Як створити влучні тексти для соцмереж: 5 послідовних кроків

 Сьогодні ви дізнаєтесь про деякі фішки для текстів у соцмережах, які зайдуть не всім, а саме вашій цільовій аудиторії. Мій майже 10-річний досвід роботи в сфері SMM дозволяє передати вам знання, які ви дуже влучно зможете використати для ваших сторінок.

З цієї статті дізнаєтесь:

  • про що говорити з потенційними клієнтами в Instagram і Facebook;
  • хто такий Tone of voice і чому його не можна ігнорувати;
  • які влучні слова або вислови потрібно використовувати для вашої цільової аудиторії;
  • отримаєте покроковий алгоритм, як писати класні тексти в Instagram або в іншій соцмережі, щоб залучити аудиторію до комунікації, до продажів.

Отже, щоб написати вдалий допис для соціальної мережі, треба зробити 5 кроків.

I. Визначити Big Idea.

Перед тим, як писати тексти, ви повинні зрозуміти, яка у вас Big Idea.

Big Idea – основний меседж бренду. Це може бути стисло сформульована місія компанії або її фундаментальні вигоди для клієнтів.

Через призму вашої місії, меседжу вам потрібно розуміти, яку ціль ви хочете донести загалом від вашої компанії.

II.Вивчити цільову аудиторію.

Ви повинні познайомитися зі своєю аудиторією. Неможливо впливати на тих, кого не знаєш. Тож, включайте Шерлока, подивіться на ваш майбутній текст поглядом стороннього читача. Щоб потрапити в ціль вашої аудиторії, треба знайти точки перетину інтересів вашої цільової аудиторії і вашої компанії.

Так описувати цільову аудиторію ні в якому разі не можна

III.Сформулювати ціль тексту або допису.

Припиніть писати про себе. У соцмережах є безліч публікацій на кшталт: «Ми – класна компанія. Ми отримали сертифікат. Ми пропонуємо певні послуги».

Подібні «МИ-дописи» не чіпляють вашу аудиторію. Тому раджу перетворити їх на «ВИ-дописи», щоб клієнт розумів, які є вигоди для нього від вашої компанії. Використовуйте фрази: «Ви отримаєте. Ви можете здобути знання».

Пишіть Ви-тексти

Сформулювати ціль тексту вам допоможуть такі запитання:

  • Про що дізнаються підписники?
  • Чому ця інформація корисна?
  • Що потенційні клієнти зможуть з нею зробити?

Чітка мета допоможе вам написати текст структуровано.

Коли ж чіткої мети немає, і в текстах ви прагнете осягнути неосяжне, то користувач не знайде відповіді на свої запитання у ваших публікаціях. Він просто поскоролить стрічку, занудьгує, піде і більше до вас не повертається.

Тож, коли ви пишете текст, ви повинні вирішувати конкретні завдання вашої аудиторії. Також слід пам’ятати, що задача конкретного тексту — те, що має статися з людиною:

  • про що вона повинна дізнатися?
  • що людина може відчути?
  • що людина має зробити?

Наприклад, коли ви пишете репутаційні тексти, діліться своїми знаннями, техніками, поставте собі додаткові запитання: з якими думками потенційний клієнт починає читати ваш текст, а з якими має закінчувати? Тоді вам буде легше продавати послуги. Бо ви змістите акцент саме на вирішення завдань вашої аудиторії.

IV.Написати текст.

Це насправді не так складно. Головне – запам'ятати ТОП-10 ознак вдалого тексту для соцмереж.

1. Зрозумілість теми.

Коли ми пишемо про щось або про когось, треба розуміти, наскільки наша аудиторія обізнана в цій темі. Якщо потенційний клієнт зовсім не розбирається в запропонованій тематиці, а ви починаєте розповідати дуже складними термінами, йому стане нудно, і він просто проскролить ваш допис або stories.

2. Змістовність тексту.

