Як збільшити свої шанси на успіх, подаючись на дизайн вакансію мрії?

Як виглядає хороше резюме та портфоліо? Чи потрібен мотиваційний лист? Чи потрібно робити тестове завдання? На ці та інші питання відповідає наша HR Менеджерка, розкладаючи всі рекрутингові етапи по полицях.  

Більше року тому я жила в Кракові, там близько двох років працювала у великій міжнародній компанії у відділі People and Culture Operations. Проте хотілося роботу в меншій компанії, щоб не почувати себе лише гвинтиком, класне ком’юніті та захоплюватись тим чим займається компанія. На той час я вже була підписана на Excited у соціальних мережах, і як тільки побачила, що відкрилась вакансія HR зрозуміла, що це мій шанс. А за місяць зі всіма своїми набутками переїжджала з Кракова до Львова.

За більше ніж рік досвіду роботи в дизайн агенції мені випала нагода провести не один десяток співбесід та перегланути сотні резюме й супровідних листів. На жаль, зміна та пошук роботи зараз для багатьох актуальні, й зі свого досвіду знаю, що іноді це не просто, тож хочу поділитись порадами, щоб полегшити цей процес.

Перед початком пошуку нового місця працевлаштування важливо визначити для себе, що шукаєте і чому. Я рекомендую зрозуміти для себе, в якій компанії ви б хотіли працювати. Після відповіді на це питання визначіть  пріоритетність факторів на які звертатимете увагу при подачі своїх заявок. Це можуть бути: цінності компанії, розмір, масштаб та напрямок проєктів, перспективи розвитку, можливість працювати віддалено та ін. Кожна подача повинна починатись з “домашнього завдання”. Погугліть компанію, перегляньте сайт, проєкти, цінності, відгуки працівників і клієнтів. Якщо якоїсь інформації немає на сайті компанії чи в її соціальних мережах - не соромтесь зв’язатись з HR та уточнити те, що цікавить. У нас в Excited є окрема сторінка careers де є зібрана вся корисна інформація для тих хто подається на вакансії: цінності, бенефіти, відгуки та фото з життя компанії.

Подача на вакансію

Більшість подач на дизай вакансії складається з трьох складових: резюме, мотиваційний лист та портфоліо.

Як виглядає хороше резюме?

  • Важливо, щоб Ваше резюме відповідало вимогам вакансії, на яку подаєтесь. Зосередьтеся на тому, щоб показати свій досвід та вміння, які релевантні для даної позиції.
  • Не забудьте залишити свої контакти. Надавайте канали через які Вам буде зручно спілкуватись, якщо ви перевіряєте пошту раз на місяць чи вам некомфортно приймати дзвінки в робочий час - надайте інші способи як з вами зв’язатись (wats app, телеграм, вайбер і т. д.) або залиште примітку, якому каналу надаєте перевагу.
  • Якщо у вас є достойне фото - додайте його до свого резюме. Особисто мені це допомагає пригадати людину, коли є великий наплив кандидатів. Але фото не є обов’язковим атрибутом.
  • Моє особисте прохання - не використовуйте позначення замальованими зірочками чи крапочками, коли хочете показати, як володієте мовою чи якимось з інструментів. У випадку знання мов є загальновідома система рівнів, а інструменти, якими володієте, можна перерахувати списком (деталі будуть обговорюватись на технічній частині співбесіди).
  • Надавайте перевагу такому формату резюме, в якому всі посилання будуть клікабельні, а відкриття файлу не вимагатиме жодних додаткових дій, як реєстрація, завантаження чи надсилання запиту на надання доступу. Можу порекомендувати формат pdf або оформлення резюме в Figma чи Notion. 

Мотиваційний лист

Мотиваційний лист, або як його ще називають кавер леттер, може збільшити ваші шанси на те чи дойдете ви до етапу співбесід. Основний секрет супровідного листа - розказати чому ви вирішили податись на конкретно цю вакансію та яку користь компанії ви можете принести. Він має показати вашу вмотивованість, але не має бути дуже довгим.

Портфоліо

Мабуть, найважливішою частиною подачі на вакансію для дизайнерів є портфоліо. Для того щоб проаналізувати цю частину давайте спробуємо проявити емпатію і уявимо як виглядає процес перегляду портфоліо для людини яка його оцінює. Здебільшого це дизайнери рівнів Senior та вище, або дизайн менеджмент (дизайн директор, арт директор, керівник дизайн відділу). Всі ці люди зазвичай мають багато роботи та задач, а значить зовсім не мають часу. Тож ваше портфоліо має бути таким, яке можна швидко та легко оцінити.

