Як транслювати цінності в контенті та продажах, щоб сформувати ім'я на ринку, довіру та масштабувати компанію? Інтерв'ю з власницею бренду LEVENS Вікторією Редчік

Привіт. Перш ніж ви перейдете до матеріалу, розповім що тут відбувається.

Це не просто кейс, не просто історія бізнесу чи ще одне інтерв'ю в онлайн просторі. Це спецпроєкт “Підслухано в бізнесі”, в якому я спілкуюсь з українськими підприємцями, дізнаюсь їхні секрети роботи з контентом для просування компанії через соцмережі.

Чому стаття?

Відео- та подкаст-інтерв'ю - популярні формати, але не завжди зручні. Інколи хочеться повернусь до конкретних інструментів та порад. І будемо чесними - не завжди є 40-60 хвилин, щоб уважно послухати випуск. А ось знайти 7-10 хвилин, щоб прочитати “м'ясну” статтю, реально. Тому і формат такий.

Чому контент?

Найчастіші питання до підприємців зачіпають теми загального маркетингу, операційної діяльності, продажів, мислення тощо. А от до точкових інструментів мало хто спускається, тому центральна тема кожного інтерв'ю - контент, який продає, розвиває особистий бренд чи бренд компанії та демонструє їхні цінності.

В “Підслухано в бізнесі” буде 6 статей з різними історіями. З першою запрошую познайомитись саме зараз.

- LEVENS - це сімейний бізнес. Але ви ж не одразу стали брендом, і не одразу ти почала розвивати виробництво. Розкажи, з чого все почалось та як?

- Так, LEVENS - сімейного виробництва інженерної паркетної дошки в Україні, а я, Вікторія Редчік, власниця бренду. Наша місія - популяризувати українську продукцію, щоб вона була відомою у світі та цінувалась. А в українців, щоб ми чітко асоціювалась з підлогою. Також ми хочемо стати прикладом для інших українських компаній як в продукті, так і в ставленні до бізнесу.

До того як народився LEVENS - це було звичайне виробництво паркетної дошки, як і інші компанії. На момент, коли я заходила в компанію, в батька було 177 000 доларів боргів, фабрика на 1500 гектарів землі, але не були налагоджені канали збуту. Тому перші задачі, за які взялась, - формування імені на ринку, оформлення позиціонування та створення систему продажів.

Ми не могли дозволити собі бути просто виробництвом паркету. Нам потрібен був бренд. Так у 2019 році з'явився LEVENS, брендинг, відділ продажів, сайт, соцмережі та весь маркетинг, який ви зараз бачите. До мене, єдині потужності, які були - це люди, сировина, обладнання та приміщення. Грошовий обіг компанії був 0 грн.

- Неймовірне зростання за 5 років, тож поговорімо, як ви до цього прийшли, який контент використовуєте сьогодні та які дії наближають до такого результату? Зараз одне з головних місць представлення компаній - соціальні мережі. Ви є в Instagram, Facebook, Telegram, TikTok, LinkedIn. Яка ваша мета присутності в соцмережах?

- Класне питання. І давай я зупинюсь на тому, що було спочатку створено і чому.

В нашій сфері у багатьох виробників були офлайн магазини. У нас - ні. Але конкурентів не було онлайн, тому я розуміла, що саме тут ми можемо круто влетіти. Instagram якраз активно розвивався, тому це могло виділити нас. Якщо подивитись на соцмережі 5 років тому і зараз, це небо і земля, але це наша історія. Тоді наша мета була - зайняти своє місце, зараз ми продаємо та підтримуємо імідж завдяки соцмережам.

У 2019 році, в першу чергу, я створювала легенду бренду, фірмовий бірюзовий колір та назву LEVENS, яка з голландської перекладається як “життя”. Я вручну підписувалась на людей та починала з ними спілкування, сама налаштовувала таргетовану рекламу на сайт. Стратегії не було і ми просто постили інформаційні тексти, але намагались робити гарні фото. В паркеті люди обирають очима, тому нам важливо зачепити клієнта візуалом.

За місяць до повномасштабного вторгнення ми вже наробили багато галасу в Україні, якраз зробили ребрендинг, додали наш фірмовий листочок, але сусід-агресор зруйнував наші плани. Проте, це дало шанс поглянути на контент свіжими очима і я побачила, що бренд мав прогалини. Наприклад, я ніколи не показувала фабрику. Як тільки звільнили Бучу я була одна з перших, хто повернувся в Київ і одразу написала Андрію Почу та домовилась про відеозйомку фабрики.

Це був початок нової ери маркетингу для LEVENS. Я, як людина, яка добре розуміє потреби своїх клієнтів в цій ніші, генерувала ідеї, а Андрій це класно підхоплював і реалізував. В той період ми зробили черговий буст.

- А давай тут зафіксуємось: як ти розумієш болі клієнтів? Що для цього робиш? Поділись лайфхаками з читачами.

- Я досі активно залучена в продажі продукту. Мені подобається вести перемовини, тому я в постійному контакті з різними клієнтами: і з гуртовими, і з кінцевими користувачами. Коли я продаю, то дуже розумію потребу клієнтів. Я їх чую. І спеціальні опитування мені для цього не потрібні. Наприклад, часто чую від людей, що підлога - це складно чи дорого, що діти і паркет не сумісні. Я це все розумію, фіксую собі і потім створюємо контент про ці проблеми.