У тексті повинні бути факти, які підтверджують ваші вигоди, підтверджують вашу діяльність. Це не можуть бути тексти взагалі.

Наприклад, словосполучення «висококласні фахівці» ні про що не говорить. А от фраза: «Ми працюємо на ринку понад 15 років», – містить у собі певні факти.

Замість того, щоб написати: «У нас зручне взуття», краще напишіть: «Після 6 годин носіння цих чобіт ноги не набрякають».

Замініть таємничі «супер вигідні пропозиції» на конкретику – «40% знижка».

3. Відмовтесь від канцеляризмів і штампів.

Канцеляризми – це слова більш офіційної лексики. З ними ваші тексти виглядають, як витримки з бухгалтерських документів чи юридичних договорів.

Найчастіше канцеляризми складаються з безлічі дієприкметників і дієприслівників, а замінити їх можна одним дієсловом або іменником. Наприклад:

  • «текст має на меті показати...» – «мета тексту — показати...»;
  • «виробляти постінг» – «постити»;
  • «осінньо-зимовий період» – «взимку та восени»;
  • «переживаємо стан занепокоєння» – «хвилюємось»;
  • «відчуваємо потребу в харчуванні» – «зголодніли»

Тобто спрощуйте ці слова. Пишіть так, як ваша аудиторія говорить у повсякденному житті.

4. Пам'ятайте про Tone of Voice.

Tone of Voice – це те, як розмовляє ваш бренд. Це насамперед, не що ви пишете, а як ви пишете.

Говоріть мовою вашої аудиторії: її словами, її виразами, її стилем.

Саме завдяки Tone of Voice буде проявлятися індивідуальність у ваших текстах. Ви будете писати, як близька подруга, або як розумний професор, або як тінейджер. Саме Tone of Voice бренду допоможе вам зрозуміти, якими реченнями писати: короткими, простими повідомленнями чи longreed-ами, або реченнями, які займають чотири або три рядочка. Ви будете використовувати молодіжний сленг, чи професійно лексику, чи взагалі відмовитись від неї.

Tone of Voice допоможе:

  • виділитись з-поміж інших конкурентів на ринку і проявити свою індивідуальність;
  • побудувати емоційний зв'язок з вашою аудиторією;
  • проявити ваші цінності для клієнтів;
  • збільшити кількість підписників.

Жартівливий Tone of Voice у текстах Монобанку

5. Структуруйте.

Будь-який пост має бути логічним і структурованим. Так читачеві буде простіше зрозуміти його. Структура зазвичай складається з чотирьох частин:

Заголовок або перше речення.

Ви повинні ними зачепити читача:

  • заінтригувати;
  • використати тригер;
  • або так написати текст, щоб він влучив у вашу цільову аудиторію.

Але не починайте таким чином: «Привіт,друзі!» або «Доброго ранку, друзі!». У такому випадку інший текст ховається, і люди не будуть натискати на кнопку «Читати більше», щоб подивитися весь текст. Звісно, можна привітатися з підписниками, але слід робити це дуже коротко і одразу давати цінну інформацію.

Щодо заголовку: якщо у вас короткий текст на два рядки, заголовка може не бути. Та якщо текст середньої довжини, ми повинні якось зупинити скрол людини.

Коли ми розмовляємо, у нас є інтонація, ми можемо збільшувати чи зменшувати гучність голосу, тональність, але в текстах ці можливості обмежені. Тому місію «підсилювача» теми та провокатора бере на себе заголовок.

Наприклад: «Книги для маркетологів-чайників» – такою назвою ми показуємо, що публікація для новачків, і одразу чіпляємо той сегмент аудиторії, який вважає себе «чайником».

Також в заголовках привертають увагу:

  • цифри. Наприклад, «ТОП-10 порад для smm-ника», «5 секретів краси»;
  • лайфхаки – те, що людина може зараз взяти і зробити;
  • слова «конкурс», «акція».

Лід абзац, або основна частина тіла посту.