Кілька порад від нашого дизайн-директора Олександра: 


“Портфоліо має бути добре організоване, такі варіанти як папка на Google Drive з екранами з різних проєктів, або Figma файл з набором фреймів не найкращий спосіб як можна це зробити і не спрощують роботу для людини, яка його переглядає. Натомість сайт з повноцінними case studies (можна його зробити на Webflow, прототипом у Figma чи документом у Notion), або Behance, чи Dribbble профілі навпаки спрощують процес перегляду і що найголовніше, характеризують вас як спеціаліста. Адже оформлення особистого портфоліо це теж дизайн проєкт.

Окрім того дуже важливим фактором є те, з чого воно складається і як ви подаєте кожну роботу. Кожен проєкт має містити короткий опис, з якого буде зрозуміло поставлені завдання, команду, вашу особисту роль на проєкті та результат який ви досягли.

Також важливий баланс між візуальною та текстовою складовою. Портфоліо де дуже багато тексту про те, що і як ви робили, але результатів лише дві картинки не дає змоги оцінити ваш дизайн. Але й ненайкращий варіант коли зворотня ситуація – лише візуальний результат роботи, без пояснень робочого процесу. Тож оптимальною комбінацією є оформлення проєкту, де є достатньо бекграунду про проєкт, про вашу роль в ньому і багато візуальних результатів: результати досліджень, дизайн сторінок та компонентів, відео запис прототипу чи анімацій, вигляд дизайн системи та документації загалом.

Рекомендую звертати увагу на чому спеціалізується компанія в яку ви хочете потрапити, якщо у її роботах доприкладу переважають SaaS продукти, то доречно буде додати в своє портфоліо роботи у відповідному напрямку.”

Співбесіда

Зазвичай в Excited ми розділяємо окремо HR та технічну частини на два етапи. Перед співбесідою рекомендую освіжити знання про компанію, щоб не було курйозних ситуацій, де ви переплутали з ким спілкуєтесь. Також ми завжди залишаємо час на те, щоб дати відповіді на всі запитання, тому не соромтесь запитувати все що цікавить.

Якщо це співбесіда відбувається офлайн це чудова можливість побачити, як працює компанія - зверніть увагу на стиль спілкування, фото, нагороди і загалом атмосферу. Гадаю, що писати про те, що потрібно бути вчасно не потрібно, та все ж якщо запізнюєтесь, обов’язково попередьте про це.

У разі співбесіди онлайн:

  • подбайте про стабільне інтернет з’єднання
  • завчасно перевірте чи працюють мікрофон та камера
  • оберіть для відео дзвінка тихе приміщення, де вам ніхто не заважатиме

На співбесіді зручніше спілкуватись, коли камера увімкнена, адже видно емоції співрозмовника та реакцію на запитання. Знайомство проходить в більш природній спосіб. Для вдалої співбесіди потрібна певна підготовка, але непотрібні заготовлені відповіді, адже штучність завжди відчувається. Будьте собою!

Технічна частина - це можливість продемонструвати свої знання та вміння, які не вдалось показати у портфоліо, зрозуміти прогалини на які варто звернути увагу (якщо вони є) та загалом перевірити себе. Занотовуйте питання, на які не знали відповідей, це допоможе Вам при наступних співбесідах. Ми в Ексайтед завжди просимо бути чесними і якщо не знаєте відповіді на запитання так і відповідати: “не знаю” - ставимось до цього спокійно та з розумінням й одразу переходимо до наступного питання.

Тестове завдання

Тестове завдання - це чудова можливість продемонструвати те, як ви працюєте ще до початку роботи в компанії. Ми надсилаємо тестове завдання, яке придумане так, щоб оцінити навички та досвід в продуктовому дизайні. Також надаємо можливість кандидатам самим визначити скільки часу потрібно на виконання та коли буде надіслано готове завдання. Намагайтесь не переоцінювати свої можливості - якщо поставити нереалістичний дедлайн, постраждає якість роботи.

Для продакт - дизайнерів початківців виконання тестового завдання дуже важливе, оскільки це нагода додатково попрактикуватись й додатково продемоснтувати свої вміння навіть з невеликим досвідом роботи. Також готові тестові завдання завжди можна доопрацювати та додати в свої портфоліо.

Презентація тестового завдання

Мабуть, не у всіх компаніях є можливість презентувати своє тестове завдання, але будьте готові це зробити (іноді просять це зробити англійською, якщо у вакансії є вимоги по її знанню на певному рівні). Ми просимо презентувати українською, але знання мови перевіряємо ще на співбесіді.

Презентація тестового завдання - це не тільки можливість показати свої комунікаційні навички, вміння використовувати теоретичні знання в обгрунтування дизайн рішень, а й нагода отримати фідбек від технічних експертів.

І на завершення

Щоб бути в курсі, що відбувається в компаніях ваших мрій підписуйтесь на них в соц. мережах, там зазвичай публікують оголошення про вакансії. А якщо не склалось з першого разу, не паліть мости, цілком ймовірно ви матимете нагоду в майбутньому податись ще раз.

Побачимось 😉

3539