Як створити продукт, що злетить, або правила ефективного брейншторму

Брейншторм — це групова техніка генерування ідей, спрямована на пошук нових рішень розв'язання проблем. При чому, це можуть бути як і маленькі рішення — так і концепції цілих продуктів та стартапів.

В «продукті» брейншторм — це можливість:

Згенерувати ідеї для нових продуктів або функцій.

Вдосконалити чинні продукти.

Знайти нові шляхи розв'язання проблем, пов'язаних з розробкою.

На курсі «Продуктовий менеджмент. Дослідження» наші студенти докладно розбирають етап генерації ідей, їхню оцінку та трансформацію в успішні гіпотези. А в цьому матеріалі ми зібрали декілька корисних порад з курсу для тих, хто працює над створенням та вдосконаленням продуктів.

5 правил ефективного брейншторму

№ 1. Брейншторм має будуватися не на гіпотезах, а на конкретних результатах користувацьких досліджень. Тому перш ніж переходити до цього етапу, команді необхідно провести глибинні інтерв’ю з користувачами.

№ 2. Важливо створити безпечне середовище, де учасники відчувають свободу ділитися ідеями.

№ 3. Учасники повинні мати чітке завдання. Тому слід заздалегідь сформувати питання, на яке команді знадобиться знайти відповідь.

№ 4. «І» замість «Але». Коментуючи ідеї інших, завжди намагайтеся розвинути їх, а не вбити. Замість «Так, круто, але дорого» скажіть «Так, круто, і тоді потрібно залучити більше коштів».

№ 5. Якісний брейншторм — це про залучення різних людей. Тож переконайтеся, що у вашій команді присутні представники різних напрямів. Це сприятиме ширшому спектру думок та появі більшої кількості унікальних рішень.

Після етапу брейншторму зібрані ідеї корисно одразу розвинути в робочі гіпотези. 

Чим ідея відрізняється від гіпотези?

Ідея — це загальна концепція, напрям, бачення без деталей. Ідеї недостатньо для безпосереднього втілення в продукт.

Гіпотеза — припущення або твердження, яке можна спростувати на етапі дослідження. Вона вже містить конкретні параметри та відповідає на конкретні запитання.

Наприклад, «Створити застосунок, що полегшить користувачам онлайн-шопінг» — це ідея. А от механіка, як саме він виконуватиме свою функцію та які конкретні проблеми розв’язуватиме — вже гіпотеза. 

Загалом, аби перетворити ідею в гіпотезу, можна скористатися такими кроками:

1. Сформулюйте залежність. А саме — який результат ви очікуєте від реалізації ідеї.

2. Визначте конкретні змінні, які впливатимуть на результат.

3. Сформулюйте припущення, які лежать в основі гіпотез. Наприклад: «Клієнти реагують позитивно на знижки, тож програма лояльності може збільшить відсоток повторних продажів».

4. Визначте метрики показників, за якими ви будете вимірювати результати.

Створення продуктів — комплексний процес. І генерація ідей є лише окремою його частинкою. Докладніше з цим та іншими етапи можна розібратися на курсах «Продуктовий менеджмент» від Asta Academy.

Там студенти можуть пройти повний шлях створення продукту: з нуля до запуску MVP на ринок та його вдосконалення.

👉 До речі, курс стане в пригоді не лише продуктовим менеджерам. Якщо ви запускаєте власний стартап, керуєте проєктом чи розробляєте нові цифрові продукти (застосунки, вебсайти тощо), програма курсу допоможе розкласти по поличках багато складних процесів в продукті.

Долучайтеся до студентів за посиланням

1034