Як українські фрилансери допомагають компаніям бути в тренді: кейс UKRAINE GTA

Український малий та середній бізнес продовжує відновлюватися навіть під час війни. Деякі бізнеси зараз не просто виживають, але й зростають, нарощують оберти, збільшують клієнтську базу. У нових умовах успішними стають ті, хто підлаштовується під запит аудиторії.

З початком війни різко почав набирати обертів тренд на все українське. Тому не дивно, що патріотичні проєкти мають великий попит серед аудиторії. Сьогодні спілкуємося із замовниками, які представляють UKRAINE GTA — онлайн-гру про Україну, де є справжні автомобілі, міста, реальні місця роботи. Завдяки цьому можна відчути всю атмосферу української гри та українських гравців.

Розповідаємо детальніше, як фрилансери допомагають компанії розвиватися та про переваги співпраці на сервісі.

Про ідею створення гри та її особливості

— Розкажіть, будь ласка, як виникла та розвивалася гра UKRAINE GTA.

— Ідея з’явилася ще 6 років тому. Тоді були популярні такі ігри, але вони були спрямовані здебільшого на Росію. Відповідно, гравці теж були з так званого СНД. А нам хотілося зробити щось своє, рідне, для України. Але на той момент це не було ще таким актуальним для аудиторії. Тобто не було багато зацікавлених гравців, усім було звичніше грати у кримінальну Росію.

У нас були ідеї, напрацювання, визначення плюсів та мінусів конкурентів, їх аналіз. Через 2 місяці після початку війни ми зрозуміли, що саме зараз це буде актуально та цікаво людям. Вони більше не хочуть грати в російські ігри, тому був потрібен український продукт. Аналогів на той час не було. Ми стали одними з перших на ринку.

Десь у квітні у нас уже була велика аудиторія. У червні запустили перший сервер. Нашу гру одночасно завантажувало близько 30 тис. гравців. Але наші сервери не витримали, бо ми не були до цього готові. Тоді не розуміли масштаби та не знали, що робити з такою великою аудиторією. Після перших проблем із серверами з’явилися DoS-атаки від росіян, які завдали нам багато проблем.

З кожним днем ми виправлялися, покращувалися, розв'язували проблеми. Десь через 2 місяці DoS-атаки припинилися, бо ми максимально пропрацювали питання безпеки. Гравці поверталися, а ми почали ставити перші рекорди за кількістю гравців онлайн.

До нового року відкрили вже другий сервер. Поставили рекорд — 1400 гравців онлайн одночасно, понад 100 тис. зареєстрованих акаунтів. Почали рухатися далі, розвиватися, співпрацювати з блогерами, вдосконалюватися, покращувати гру, виправляти помилки, оптимізуватися.

Зараз у нас активних гравців близько 20-30 тис., і це число постійно зростає. Кожного дня маємо приблизно 1000 нових гравців, які завантажують гру.

— Яка специфіка гри?

— Гра заснована на рушії всесвітньо популярної GTA (Grand Theft Auto), але водночас показує українські реалії, особливості побуту і повністю передає український колорит. Дії розгортаються на вулицях українських міст, а всі транспортні засоби замінені на більш звичні нам моделі та мають українські номери. Також тут ви зустрінете відомі українські магазини, наприклад, АТБ, Сільпо.

Як все відбувається. Гравець заходить на наш сайт, встановлює ігровий лаунчер — додаток, де він вибирає сервер, на якому хоче грати. Є 2 сервери — Центральна Україна та Західна Україна. На першому сервері онлайну трошки більше, ніж на другому. Далі починається ознайомлення з грою, де гравцю розповідають усі нюанси. Потім гравець вибирає, ким він хоче стати, наприклад, піти до ЗСУ чи патрульної поліції.

Цільова аудиторія гри — в основному школярі, підлітки, але є й дорослі чоловіки та дівчата.

— Які ваші плани на найближче майбутнє?

— Ми зрозуміли, що зараз багато людей не мають можливості заходити в гру з комп’ютера. Потрібно робити мобільну версію гри. Сподіваюся, що весною ми зможемо запустити мобільну версію та поставити там значно більше рекордів, ніж на комп’ютерній версії.

Про виконані проєкти на сервісі

— Чому ви обрали наш сервіс та як його знайшли?

— На Freelancehunt ми зайшли не так давно за рекомендацією співробітника. Ми почали активно розвиватися, тому нам було потрібно все більше людей у команду. Обсяг роботи зростав, потрібні були різні спеціалісти — диктори чоловіки та жінки, дизайнери, верстальники та інші.

Ми шукали біржу, де є багато спеціалістів, де є вибір, де комфортно та вигідно працювати. Тому ми прийшли на Freelancehunt.

Ми знайшли тут багато потрібних спеціалістів. На кожен проєкт відгукувалися десятки фрилансерів. Здебільшого нам зустрічалися досвідчені спеціалісти, які працюють багато років. Але, наприклад, наш дизайнер дуже молодий спеціаліст без великого досвіду, проте він чудово впорався із завданням.