Ця частина повинна зацікавити аудиторію перейти прочитати наш текст. Лід може бути короткий – основне питання, про яке ви будете розповідати далі в тілі посту.

Тіло тексту.

Пам'ятайте головну формулу: один допис = одна думка = одна цільова аудиторія. Не змішуйте в одному тексті багато думок. Тому що аудиторія не зрозуміє, що треба зробити і для чого взагалі цей допис.

Якщо це допис на залучення, позначайте саме призовий фонд та умову інтерактиву

Якщо це пост, що продає, – описуйте основні характеристики вашого товару.

Заклик до дії, або call to Action

Це те, що повинно привертати увагу. Він може звучати, наприклад, так: «Переходьте за посиланням», «Пишіть у коментарях вашу відповідь», «Поставте вподобайку під дописом» тощо. Тобто читачеві треба чітко підказати, що треба зробити.

Текст написаний по структурі

Також є інший варіант структури тексту. Створюючи допис, дайте відповіді на головні запитання: «Що? Де? Коли?», а також на додаткові запитання «Чому? Навіщо? Як?»

6. Розмір речень у тексті.

Пишіть короткими фразами, реченнями. Краще донести одну думку декількома реченнями, ніж одним довгим. Людина, читаючи довге речення, вже на його середині забуває, про що читала на початку. Тому використовуйте дуже короткі, влучні фрази.

7.«Небезпечні» слова.

Будьте обережні з певними словами:

  • метафори і порівняння. Ці фігури мови доречні в художніх творах, а не в соціальних мережах;
  • запозичені слова. Якщо ці слова можна замінити україномовними синонімами, краще замініть;
  • терміни. Якщо ваша цільова аудиторія не розуміє термінологію, дайте пояснення в текстах. Якщо ж це професійний акаунт, наприклад, адвоката, і в нього аудиторія адвокатів, використовувати терміни буде доречно;
  • Caps lock. Іноді люди це сприймають як крик і кажуть: «Навіщо ви на мене кричите?». Тож, ми наче і привертаємо увагу, але читач сприймає не інформацію, а лише інтонацію.

8. Грамотність.

Дотримуйтесь правил орфографії та пунктуації. Помилки та описки псують ваш імідж в очах клієнтів. Якщо ви не впевнені в правильності написання якогось слова, скористайтеся словником. Також є спеціальні онлайн сервіси для перевірки орфографії та пунктуації.

Ще одне необхідне правило

9.Факти.

Ви повинні перевіряти кожну цифру, кожен факт. Це називається фактчекінг. Бо ваші підписники насправді дуже розумні, вони можуть перевіряти інформацію. І ви ризикуєте зловити хейт, якщо неправильно подасте деякі факти.

10. Типографіка.

Використовуйте різні символи типографіки — емодзі, нумерацію. Це також впливає на цікавість вашого тексту — не на зміст, а саме на те, чи будуть його читати.

Використання емодзі для переліку

V.Оцінити ефективність тексту.

Яким би ідеальним не здавався вам текст, завжди треба розуміти, чи досяг він поставленої мети.

Якщо вашою ціллю було збільшити взаємодії: кількість репостів, лайків, збережень, коментарів, то треба оцінювати текст саме за цими критеріями.

Якщо ціль – збільшення продажів, то слід звернути увагу на такі показники, як повідомлення в дірект або збереження.

А якщо, наприклад, ви прагнули збільшити продажі, а збільшили лише кількість взаємодій, то текст не виконав своєї цілі. Тобто виявився неефективним.

Підведемо підсумки.

Копірайтинг в SMM необхідний для досягнення успіху в соціальних медіа. Він:

  • допомагає створювати зміст, який привертає увагу,
  • будує довіру і підвищує пошукову видимість;
  • сприяє досягненню поставлених маркетингових цілей в соціальних медіа.

Головне, пишучи тексти для соцмереж, пам’ятати про свою ціль, цільову аудиторію та обов’язково аналізувати результати.

4947