YouTube для бізнесу: як почати вести відеомаркетинг? Створення привабливого контенту

Що таке Hero, Hub, Help +Hype+Action і як ця зв'язка допомагає зробити канал таким, що продає? У цій статті розберемо основи відеомаркетингу для бізнесу

У 2015 році YouTube представив контент-стратегію Hero, Hub, Help, якої він рекомендує дотримуватися для брендів. Через деякий час вона адаптувалася під запит користувача і має досить точну структуру, не тільки перевірену роками, а й досвідом інших компаній.

Розберемо докладніше:

1. Help - відео під пошукові запити, які відповідають на запитання ваших передплатників і FAQ клієнтів. Це evergreen-контент, який буде вам приносити перегляди та підписників довгий час.

Наприклад, відео, що демонструє подвійне зчеплення Volvo I-Shift Dual Clutch.

Джефф Берд, директор із прес-тестів Volvo Trucks, пояснює суть I-Shift Dual Clutch - першої трансмісії на ринку з системою подвійного зчеплення для важких транспортних засобів. Завдяки переключенню передач під навантаженням без перерви в подачі потужності крутний момент зберігається, і навантажувач не втрачає швидкість під час перемикання передач.

Також, прикладом може бути канал про дизайн інтер'єру. Наприклад, Help у цьому випадку використовується для відповідей на запити клієнтів - з чого почати ремонт:

2. Hub - частково заснований на ключових запитах. Це постійний контент, який виходить регулярно, але також корисний і набирає свої перегляди серед підписників. Це основний контент, який буде випускатися на каналі залежно від специфіки ніші або напрямку каналу.

Hub-контент присвячений основній тематиці каналу. Це різні формати, які подобаються вашим користувачам: огляди, розмовні, новинні, навчальні, порівняння, історії та інші ролики. Цей контент має термін застарівання. Знімається для постійних і нових глядачів.

Як приклад, ролик від Red Bull, який дедалі більше знайомить глядача з професіоналами зі стрибків з парашутом. Фелікс Баумгартнер найвідоміший за такими світовими рекордами, як найвищий стрибок з парашутом і найнижчий стрибок у бейсджампінгу.

Також Hub може виступати основною рубрикою, наприклад для каналу про дизайн інтер'єру це огляд готових проєктів їхніх дизайнерів.

3. Hero - це контент, у який вкладається найбільше зусиль та ідей. Головна мета такого контенту - охопити більше уваги. Він вірусний. Такий контент має бути корисним і розважальним. Якщо у вас немає hero-контенту, то вашому каналу буде вкрай складно зростати.

Ідея hero-контенту полягає в тому, що це той контент, на який підписники готові витрачати свій час із задоволенням. Це найкращі шоу або формати, які набирають більшу частину переглядів. Які формати можуть бути:

  • огляди та порівняння;
  • топи та добірки;
  • експерименти;
  • шоу або міні-серіал

Мета hero-контенту для бренду - захопити увагу людей. Залучіть потенційних клієнтів моментами творчого підходу, які підсилюють ваш бренд. Це кампанія, яка проводиться кілька разів на рік.

Чудовим прикладом буде "Beyond next level" ("За межами наступного рівня") від GoPro, де метою було представити функцію "Hypersmooth 2.0". Усе дуже гарно зроблено, тому цікаво широкій аудиторії, а не тільки тим, хто насамперед користується GoPro.

Щоб виділитися і зробити контент хайповим, деякі компанії запрошують відомих особистостей у свої проєкти. Так канал про дизайн, можна провести огляд квартири дизайнерів, архітекторів або відомих особистостей.

Останнім часом з'явилися автори, які додають ще два типи контенту.

Hype-контент - це ситуаційний контент, який має короткий термін життя, але завдяки великій кількості пошукового попиту та інтересу аудиторії, може швидко залучити багато нових користувачів. Працює за принципом: хто перший встиг зробити контент, той і отримує максимум трафіку та аудиторії.

Мої спостереження:

  • При системній роботі над каналом, великим компаніям досить складно використовувати цей тип контенту.
  • Якщо ж ми говоримо про особистий бренд і невеликий бізнес - такий тип контенту може бути потужним інструментом для зростання каналу, так як стає хорошою альтернативою, яка частково замінює hero-контент.
  • Найпростіший варіант для автора YouTube-каналу використовувати hype-контент - знімати його у форматі YouTube #Shorts

Action-контент - конкретні рекламні (промо) ролики, які створюються з метою перенаправлення аудиторії та вчинення якоїсь цільової дії, що необхідна автору каналу.

Аудиторія вже прекрасно розуміє, що створення контенту саме по собі вимагає досить великого ресурсу, тому лояльні передплатники нормально реагують на цей тип контенту і готові підтримати автора в тій цільовій дії, яку він закликає вчинити.

Сьогодні всі розуміють, що реклама - це частина діяльності, яка допомагає автору створювати контент і заробляти. Тому, створюючи контент-план для вашого YouTube-каналу, використовуйте всі представлені формати.

Підсумок

Знімати ефектні та корисні ролики легко, коли дотримуєшся чіткої стратегії, а не дієш під впливом пориву натхнення. Відеоконтент вимагає дисципліни та старанності, плоди яких можуть принести популярність, продажі та лояльну аудиторію.

І так, мало просто вибрати формат, потрібно знати 7 рекомендацій, які зроблять відео ефективнішим:

1. Включення в ролики елементів гейміфікації;

2. акцент не на продажі, а на історії;

3. використання динамічного монтажу;

4. "Гра" з відтінками кольору (м'які тони - розкіш; яскраві -

привертають увагу);

5. Вибудовування стратегії, в якій чергуватимуться ролики різної

тривалості (з різними завданнями);

6. Несподівана, різка зміна дій з музичними акцентами;

7. Використання ємної фрази, що запам'ятовується.

Сподіваюся, ця стаття була вам корисною! Якщо залишилися запитання - буду радий на них відповісти нижче.

922