Таргетологи робили нам рекламу, диктори — приємну озвучку для наших гравців, дизайнери — гарні сайти, меню тощо. Завдяки цим спеціалістам ми почали виходити в топ у своїй сфері.

Особливість сайту в тому, що у кожного гравця є свій особистий кабінет, який зараз будемо ще доробляти. Це цікаве поєднання всіх баз та взаємодія сайту з грою. Гравець за своїм логіном та паролем зможе зайти на сайт та дізнатися про себе всю інформацію: скільки у нього грошей, які в нього машини, квартири, будинки, бізнес у грі. Усе це він зможе подивитися з телефона, не заходячи у гру.

Результатами роботи з фрилансерами ми задоволені.

— Якщо вам потрібен спеціаліст, яким шляхом ви йдете — шукаєте фрилансерів через каталог чи відкриваєте проєкт? На що звертаєте увагу під час вибору фрилансера?

— Найчастіше відкриваємо публічні проєкти на сервісі. Персональні проєкти відкриваємо з тими спеціалістами, з якими сподобалося працювати та задоволені результатом.

Під час вибору спеціаліста звертаємо увагу насамперед на портфоліо, якщо говорити про дизайн. Для нас важлива якість виконаних робіт, з якими компаніями співпрацював спеціаліст, наскільки складні проєкти виконував, чи був схожий досвід.

Другорядні фактори — скільки буде потрібно часу, щоб виконати наш проєкт, та фінансовий бік питання.

Переваги співпраці з фрилансерами на Freelancehunt

— Розкажіть про вашу співпрацю з фрилансерами.

— Наша команда складається на 60% зі штатних спеціалістів і десь на 40% з фрилансерів. Усіх фрилансерів ми знайшли на Freelancehunt. Якщо нам знадобляться ще спеціалісти, ми будемо шукати їх тут.

Пріоритет нашої команди — це безпека. Для нас дуже важливо працювати через безпечну угоду на сервісі.

Раніше у нас були неприємні ситуації, коли людина зникала з передоплатою або ми отримували зовсім не той результат, на який очікували. Але це було не в рамках сервісу і спеціаліста ми знаходили не на фрилас-біржах. Тому ми зараз так не працюємо, а обираємо безпечну угоду.

— У чому для вас переваги роботи з фрилансерами?

— Співпраця з фрилансерами для нас має такі переваги:

1. Це вигідно.

2. Це безпечно.

3. Є великий вибір спеціалістів.

Коли ви шукаєте спеціаліста на проєкт, у вас є можливість вибрати з тих, хто відгукнеться, переглянути їхні портфоліо, дізнатися вартість роботи.

Якщо наймати спеціаліста в штат, не завжди він може бути завантажений роботою. Вигідніше знайти людину на фрилансі, яка виконуватиме завдання тоді, коли буде потреба.

— Чи вплинули блекаути на роботу фрилансерів?

— Ні, усі фрилансери, з якими ми співпрацювали, — це досвідчені спеціалісти, у яких є генератори, старлінки та все необхідне для роботи. Вони дуже серйозно ставляться до роботи, тому проблем не виникало.

Чому бізнесу варто співпрацювати з фрилансерами

— Які страхи з боку замовників можуть виникати?

— По-перше, що робота може бути виконана не в термін. Інколи невелика затримка ні на що не впливає. Але бувають такі моменти, коли готова робота потрібна в певний термін, і це дуже важливо. Наприклад, якщо говорити про дизайн, коли ми оголошуємо аудиторії про якесь оновлення, а воно не готове.

Страх № 2, говоритимемо знову на прикладі дизайну, коли дизайнер може не влучити в стиль. У нас таких проблем не було, бо ми уважно вивчаємо портфоліо спеціалістів на предмет робіт, які нам підходять.

— Чи порекомендуєте ви бізнесу звертатися до фрилансерів і чому? У яких випадках варто звертатися до послуг фрилансерів?

— Так, порекомендуємо звертатися до фрилансерів, якщо потрібна людина не на постійну роботу, а попроєктно. Наприклад, розробка та доопрацювання сайту, дизайн, робота диктора. Шукати дизайнера в штат (якщо це не постійне навантаження), немає сенсу.

— Чому бізнесу потрібно йти на фриланс?

— Ми бачимо 3 фактори:

1. Безпека співпраці.

2. Великий вибір спеціалістів.

3. Багатоплановість — можна знайти виконавця для різних завдань у будь-якій сфері, навіть дуже вузькій.

Плюс до цього — багато фрилансерів адаптувалися до проблем з електроенергією та вчасно виконують свою роботу.

