Як створити якісне резюме для першої роботи чи стажування у сфері PR?

Ми вже розповідали, як початківцю потрапити у PR. Одним із найважливіших кроків є створення резюме, що якнайкраще представить вас команді агенції. Адже пройти стажування чи отримати посаду бажає багато новачків, а можливостей зазвичай менше. Тож як зробити так, щоб саме ваша кандидатура вирізнялась серед інших? Ось кілька ключових порад від PR-агенції MAINSTREAM.

Спершу зазначте найважливіше 

Почніть з грамотного оформлення резюме, зробіть його лаконічним та зрозумілим. Вгорі зазначте ключові навички та мету. Це допоможе роботодавцю швидше розпізнати ваш потенціал та зацікавленість у сфері PR.

Якщо у вас вже є досвід у галузі, детально опишіть види задач, з якими ви працювали. Наприклад, зазначте, який контент ви створювали, у яких проєктах брали участь та у якій ролі. Додайте результати, яких вам вдалося досягнути. А, можливо, про кейс написано у ЗМІ чи ваша команда отримала за нього нагороду? Зазначте все для додаткових «балів» в очах роботодавця.

Якщо вам поки не вдалося отримати професійний досвід у PR, описуйте, чого ви досягли під час навчання. Однак, обов’язково відзначте, що це було в рамках навчальних, а не реальних професійних проєктів. І, знову ж таки, якщо робота чи проєкт були командними, розкажіть, якою була саме ваша роль. Наприклад: 

«Під час навчання я брав/брала участь у підготовці до Дня факультету. Моїм завданням було провести конкурс на найбільш креативне відеопривітання. Ми разом із ще двома студентами створили TikTok-акаунт, розповіли про конкурс у соцмережах та зібрали понад 50 відеопривітань».

Будьте конкретними 

Опис вашого досвіду та навичок також мають бути максимально зрозумілими для людини, яка з вами ще не знайома.

Детально вкажіть свої hard та soft skills, зокрема навички роботи з програмами, якими мовами володієте, як ви працюєте в команді тощо.

Для початківців у PR найбільш потрібними можуть бути організованість, вміння планувати час, відповідальність та знання англійської мови.

До речі, щодо рівня володіння мовами. Якщо у вас немає офіційного сертифіката, то краще опишіть, що саме ви можете: читати зі словником чи без, вести ділове листування, переговори тощо.

Додайте посилання на профіль у LinkedIn. Це підкреслить вашу серйозність, професійний підхід та допоможе структурувати досвід та навички. Якщо у вас є портфоліо, додайте і його, найзручніше – через Google Диск. Але переконайтеся, що у такий спосіб не розголошуєте конфіденційну інформацію.

Щодо освіти, обов’язково вказуйте ступінь вищої освіти та рік отримання диплома, додаткові курси, які ви пройшли, та які сертифікати отримали. 

Подбайте про візуальну складову 

Онлайн-інструменти створення резюме пропонують багато шаблонів, якими кандидати охоче користуються. Але іноді документ перетворюється на суцільний малюнок, з якого важко оцінити професіоналізм. Лаконічність візуалу стане у пригоді обом сторонам.

Якщо додаєте своє фото, подбайте про те, щоб світлина була якісною та у діловому стилі. Селфі, фото з відпочинку, обрізані зображення з вечірок чи мандрів – це зовсім не те, що потрібно побачити потенційному роботодавцю при першому контакті з вами.

Також вкажіть актуальні контактні дані та перевірте нік в e-mail. Якщо він не відповідає діловій етиці, краще створіть нову поштову скриньку. І не забувайте регулярно її перевіряти.

Розкажіть цікаве про себе 

Які аспекти життя, як-от хобі чи інтереси, можуть якісно розкрити вас як людину, з якою варто мати справу? Наприклад, у практиці MAINSTREAM був випадок, коли кандидатка у резюме вказала, що любить колекціонувати блокноти. А на співбесіді виявилось, що у неї особливий підхід до планування, а блокноти допомагають їй у цьому. Вказуйте лише те, що дійсно стосується вас та вакансії. 

Якщо напишете, що любите читати книжки чи займатися спортом, будьте готові відповідати, що прочитали нещодавно чи як обирали тренера для занять.

Окресліть мотивацію та очікування

Звичайно, ви можете просто відправити резюме. Але значно краще, якщо ви напишете мотиваційний лист та поясните, чим вас цікавить галузь комунікацій або чого очікуєте від стажування чи роботи саме у PR-агенції. Що ви хочете або можете привнести у компанію? Наприклад: 

«Під час навчання я вів/вела SMM-сторінку танцювальної школи при університеті. Аудиторія сторінки зростала щомісяця, мені подобалося вести публічну комунікацію, і я б хотів/хотіла поглибити ці навички та надалі розвиватися у цьому напрямку».

Або: 

«До Дня студента ми запустили флешмоб у соцмережах та залучили два відомі бренди у якості партнерів. Я проводила/проводив перемовини з рекламними відділами компаній. Мені сподобалося брати участь у таких проєктах, тож я вирішив/вирішила, що хочу зробити це своєю професією».

Ці зрозумілі поради допоможуть зробити вашу кандидатуру більш привабливою та привернути до себе увагу при поданні резюме на посаду або стажування в PR-агенції. Про можливості у MAINSTREAM дізнавайтеся на Facebook-сторінці агенції

498