Як вибрати діджитал агентство?

Рано чи пізно власники бізнесу стикаються з необхідністю знайти партнерське діджитал агентство. Щоб очікування збігалися з реальністю, важливо розуміти, на які критерії звертати увагу при виборі. Спираючись на наш досвід, ми підготували прості інструкції, які допоможуть вам у цієї справі.

Отже, давайте почнемо? )

Діджитал агенції або веб-студії - це компанії, які займаються всебічним створенням і просуванням вашого бізнесу в цифровому середовищі. Сюди входять послуги зі створення сайту, його просування, контекстна реклама, SMM і багато іншого. Також важливо зрозуміти «на березі», що такі агентства повинні не виконувати ваші бажання, а працювати над підвищенням ефективності вашого бізнесу.

На підготовчому етапі визначте маркетингові цілі, яких ви хочете досягти за допомогою агентства. І намітити приблизний бюджет.

Якщо ви вперше наймаєте діджитал агентство, аналізуєте ринкові ціни або звертаєтеся до агентств за прорахунком, ми гарантовано зможемо прорахувати вам рамки бюджету. В нашому агентстві це робиться безкоштовно). Це дуже важливий крок і він стане в нагоді на наступних етапах відбору. Також в залежності від маркетингових цілей визначте тривалість роботи з агентством: разову кампанію або довгострокове співробітництво.

Знайдіть професійні асоціації агентств.

В Україні, наприклад, існує Комітет цифрових розробників (DDC), до складу якого входять кращі веб-студії, цифрові агентства та бутік-розробники, IAB Ukraine?найбільша міжнародна асоціація, та всеукраїнська рекламна коаліція.

Ви також можете зв'язатися з міжнародними представництвами, такими як ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), які сертифікують партнерів у сфері цифрових технологій та маркетингу (DL agency, доречи, вже 4-й рік є партнером ЄБРР в Україні)

Скористайтеся рекомендаціями колег по ринку.

Особистий досвід реальних людей набагато цінніше будь-яких рейтингів і сайтів з досягненнями. Перш за все, зберіть список агентств, з якими працювали ваші компетентні знайомі. Якщо це неможливо, проаналізуйте діджитал агентство з найкращими відгуками на різних платформах, таких як Google My Business, Clutch, LinkedIn, використовуйте Facebook.

Ознайомтеся з веб-сайтом агентства та соціальними мережами.

Сайт безпосередньо відображає досвід компанії. Він повинен розповісти вам про всі послуги, які надає агентство, ознайомити вас з кейсами, знайти серед них проекти, схожі на вашу нішу. Також зверніть увагу на позиціонування. Професіоналізм агентства проявляється в багаторічному досвіді і успішних проектах, а не в хвалебних текстах. Не забувайте про соціальні мережі. «Живі» і активні акаунти вказують на те, що компанія підтримує імідж і регулярно ділиться своїм досвідом з аудиторією. Перегляньте публікації, які допоможуть вам зрозуміти цінності команди. Ми також рекомендуємо шукати і читати аналітичні статті, написані агентством. Є багато корисної інформації, яка допоможе вам знайти саме те, що ви шукаєте.

Проаналізувавши публічну сторону агентств, настав час заглибитися і «подивитися» на них ближче. Щоб заощадити час, визначте шорт-лист з 3-5 агентств, з якими ви готові спілкуватися особисто.

Знайомства відіграють значну роль у пошуку компанії, яка виведе ваш бізнес на новий рівень.

Часто буває так, що менеджер з продажу відправляється на зустріч з потенційним клієнтом, який вміло продає послуги агентства. Але набагато ефективніше ознайомитися з керівництвом агентства або проджект-менеджером, адже вони будуть вести ваш проект. Щоб познайомитися з агентством зсередини, запропонуйте зустріч в їх офісі. Таким чином, ви дізнаєтеся більше про підхід до роботи та структуру. Уважно вивчіть пропозицію, оцініть, наскільки стратегічно агентство підійшло до поставленого завдання. Дізнайтеся, чи заплановані рекламні заходи з вашими цілями. Після зустрічі з усіма порівняйте пропозиції агентства за однаковими KPI.

І які переваги діджитал агентств перед внутрішніми командами?

Якщо ви хочете вивести свій бізнес на новий рівень думаючи виключно про бізнес, вам немає сенсу наймати інхауз ряд співробітників, розвивати і мотивувати команду. Краще звернутися до кваліфікованих фахівців ринку, у них є необхідні інструменти для комплексного аналізу вашого бізнесу. Вони знають, як швидко реалізувати кожен крок і оцінити результати. Подумайте самі, в агентстві, як правило, є такі фахівці: Strategic Department, Strategic Director, Strategic manager, Client Service Department, Client Service Director, Account Director, Account Manager, Account Executive, Creative Department, Creative Director, Art Director, Copywriter, Designer, Media Department, Media Director, Media Planner, Media Buyer, SMM Department, SMM Director, SMM Specialist, SMM Junior Specialist, SMM Analyst, SEM Department, SEM Director, SEM specialist, SEO specialist, Production Department, Production Director, Project Manager,Web Architector, Traffic manager, Lead Programmer, Web Programmer, Android Programmer, iOS Programmer, Front end Programmer, HTML coder, Flash Animator, Flash Programmer, QA specialist, Content manager, Technical director.

І так? Щоб вирішити, чи підходить агентство для вашого бізнесу, перегляньте його:

- Веб-сайт, щоб дізнатися більше про послуги, які вони пропонують

- Розташування, щоб дізнатися, чи працює агентство локально чи глобально

- Портфоліо та тематичні дослідження, щоб побачити попередню роботу

- Відгуки, щоб дізнатися про досвід попередніх клієнтів

- Рейтинги та відгуки клієнтів у надійних веб-каталогах і рейтингових платформах

- Ціновий діапазон і обсяг проектів, над якими зазвичай працює агентство

На закінчення додамо, що агентство слід вибирати не за вартістю послуг, а за їх якістю. Ціна безпосередньо залежить від кваліфікації співробітників і досвіду. Тому довіряти свій бізнес варто тільки перевіреним компаніям з багаторічним досвідом і успішними кейсами. Адже ви шукаєте не просто агентство, а бізнес-партнера, який допоможе створити інструменти для ефективного просування вашого бізнесу. Це, до речі, головна місія DL agency.


4272