Як вберегти себе від типових маркетингових хитрощів Чорної п'ятниці

Стрибки цін

Щоб у день знижок здивувати покупців мегавигідною акцією, магазини починають готуватися заздалегідь. Приблизно за місяць до Чорної п'ятниці вони піднімають ціни, а в день Х опускають їх до попереднього рівня або трохи нижче. Таким чином, маркетологам вдається створити видимість грандіозного розпродажу без фінансових втрат.

Як використовувати: Насамперед необхідно стежити за ціною на вибраний товар протягом 1–2 місяців. Обов'язково запам'ятайте його початкову вартість, щоб об'єктивно оцінити вигідність пропозиції Black Friday та вибрати магазин з реальною знижкою.

2 за ціною 1

Продавати 2 одиниці товару за вартістю однієї — хороший спосіб для магазину позбутися важкого товару. Людей приваблює знайома схема і вони радісно користуються такою знижкою 50%, хоча економія тут дуже сумнівна. Дві однакові речі швидко набридають, а якщо це косметичні засоби, то можуть зіпсуватися, перш ніж ви відкриєте другу баночку.

Як використовувати: Водночас, акція "2 за ціною 1" - чудовий спосіб підготуватися до новорічних свят. Вона дозволяє порадувати себе та зібрати подарунки для близьких без шкоди для гаманця.

Отримайте подарунок

Купуйте дві пари джинсів – ремінь безкоштовно. Купуйте холодильник — забирайте ще й мікрохвильову піч. Від таких пропозицій важко утриматися, адже отримати щось безкоштовно — це очевидна вигода. Але небезпека ці хитрощі в тому, що вона часто підштовхує до купівлі непотрібних і неякісних речей.

Як використати: Щоб подарунок від магазину приніс користь та економію, слід звернути увагу на основний товар. Подумайте, чи справді він необхідний вам і, чи він коштує своїх грошей, якщо забути про акцію. За найменших сумнівів відмовляйтеся від покупки.

Тільки сьогодні

Підганяти потенційних клієнтів – улюблена фішка інтернет-магазинів. Вони запускають зворотний рахунок до кінця акції та змушують вас нервувати з кожним рухом таймера. Цей хід включає паніку, вимикає мозок і породжує страх проґавити унікальну можливість. Але насправді така сама пропозиція може з'явитися ще 3 рази до кінця місяця, тому потрібно тримати себе в руках.

Як використовувати: Обмежена пропозиція може бути вигідною тільки при заздалегідь спланованій покупці. Якщо ви бачите відчутну знижку на товар зі складеного списку бажань, слід поспішити. Але зворотний рахунок на сайті та великий % біля цінника не мають бути єдиними причинами покупки.

Знижки на неактуальний товар

Для магазинів Black Friday – чудова можливість звільнити склади від застарілого товару. Через це реально низькі ціни стоять на одяг з минулих колекцій, застарілі моделі техніки та косметику, термін придатності якої добігає кінця. Серед хаосу і натовпу люди вибирають товар тільки за цінником, тому маркетинговий прийом працює відмінно.

Як використовувати: Під час покупки, незалежно від умов, необхідно перевірити справність товару та прочитати інформацію на упаковочці. У випадку з одягом та аксесуарами, краще звернути увагу на базові речі та брати ті моделі, які поєднуються з рештою гардероба.

Особливість Чорної п'ятниці в атмосфері та емоціях: яскраві вивіски, гори речей, натовп, що вривається до магазину, конкуренція на найвигіднішу покупку… Але в цьому й небезпека. Маркетологи створюють ідеальні умови для необдуманих покупок, але з підготовленим списком потреб та порадами ваш шопінг точно пройде вдало і продуктивно.

1899