Як збільшити продажі за допомогою автоматизації?

Сучасні технології — це запорука конкурентоспроможності бізнесу. Сьогодні ринок начинений програмним забезпеченням, яке здатне оптимізувати бізнес-процеси та вивільнити додаткові ресурси для розвитку. У цій статті ми познайомимо вас з системами автоматизації та розповімо, як збільшити продажі з їхньою допомогою.

Що таке автоматизація та які бізнес-процеси можна оптимізувати

Якщо максимально лаконічно, то автоматизація — це делегування бізнес-процесів програмному забезпеченню. Вона суттєво спростить та вдосконалить:

  • фіксацію та обробку лідів і замовлень;
  • управління продажами;
  • створення та систематизацію бази клієнтів;
  • впорядкування складу;
  • керування маркетинговими кампаніями;
  • комунікацію зі співробітниками та клієнтами;
  • контроль виконання завдань;
  • розрахунок зарплати;
  • формування звітів та аналітичних зведень.

Цей список не є константою та варіюється від однієї програми до іншої. Деякі CRM для малого бізнесу, як от RemOnline, роблять ставку саме на універсальність та багатофункціональність і допоможуть оптимізувати всі вище перелічені бізнес-процеси. В ідеалі кожний бізнес має знайти той софт, який буде відповідати саме його потребам та цілям.

Чому автоматизація є необхідною для бізнесу та в чому її переваги

Автоматизація дозволяє спростити та пришвидшити роботу співробітників на будь-якому рівні — від кур’єра до топменеджера. Це своєю чергою позитивно впливає на перформанс компанії та дозволяє підвищити загальну ефективність. Серед основних вигод автоматизації ми виділяємо такі:

Вивільнення ресурсів та заощадження часу

Автоматизація дозволяє перевести бізнес-процеси в автономний режим. У команди суттєво поменшає дрібних поточних завдань, які перешкоджають зосередженню зусиль на пріоритетних задачах. Персонал матиме більше часу на ретельне виконання нагальних справ замість рутинних операцій. Таким чином ви зможете перерозподілити наявні ресурси та підвищити ефективність команди.

Скорочення витрат

По-перше, після автоматизації може виявитися, що деякі працівники були потрібні компанії лише задля виконання адміністративних задач. Оскільки відтепер вони виконуються автономно, то можна й скоротити штат співробітників, що дозволить суттєво зекономити на виплатах зарплатні.

По-друге, вам не доведеться купувати додаткове бухгалтерське обладнання, програми для генерування звітності та аналітики, канцелярські товари, касові апарати тощо. В сучасну систему вже вбудовані всі необхідні інструменти.

Звісно, спочатку автоматизація потребуватиме фінансових вкладень. Однак її треба розглядати як інвестицію у власну справу, що точно окупиться в довгостроковій перспективі.

Підвищення прибутків

Автоматизація дозволить обробляти більше замовлень, якісніше обслуговувати клієнтів та поліпшити ефективність рекламних кампаній. Робота команди пришвидшиться, більше лідів ставатимуть клієнтами, більше клієнтів йтимуть від вас задоволеними, щоб згодом повернутись знову. Все це відобразиться на зростанні продажів, чого власне й прагне кожний бізнес.

Покращення взаємодії з аудиторією

Передусім поліпшення комунікації: своєчасні нагадування, розсилка, спеціальні пропозиції та акції для постійних клієнтів. CRM-система дозволить вам сегментувати аудиторію та персоналізувати комунікацію, щоб створити міцніші відносини.

Окрім цього, ви зможете зробити акцент на створенні актуального та корисного контенту на сайті або у соцмережах компанії, що також важливо для видимості вашого бізнесу серед цільової аудиторії. Автоматизація точно буде ефективнішою за стабільного потоку клієнтів.

Масштабування

Автоматизація допоможе примножити спроможності команди та чисельність клієнтів. До того ж ви зможете розширювати штат спеціалістів пропорційно завантаженості, уникаючи винаймання зайвих фахівців.