Навіть у цей складний час бізнес може швидко знаходити потрібних спеціалістів на фрилансі, ефективно використовувати їхні ресурси та отримувати профіт для своєї діяльності.— Що стосується дизайну, у нас є свій особливий стиль у грі. Його обов’язково потрібно було дотримуватися. Дизайнера хотіли обрати молодшого віку, який принаймні грав у GTA та знає, що це таке. Ми знайшли дизайнера, який підійшов під наші вимоги. Приблизно за 5 днів Дмитро зробив крутий сайт за нашим ТЗ. Після цього знайшли верстальника, який зверстав сайт.

Особливість сайту в тому, що у кожного гравця є свій особистий кабінет, який зараз будемо ще доробляти. Це цікаве поєднання всіх баз та взаємодія сайту з грою. Гравець за своїм логіном та паролем зможе зайти на сайт та дізнатися про себе всю інформацію: скільки у нього грошей, які в нього машини, квартири, будинки, бізнес у грі. Усе це він зможе подивитися з телефона, не заходячи у гру.

Результатами роботи з фрилансерами ми задоволені.

— Якщо вам потрібен спеціаліст, яким шляхом ви йдете — шукаєте фрилансерів через каталог чи відкриваєте проєкт? На що звертаєте увагу під час вибору фрилансера?

— Найчастіше відкриваємо публічні проєкти на сервісі. Персональні проєкти відкриваємо з тими спеціалістами, з якими сподобалося працювати та задоволені результатом.

Під час вибору спеціаліста звертаємо увагу насамперед на портфоліо, якщо говорити про дизайн. Для нас важлива якість виконаних робіт, з якими компаніями співпрацював спеціаліст, наскільки складні проєкти виконував, чи був схожий досвід.

Другорядні фактори — скільки буде потрібно часу, щоб виконати наш проєкт, та фінансовий бік питання.

Переваги співпраці з фрилансерами на Freelancehunt

— Розкажіть про вашу співпрацю з фрилансерами.

— Наша команда складається на 60% зі штатних спеціалістів і десь на 40% з фрилансерів. Усіх фрилансерів ми знайшли на Freelancehunt. Якщо нам знадобляться ще спеціалісти, ми будемо шукати їх тут.

Пріоритет нашої команди — це безпека. Для нас дуже важливо працювати через безпечну угоду на сервісі.

Раніше у нас були неприємні ситуації, коли людина зникала з передоплатою або ми отримували зовсім не той результат, на який очікували. Але це було не в рамках сервісу і спеціаліста ми знаходили не на фрилас-біржах. Тому ми зараз так не працюємо, а обираємо безпечну угоду.

— У чому для вас переваги роботи з фрилансерами?

— Співпраця з фрилансерами для нас має такі переваги:

1. Це вигідно.

2. Це безпечно.

3. Є великий вибір спеціалістів.

Коли ви шукаєте спеціаліста на проєкт, у вас є можливість вибрати з тих, хто відгукнеться, переглянути їхні портфоліо, дізнатися вартість роботи.

Якщо наймати спеціаліста в штат, не завжди він може бути завантажений роботою. Вигідніше знайти людину на фрилансі, яка виконуватиме завдання тоді, коли буде потреба.

— Чи вплинули блекаути на роботу фрилансерів?

— Ні, усі фрилансери, з якими ми співпрацювали, — це досвідчені спеціалісти, у яких є генератори, старлінки та все необхідне для роботи. Вони дуже серйозно ставляться до роботи, тому проблем не виникало.

Чому бізнесу варто співпрацювати з фрилансерами

— Які страхи з боку замовників можуть виникати?

— По-перше, що робота може бути виконана не в термін. Інколи невелика затримка ні на що не впливає. Але бувають такі моменти, коли готова робота потрібна в певний термін, і це дуже важливо. Наприклад, якщо говорити про дизайн, коли ми оголошуємо аудиторії про якесь оновлення, а воно не готове.

Страх № 2, говоритимемо знову на прикладі дизайну, коли дизайнер може не влучити в стиль. У нас таких проблем не було, бо ми уважно вивчаємо портфоліо спеціалістів на предмет робіт, які нам підходять.

— Чи порекомендуєте ви бізнесу звертатися до фрилансерів і чому? У яких випадках варто звертатися до послуг фрилансерів?

— Так, порекомендуємо звертатися до фрилансерів, якщо потрібна людина не на постійну роботу, а попроєктно. Наприклад, розробка та доопрацювання сайту, дизайн, робота диктора. Шукати дизайнера в штат (якщо це не постійне навантаження), немає сенсу.

— Чому бізнесу потрібно йти на фриланс?

— Ми бачимо 3 фактори:

1. Безпека співпраці.

2. Великий вибір спеціалістів.

3. Багатоплановість — можна знайти виконавця для різних завдань у будь-якій сфері, навіть дуже вузькій.

Плюс до цього — багато фрилансерів адаптувалися до проблем з електроенергією та вчасно виконують свою роботу.

Навіть у цей складний час бізнес може швидко знаходити потрібних спеціалістів на фрилансі, ефективно використовувати їхні ресурси та отримувати профіт для своєї діяльності.

833