ФОП», який ми зробили разом з Дією та Juscutum.

Дія.Підпис

Що це

Дія.Підпис — це кваліфікований електронний підпис, тобто юридично рівнозначний рукописному. За його допомогою можна підписувати документи та отримувати послуги на державних порталах, зокрема в Дії та електронному кабінеті платника податків.

Як створити

Отримати Дія.Підпис можна у застосунку Дія. Для цього зробіть наступне:

  1. Авторизуйтесь у застосунку Дія.
  2. Оберіть Меню — Дія.Підпис.

   3. Натисніть «Активувати Дія.Підпис».

   4. За запитом додатка зробіть свою фотографію.

   5. Вигадайте 5-значний код.

Все, Дія.Підпис створено. Він буде дійсним протягом року.

Bank ID

Що це

Bank ID — це ще один спосіб верифікації громадян. Ідея в тому, що якщо ви є клієнтом банку, ви надавали банку свої документи, і він може підтвердити вашу особу. Це абсолютно безпечно, жодних ваших паролів або пін-кодів банк при цьому не передає.

Як створити

Щоб скористатися Bank ID, жодних спеціальних дій не потрібно. Якщо ви оберете цей спосіб, наприклад, у кабінеті платника податків, вас просто попросять авторизуватися у вашому банку через стандартний механізм (логін, пароль, sms-пароль або інші способи).

Чи дозволяє ваш банк використовувати Bank ID, можна перевірити на сайті НБУ.

КЕП

Що це

КЕП — це кваліфікований електронний підпис. Його також іноді називають ЕЦП (електронний цифровий підпис). На відміну від Дія.Підпис, КЕП існує у вигляді ключа (файлу).

Видачею електронного цифрового підпису займаються кваліфіковані постачальники електронних довірчих послуг. Один із найпоширеніших способів отримання КЕП — через Приват24.

Як створити КЕП у Приват24

Отримати КЕП можна на сайті акредитованого центру сертифікації ключів ПриватБанку acsk.privatbank.ua. Для цього зробіть наступне:

  1. У вкладці «Online-сервіси» оберіть «Отримати сертифікат».

2. За допомогою сканера в додатку Приват24 відскануйте код, який з'явиться на  екрані.

3. На екрані з'являться ваші дані, підтвердьте їх.

4. Створіть пароль для сховища ключів.

5. Введіть код із sms, який прийде на ваш телефон.

Після цього файл із ключем буде завантажено на ваш пристрій. Під час авторизації в кабінеті платника податків потрібно буде спочатку завантажити файл ключа, а потім підтвердити його паролем.

1
1588