Безпека даних

Сучасні хмарні CRM-системи мають надійні та захищені сервери. Це вбереже ваші дані від витоку та небажаного впливу зовні. Зокрема ви зможете контролювати доступ до системи, бачити дії співробітників у ній, та регулювати відкритість тих чи інших даних.

Як автоматизація допоможе збільшити продажі

Зменшення впливу людського фактора

Усі українці зараз проходять через період тривалого стресу, що негативно впливає на здатності концентруватися та запам’ятовувати значні обсяги інформації. Для менеджерів з продажу ці здібності є критично важливими, тому що кожна помилка може вартувати значних коштів. Система автоматизації мінімізує ризик похибок та допомагає персоналу працювати стабільно і продуктивно.

Ефективна обробка лідів

Оновлювані бази лідів та клієнтів завжди будуть перед очима в менеджерів. З такою CRM-системою, ви зможете фіксувати лідів з усіх каналів (сайту, соцмереж, маркетплейсу тощо) в одній програмі та миттєво створювати завдання на обробку з призначенням відповідальних. Виконавці отримуватимуть сповіщення та швидше реагуватимуть на звернення клієнтів, що прискорює процес продажу.

Завдяки програмі ви можете також налаштувати ланцюжки обробки для різних типів лідів. Це суттєво підвищить конверсію, бо ви працюватимете з різними аудиторіями за розробленими спеціально для них скриптами.

Покращення сервісу

Сейлз-менеджери завжди матимуть доступ до історії взаємодії з кожним клієнтом. Це допоможе краще їх вивчити, знайти індивідуальний підхід та запропонувати бажане навіть найвибагливішим покупцям.

Зручна робота з документами

Автоматизація також пришвидшує механіку продажів. Ви можете налаштувати готові шаблони для супровідної документації, щоб швидко її генерувати. Крім цього, інтеграція з сервісами ПРРО автоматизує фіскалізацію платежів та дозволяє друкувати або надсилати чеки клієнтам. Все це спростить та прискорить процес продажу та нормативне оформлення.

Керування асортиментом

Деякі CRM надають користувачам додаткові можливості для регулювання асортименту товарів або послуг. Наприклад, у RemOnline є відповідний звіт, що дозволяє визначати рентабельність товарів та їх категорій. Ви зможете побачити, які позиції мають більший попит серед покупців, а від яких треба звільнити склад. Таким чином ви зможете своєчасно поповнювати запаси популярних товарів та пропонувати клієнтам саме те, що вони шукають.

Оптимізація торгівлі на маркетплейсах

Інтеграція CRM-системи з маркетплейсами дозволить забути про ручну актуалізацію даних на сайті вашого інтернет-магазину. Синхронізувавши одного разу склад в програмі з вітриною вебмагазину, ви дозволите системі автоматично оновлювати наявність товару на сайті. Це допоможе контролювати залишки та вчасно поповнювати асортимент.

Аналіз ефективності

З допомогою аналітики та звітів ви зможете проаналізувати динаміку продажів, ефективність рекламних кампаній та співробітників. Це дозволить скоригувати стратегію розвитку та оптимізувати процеси. Якщо ж ви хочете кардинально змінити маркетингову стратегію та підвищити залученість аудиторії, краще звернутись до кваліфікованих спеціалістів.

У сумі всі ці фактори здатні значно підвищити рівень продажів, ба навіть вивести ваш бізнес на новий рівень. Зростання прибутку дасть вам додатковий ресурс, а як ви ним скористаєтесь цілком і повністю залежить від вас.

Підсумки

Отже, CRM-система стане у нагоді будь-яким бізнесам, що займаються не тільки продажами, а й виробництвом. Програма вдосконалить різні сфери діяльності та допоможе досягнути бажаних показників. Успішність автоматизації залежить від усвідомленого вибору слушного сервісу та його грамотного впровадження. Якщо зробити це правильно, та вона неодмінно принесе свої плоди.

1797