Як вебдизайнеру прокачувати себе під час війни

На початку квітня запустився Марафон Креативної Практики, цикл лекцій та майстер-класів від експертів українських креативних індустрій на підтримку Збройних сил України, благодійних фондів, волонтерів та всіх, хто наближає нашу перемогу.

Ольга Шевченко, креативна директорка Vintage Web Production, присвятила свою лекцію темі саморозвитку вебдизайнера під час війни. Впродовж лекції Ольга ділиться власними напрямками розвитку й пояснює, чому вона обрала саме їх.

Основні поради читайте у цьому матеріалі, а повну лекцію дивіться за посиланням.

Найкраща інвестиція — це «я та мій розвиток»

Є багато напрямків, за якими варто розвиватись вебдизайнерам. Зараз Ольга пропонує звернути увагу на такі навички й ресурси:

  • вивчення або покращення рівня англійської мови,
  • вивчення або покращення рівня володіння інструментом Webflow,
  • проходження професійних курсів, наприклад, від Креативної Практики (додано з ❤️ від редакторів), Domestika й Awwwards.

Розповідаємо детальніше про кожний напрямок!

Робота з Webflow

Внутрішній аналіз міжнародного ринку (переважно американського і європейського) командою Vintage Web Production демонструє, що існує великий попит на nocode-рішення, й особливо на ті, які реалізовані за допомогою Webflow.

Webflow — це платформа, що дозволяє проєктувати, створювати й запускати сайти у візуальному редакторі без залучення програмістів й розробників.

Приклад інтерфейсу Webflow. Джерело: Webflow Designer

Річ у тому, що все більше замовників бажають в результаті отримати не просто гарний дизайн, а повністю реалізоване рішення — робочий сайт. 

Крім того, є великий запит не просто на UI- або UX-дизайнерів, а саме на тих дизайнерів, котрі можуть робити закритий пакет послуг (тобто — мультидисциплінарність фахівця). Наприклад, якщо ви вмієте створювати анімації в Adobe After Effects, він вже інтегрується з Webflow! Інтеграція можлива навіть на рівні 3D-анімацій — достатньо додати до проєкту відповідний код.

Для того, щоб використовувати допоміжний інструментарій (наприклад, такий як Adobe After Effects або Cinema 4D), потрібно трішки вивчити код.

Отже, з чого ж почати? Спершу потрібно створити власний профіль на платформі. Після реєстрації користувач отримує безплатний місяць для ознайомлення з інструментом.

Зараз на ринку України майже відсутні інструментальні курси саме по роботі з Webflow. Тому для ознайомлення з інтерфейсом та його інструментами Ольга радить звернути увагу на англомовний інтенсив від Awwwards. Він триває 5,5 годин.

Webflow також мають власні курси — Webflow University (додано редакцією).

Беру собі за правило: замість того, щоб прочитати ще одну новину зі стрічки, дивлюсь один чи декілька уроків, щоб відразу після цього, спробувати нові навички. Це захищає психіку від постійного перебування в новинах

Ольга Шевченко

Знання англійської мови

Для співпраці з іноземними клієнтами, необхідно знати англійську мову.

Є декілька шляхів, як її можна вивчити. Зокрема, можна знайти репетитора й навчатися віддалено. Крім того, багато платформ з навчання мов зробили безплатний доступ для українців — наприклад, Preply та Drops.

Варто почати з того, щоб опанувати мову на базовому рівні, який допоможе спілкуватися з потенційним клієнтом й правильно складати листи.

Підвищення рівня професійних навичок за допомогою курсів

Відмінний спосіб прокачати свої навички — пройти спеціалізовані курси. Серед рекомендацій — курси від Awwwards, Domestika (іспанські платформи, що мають, зокрема, англомовну озвучку й субтитри), й Креативної Практики.

Всі вони дещо відрізняються:

  • Awwwards пропонує курси від спеціалістів та експертів міжнародного ринку. Навчання здебільшого підходить для досвідчених дизайнерів, які хочуть удосконалити свої професійні знання та навички. Вартість таких курсів — 35-100€.
  • На Domestika є курси для початківців або фахівців, які бажають освоїти нові інструменти. Діапазон вартості широкий, але можна знайти курси за 5-15$.
  • На Креативній Практиці можна проходити фундаментальні курси з графічного дизайну, вебдизайну, дизайну інтерфейсів, а ще — серію інструментальних курсів. В межах навчання студенти не тільки прослуховують лекції, а й виконують практичні завдання й отримують рецензії. Навчатися можна за щомісячною передплатою — 250₴ на місяць.

З чого почати роботу з міжнародними клієнтами

Зараз варто шукати різні шляхи, як отримати перших міжнародних клієнтів, якщо раніше з ними не працювали. Наприклад, якщо ще немає власного профілю на професійних біржах — його потрібно створити! 

Всі профілі варто або ж перекласти, або ж відразу почати вести англійською мовою. Зверніть увагу на актуальність й мову профілів, зокрема, на таких платформах:

  • Behance,
  • Dribbble,
  • Upwork,
  • а також на всіх інших, з якими вже працюєте або тільки збираєтесь — наприклад, спеціалізованих стартап-, NFT-платформах.

Співпраця з міжнародними клієнтами надає нові знання й досвід. А це, на думку Ольги, допоможе перезапустити напрямок дизайну в Україні на новому, європейському рівні.

Зараз йдемо розвиватися, вчитися та допомагати економіці України через Захід, а потім повертаємось й з повною потужністю робимо найкраще для нашої рідної держави

Ольга Шевченко

3
4734