Як вести той LinkedIn

Чомусь традиція обміну візитівками вимерла, як бідні динозаври. Коли я даю комусь свою картку з контактами, в очах майже завжди бачу щире здивування. Соцмережі захопили ще й цей аспект людської комунікації. 

А лідером всіх нетворкінгів вже став LinkedIn. Це вже давно не просто сайт, де висить ваше резюме, тепер це — інструмент побудови власного бренду та експертності.

Тож як цей LinkedIn вести?

ПРОФІЛЬ.

Перш за все треба адекватно заповнити профіль. 

1. Має бути аватарка та фото хедера. Це перше, що бачать люди в цій соцмережі. Немає фото — немає впевненості, що це взагалі живий акаунт.

2. Додайте блок "Загальна інформація" та заповніть його. Коротко і чітко. Кількість року досвіду роботи, які сфери. 

Нотатка: акаунт можна вести кількома мовами, але тоді й оновлювати профіль кожного разу доведеться окремо для кожної мовної версії. 

3. Далі блок "Досвід роботи". Дуже бажано, аби у компаній, які ви вказуєте, були сторінки в LinkedIn, бо інакше замість їхніх красивих логотипів у вашому профілі будуть просто сірі квадратики, що, погодьтесь, не дуже репрезентабельно. 

Крім того, в Досвіді варто детальніше розказати, що ви робили на кожній посаді, акцентуючи не на задачах, а на досягнутих результатах: 

- 30 успішно реалізованих проєктів; 

- впровадження нової системи чогось, що покращило життя всім у команді;

- відкриття офісів в Мадриді та Манчестері; 

- створення 10 брендбуків. 

Має бути конкретика. Також рекомендую додавати посилання на створені кейси, продукти, чи що ви там робите. Такий елемент по суті перетворює ваш акаунт у портфоліо. 

4. Блок "Освіта". Сюди варто додавати лише довгострокове навчання: бакалаврат, магістратура, аспірантура. Для рідних короткострокових курсів далі буде окремий блок.

Тут, так само як і в досвіді роботи, важливо правильно вказати виш. 

5. Блок "Ліцензії та сертифікати". Тут можна подавати короткострокові курси, які хоча б дотично відповідають вашій сфері діяльності, і звісно ж, мовні сертифікати. Є B2 з німецької, А2 з французької — можна сміливо вносити.

6. Далі ще можна додавати купу опційних блоків, як от "Проєкти", "Волонтерська діяльність", "Навички", "Рекомендації", "Публікації" та інші. Але це вже на ваш розсуд. 

ВЕДЕННЯ СТОРІНКИ.

Бажано хоча б раз на тиждень публікувати якийсь цікавий пост. Це може бути ваша експертна думка, ваш новий кейс. Власне у LinkedIn є власний інструмент "Статті", де можна розлого писати та додавати ілюстрації. 

Головне — бути активними, аби не створювалось відчуття мертвої сторінки.

РОЗШИРЮЙТЕ КОЛО.

Перший крок. Зайдіть у розділ "Мережа", Пролистайте вниз, поки не побачите "Більше пропозицій для вас". Там ви скоріш за все знайдете теперішніх і колишніх колег, однокурсників. Додайте когось з них, це стане основою вашої мережі.

Далі можна потроху додавати нові знайомства з нетворкінгів, конференції, або пробувати додаватись то людей, з якими вам було б цікаво поспілкуватися.

У застосунку LinkedIn на смартфоні навіть є опція персональної картки з QR кодом, і з мого досвіду на нетворкінгах, люди реально нею користуються. 

ВИСНОВОК.

LinkedIn — це бізнес-соцмережа. Хочете, аби вас знаходили рекрутери топових компаній, хочете бути "в тусовці" своєї професійної сфери, хочете будувати персональний бренд? Тоді, скоріш за все, доведеться адекватно вести сторінку в LinkedIn.

3
1486