Як вести комунікації в СММ під час воєнного стану

Початок 2022 року показав усім українцям, що таке насправді важкі часи. Проте, попри ситуацію, що склалася в країні, не можна залишати власний шлях та ідеї світлого майбутнього. Дехто, опинившись у подібній ситуації, обирає варіант просто «перечекати» несприятливі для бізнесу умови, максимально зменшивши всі можливі витрати. Прогнозуючи, що клієнти купуватимуть менше, деякі підприємці не вважають за необхідне вкладати кошти в СММ та розкрутку сайтів. Інші, оговтавшись від шоку перших прильотів та перемістившись у відносно безпечне місце, вже працюють над новою стратегією комунікацій із клієнтами та продовжують рух у напрямку вдосконалення власної справи.

Чи варто надалі витрачати кошти на розвиток взаємодії з клієнтами? Яким має бути контент воєнного часу? Що загрожує компаніям, які перебувають «на паузі»? Команда Elit-Web продовжує працювати та допомагати онлайн-бізнесу досягати поставлених цілей. Ми розкажемо, яким чином взаємодіяти з клієнтами під час воєнного стану, допоможемо виділити головні задачі контент-маркетингу в нових умовах.


Значення контент-маркетингу під час воєнного стану

Для того щоб пережити важкі часи, варто насамперед точно розуміти, у яких умовах ми перебуваємо. Зараз ситуація характеризується зниженням попиту загалом (через частковий виїзд споживачів за кордон, зменшення платоспроможності, зміну пріоритетів). Клієнти стали більш вимогливими до бізнесу. Його почали оцінювати не лише за якістю сервісу та продуктів, але й за соціально-політичною позицією та небізнесовою активністю. Водночас соцмережі для багатьох стали новим джерелом швидкого отримання інформації, способом навчання та спілкування.

Нові умови свідчать про те, що конкурентів неминуче стане менше. Хтось тимчасово припинить діяльність, змінить сферу зайнятості чи перестане контактувати зі споживачами. Нові компанії, на відміну від мирного часу, не створюються. Саме тому від поточної активності в соцмережах та правильної комунікації з цільовою аудиторією залежатиме майбутній успіх.

Інвестувати лише у швидке залучення клієнтів не на часі. Реклама, яка колись приносила гарний дохід, у сучасних умовах є менш ефективною. Якщо ви все ж користуєтеся можливістю швидкого залучення клієнтів, враховуйте, що частина потенційної аудиторії змінила геолокалізацію, отже, варто переглянути налаштування рекламної кампанії.

Орієнтуватися на довготривалу стратегію просування – найкраще рішення. Вона не потребує значних миттєвих інвестицій, проте дозволяє поступово розширити лояльну до продукту та бренду аудиторію. Тривалість існування воєнного стану спрогнозувати важко. Так само неможливо точно передбачити відновлення економіки та споживчого попиту. Довготривала стратегія продемонструє результат якраз у той період, коли економічна стабільність відновиться, а суспільство повернеться до нормального життя. Ви матимете конкурентоспроможний сайт, у той час як конкуренти лише починатимуть роботу майже з нуля.

Компанії, власники яких вирішили тимчасово скоротити видатки на СММ, насправді втрачають свої майбутні можливості. Саме сьогодні формується лояльність потенційних клієнтів, які звертають все більше уваги на меседжі бізнесу та починають ретельніше обирати продавців. На перший план виходить позиціювання бренду та конкретні дії, що його характеризують. Коли ви берете паузу або не оновлюєте механізми взаємодії з аудиторією, відповідальні клієнти можуть перейти до конкурентів, чиє ставлення до подій є більш прозорим та зрозумілим.

У чому полягає специфіка контент-маркетингу під час війни

Будуючи стратегію комунікації, варто усвідомлювати, що багатьох людей, крім військово-патріотичної тематики, турбує їхнє звичайне життя. Саме тому не треба будувати комунікацію лише навколо висвітлення воєнної ситуації або ставлення менеджменту компанії до неї. Варто подумати про ваших потенційних клієнтів та їхні майбутні потреби:

  • оновити портрет цільової аудиторії. У сучасних умовах змінюється не лише бізнес, але і його клієнти. Інтереси та пріоритети багатьох людей стали іншими, отже, їх треба знову ідентифікувати. Загалом клієнти стають більш відповідальними, багато з них прагнуть допомагати та бути корисними;
  • оцінити, як виглядає ваш бізнес у сучасних реаліях. Можливо, варто змінити фірмовий стиль, логотип чи оновити наповнення головної сторінки сайту. Клієнти будуть радо приходити в компанії, діяльність яких спрямована не лише на отримання доходу, але й на реалізацію різноманітних програм допомоги, зборів коштів, благодійних пожертв тощо;
  • демонструвати власну громадянську позицію. Розповідайте про важливі проєкти, до яких долучилася ваша організація, допомогу армії чи постраждалим особам, давайте цінні поради.

Щирість та відкритість – риси, які найбільше цінуються під час війни. Отже, якщо вашою метою є тривале та успішне існування бізнесу, варто відповідально ставитися до побудови комунікацій із читачами та підписниками. Публікуйте звіти про зібрані кошти, надавайте зворотний зв’язок тим, хто долучається до проєктів, стежте за реакціями користувачів соцмереж.

Яким чином мусить змінитися контент під час війни

З приходом війни змінилися ваші клієнти, оновився портрет бізнесу, отже, настав час модернізувати контент. У нових умовах важливо турбуватися про почуття читачів, розділяти з ними емоції та всіляко допомагати. Варто уникати публікації контенту, що стосується суб’єктивних оцінок, тем, які викликають гострі почуття та емоції, політики. Також варто відмовитися від:

  • завзятого промотування власного бізнесу. Заклики до покупки та активний PR треба застосовувати обережніше. Натомість більшого значення набуває соціальна позиція компанії, волонтерська діяльність та допомога;
  • надлишкового гумору. Постійно публікувати розважальний контент не варто. Краще замінити його помірковано-позитивним чи мотивувальним;
  • вікторин та конкурсів. Замість розважального контенту публікуйте корисний: лайфхаки, поради, важливі новини тощо.

Зважаючи на мінливість ситуації, постійне оновлення інформації та неможливість точного прогнозування, варто застосовувати гнучку стратегію просування. Приготуйтеся до регулярного перегляду та коригування контент-плану відповідно до нових обставин. Не зникайте з поля зору ваших підписників. Продовжуйте залишатися актуальними та цікавими, допомагайте своїм клієнтам пережити важкі часи, підтримуйте та надихайте.

Вирішили продовжити просування власного бізнесу під час війни через СММ? Тоді цілком можливо, що у вас виникнуть деякі питання щодо побудови комунікації в нових реаліях. Задайте їх експертам Elit-Web у Telegram-каналі @Headquarters_digital_support_bot. Разом ми відбудуємо країну!

2033