Як змінити гайдлайн для соцмереж і не втратити свідомість, команду та впізнаваність

Буремні часи настали; неможливо комунікувати в соцмережах за старими шаблонами. Потрібно змінювати аватарки, оновлювати закріплені історії, переглядати підхід до оформлення дописів… Отже, чи не кожному третьому бренду зараз потрібен новий гайдлайн. Скільки версій затребувати у виконавця? На якому колі правок використовувати стоп-слово? Намалювали комікс про те, як це робимо ми в Ezem Agency. Ми — капсульна агенція з України; наразі відкриті для нових проєктів.

1

До нас в Ezem Agency звертаються компанії з малим та середнім бізнесом, а також експерти, що будують бренд на теренах Instagram і Facebook. Для деяких замовників це перша співпраця з SMM агенцією: до цього їхніми сторінками опікувався штатний сммщик, менеджер із продажу чи, подекуди, сам власник бізнесу.

2

Ми починаємо роботу над акаунтом із розроблення гайдлайну. У нас це PNG або PDF з описом візуалу та папка в хмарковому сховищі, у якій містяться всі матеріали для дизайнерів, маркетологів та підрядників. Всередині: колірна палітра, векторні елементи стилю, аватарка, обкладинки хайлайтс, стрічка інстаграм у форматі PSD, що складається із шаблонів оформлення постів та окремі шаблони для інших програм із пакета Adobe.

3

Подекуди замовники уявляють процес так: зараз мені зроблять багато різних стрічок на вибір, а я обиратиму з-поміж них та писатиму, що покращувати. Кожна правка — окремим повідомленням.

4

Чому таке трапляється?

  • можливо, клієнт не має чіткого бачення свого акаунту
  • можливо, клієнтові не вдається словесно оформити свої побажання

А ще клієнт може хвилюватися, адже це відповідальний крок: комунікації в соцмережах мають вийти на новий рівень та здобути довіру підписників.

5

В опитуванні беруть участь усі: менеджери, друзі, сусіди та родичі. Правки одних людей суперечать правкам інших; так світ з’являється горезвісна «перпендикулярна паралельна лінія прозорого червоного кольору».

6

Замість спокійно сісти на вільній смузі SMM-порту, проєкт влітає в зону турбулентності та непорозуміння.

Ризик 1: що більше варіантів — то менше визначеності. З досвіду знаємо: з десятьма версіями гайдлайну на руках клієнт тривожиться ще більше «раптом виберу щось не те?».

Ризик 2: радники можуть і не належати до цільової аудиторії цього бізнесу. Отож, гайдлайн, що відповідає їхнім побажанням, може не сподобатися покупцям. А це витрачені марно час та гроші.

7

Як уникнути цієї неприємної ситуації? Маємо рецепт!

Ми готуємо три концепції, клієнт вибирає з-поміж них одну. Допрацьовуємо мінімально та кожен раз спільно обговорюємо: навіщо потрібна та чи інша зміна в дизайні.

8

Вигода 1: клієнт менше хвилюється, адже він узяв активну участь у процесі розробки: ми разом окреслили його побажання та з’ясували, які з них варто реалізувати.

Вигода 2: Клієнт розуміє, чому гайдлайн виглядає так, як виглядає.

Вигода 3: клієнт отримує готовий гайдлайн вчасно, а отже, і постинг в акаунті відбувається згідно з графіком.

Резюме

Наші гайдлайни та інші роботи доступні для перегляду в пінтересті. Звертайтеся по натхнення та співпрацю!

2255