Ми нічого не вигадуємо, а просто відповідаємо на питання людей, показуємо який паркет насправді та як можна ним користуватись. Наприклад, просто сьогодні наші майстри їдуть до клієнта, щоб видалити зеленку з паркету. Що ми будемо робити? Звичайно демонструвати це. Ще в нас певний час питали про сумісність фломастерів і паркету. Ми якнайшвидше зробили відео, в якому показали, що наш продукт дружній до дитячої творчості. А одна клієнтка поділилась страхом, що біла підлога зіпсується, раптом на неї впадуть продукти чи ложка з залишками борщу. І ми знову зробили контент про це.

Я фанат концепції JTBD, якщо знати для чого клієнт наймає мій продукт, для вирішення яких задач, то багато питань відпадають. Тому кожен менеджер з продажу питає нового клієнта - для чого вам паркет? Інколи ми розуміємо, що людям взагалі потрібен не наш продукт і ми про це щиро кажемо. А інколи клієнти кажуть такі цікаві речі, які лягають в основу контенту. Наприклад, “я хочу спокійно спати”. Ми одразу цей сенс запаковуємо в відео, фото, тексти і видаємо аудиторії.

- Над контентом ви працюєте разом з командою. Неозброєним оком видно, як ти любиш продукт і як ви вкладаєтеся у контент на всіх рівнях. А чи бувають у вас непорозуміння в команді, суперечки?

- Звичайно, як і в будь-якій команді. Найчастіше такі ситуації трапляються з ідеями для контенту. В мене щось може народитись, я зранку несу це команді, а вони завертають. Або ж навпаки - вони несуть мені, а я згортаю.

В першому випадку, я розумію, що ідея топ і її потрібно реалізувати, то шукаю іншого фахівця. Зараз в партнерстві маємо двох спеціалістів з відео, які роблять круті реклами. Вони нас відчувають, але бачать по-різному і це дозволяє проявляти різні аспекти бренду.

В другому випадку таке трапляється, коли команда йде шаблонними рішеннями. Наприклад, приносять трендові ідеї для TikTok, які зовсім не резонують з брендом. Слухаю з покер фейсом і згортаю. Я не можу дозволити публікувати те, що нам не відповідає. До того ж, я з дитинства не люблю бути як всі, тому трендовий контент - не для нас. Краще спиратись на наші цінності, демонструвати виробництво, особливості продукту, ніж гнатись за охопленнями та трендами.

До трендів в мене особливе ставлення. Людина, яка його створила, вона старалась для себе, не для інших. Вона себе просуває таким чином. Всі, хто підхоплюють хіти, не створюють нічого нового. Не кажу, що це погана стратегія. Комусь вона точно підходить, але не LEVENS. Я за унікальність. Хоча це складніше і не всі на це спроможні. Тому я змушую команду думати і приносити унікальні ідеї. 

За 5 років розвитку бренду у вас точно були різні ситуації і шлях точно не був рівним. Розкриймо карти ваших успішних та невдалих ідей.

Вдалих проєктів та контенту в нас багато, але покажемо реальність та пройдемось по декількох невдачах.

Ми запустили проєкт, в рамках якого висаджували дерева. При всьому нашому захопленні, ініціатива не дуже зайшла аудиторії. Вони прийняли контент як даність, без вау-ефекту, якого ми очікували. Проте ініціативу все одно продовжили.

Тут же можна згадати відео “Ти є таким, яким тебе створила природа”, де не вся аудиторія сприйняла нашу метафору.

Або ще була така історія: до війни ми почали називати наші товари містами України, щоб популяризувати їх та поширювати ідею про внутрішній туризм. Перше місто, яке вирішили презентувати - столиця Київ. На наш погляд найкращий день був - день міста. Але тоді ми не подумали, наскільки великий потік інфошуму буде протягом тижня. Так воно і вийшло. Наше відео про життя Києва залишилось черговим контентом в стрічці. Шкода, але це досвід. В нас ще 200 міст і 200 позицій, тож цю помилку точно не повторимо.

- Не хочеться завершувати, бо можна ще мільйон інструментів обговорити та поділитись досвідом. Давай скажемо останнє слово нашим читачам: яку пораду ти дала б собі, коли починала будувати бренд?

- Якщо хтось казав, що це неможливо, то це лише його думка. Моя реальність залежить від мене. Раніше я багато в чому сумнівалась. Замість того щоб зрозуміти, що немає правил. Ми самі їх собі придумуємо. Знаєш, буває так, що хтось приходить і каже: “Так треба”. Я завжди кажу: “А хто сказав?”. Людина сама вправі думати куди їй рухатись, як створювати свою візію. Як вона придумає, то так і буде. Якби зрозуміла все це раніше, то давно була б доларовим мільярдером.

Гість проєкту:

Вікторія Редчік, власниця бренду LEVENS - виробництва інженерної паркетної дошки в Україні.

Соцмережі бренду:

Instagram

TikTok


Над проєктом працювали:

Ірина Сігарьова, автор проєкту, засновниця студії контенту та комунікацій Content Bar, контент-стратегиня та копірайтерка

Анастасія Корсун, дизайнер

1105