За лаштунками t:me, першої телеграм-агенції в Україні: як бізнесу використовувати Telegram

За останні кілька років Telegram став популярною платформою не лише для особистого спілкування, а й для бізнесу та медіа, завойовуючи свою нішу серед соціальних мереж та месенджерів. В Україні з'являються перші ініціативи, що спеціалізуються саме на телеграм-контенті. Одним із представників цього напрямку є t:me, перша телеграм-агенція в Україні.

У цьому матеріалі Павло Шапка, CEO агенції, розповідає про унікальність платформи Telegram і те, як його команда використовує її інструменти для досягнення бізнес-цілей.

Про агенцію

t:me є частиною агенції OMG agency, що спеціалізується на просуванні брендів у месенджері Telegram. Команда розвиває телеграм-канали брендів, закуповує рекламу та створює ядро аудиторії. Підхід базується на ретельному аналізі різних сегментів ринку, цільової аудиторії, особливостей бізнесу та пошуку цінних інсайтів, що надалі використовуються для створення унікальної маркетингової стратегії.

Агенція має власну медіамережу, яка налічує понад 3,5 мільйона підписників, понад 35 каналів та забезпечує охоплення понад 1 мільйоном користувачів щоденно. Крім того, t:me надає власні сервіси аналітики, які дозволяють ефективно аналізувати, перевіряти та відбирати найкращі канали для реклами.

Серед клієнтів агенції — «АЛЛО» (з найбільшим комерційним каналом в українському Telegram), Realme, Sweet.tv, Сушия, Bybit, для яких була розроблена стратегія просування, медіабаїнг й ведення медійних кампаній.

Просування бренду або каналу в Telegram є складним завданням, оскільки для кожного потрібно підходити індивідуально, розробляти стратегію та обирати інструменти просування. Головне, щоб клієнт чітко розумів мету просування та бюджетні можливості

Крім того, у команди є внутрішні проєкти — канали агенції, що дозволяє розвиватися як горизонтально, так і вертикально.

Рекламна інтеграція в Telegram стає ефективнішою

У 2022 році Telegram став основним засобом для комунікації й отримання новин, особливо під час періодів відключення світла та поганого інтернет-зв'язку. Лише за останній рік аудиторія Telegram зросла більше ніж удвічі, і нині застосунком активно користується понад 10 мільйонів користувачів.

  • Охоплення та ринок телеграм-каналів значно зростають у 2022–2023 роках (у середньому зростання каналів склало 131% у 2022 році).
  • На відміну від Meta, Telegram не має цензури та не вимагає попереднього схвалення рекламних матеріалів.
  • У порівнянні з таргетингом на платформі Meta, розміщення реклами в Telegram відзначається порівняно низькою ціною за 1000 показів (cpm).
  • За допомогою налаштування графіку випуску рекламних публікацій, можна швидко досягти значного охоплення. Протягом 2 годин можна отримати від 2 до 3 мільйонів охоплення, що вказує на відносно швидке розповсюдження рекламних публікацій.
  • У Telegram існує розмаїття тематик телеграм-каналів, які можна вибрати відповідно до цілей бренду.
  • Наразі спостерігається низький рівень конкуренції.
  • Комунікація з клієнтами відбувається швидко.

Часто ефективність рекламних стратегій в Telegram базується на трендовості, подібній до того, що спостерігалося у ритейлі у 2022 році. Наприклад, коли АТБ почав для себе використовувати цей канал, Сільпо й Novus також долучились.

Telegram значно розширив свої можливості як платформа в цілому: це стосується зростання числа користувачів до 700 млн осіб, використання cpm-моделі для просування брендів замість PR-кампаній, а також загального збільшення використання його як джерела новин та засобу комунікації з аудиторією. Telegram очолює ринок месенджерів в Україні, займаючи перше місце у використанні.

Перед просуванням важливо мати чіткі цілі

Від самого початку, бренд повинен чітко визначити свої цілі перед тим, як розпочати просування в Telegram. Наприклад, ціллю може бути залучення нових підписників або здійснення продажів. Варто пам'ятати, що просте бажання мати телеграм-канал не вистачає для досягнення успіху. Основна ідея полягає в тому, що бренд повинен встановити свій бюджет і визначити конкретну мету, й після цього — команда агенції почне розробку стратегії для досягнення цієї мети.

Наприклад, бренд Bybit, криптовалютної біржі, має цілі, які сприяють підвищенню впізнаваності, встановленню комунікації з новою аудиторією та формуванню спільноти. Вони використовують ситуативні події, такі як Biggest Trading Competition WSOT 2022, щоб просунути свою компанію.

Крім того, вони також активно проводять промоакції, що спрямовані на задоволення їхньої спільноти та криптоентузіастів, пропонуючи різноманітні переваги та додаткові бонуси.

Іншим прикладом є бренд «АЛЛО», який використовує Telegram для спрямування трафіку на свій власний інтернет-магазин, де продаються товари, що відповідають контенту, а також для просування свого власного каналу, й окремо маркетплейсу для малого бізнесу. Таким чином, телеграм-просування виконує три різні цілі.

Крім того, агенція також займається розсилкою акційних пропозицій через тематичні канали. Це ще один приклад успішного використання інструменту, який включає пропозиції від бренду та вдалий підбір відповідних активностей.

Цінність просування в Telegram

В порівнянні з Instagram, Telegram надає зручну можливість споживання контенту "на ходу". Протягом останнього року споживання контенту в Telegram було значно більш активним. Це створює більше можливостей для контакту з аудиторією, нативної інтеграції та конкуренції за увагу.

74% українців дізнаються новини із соціальних мереж, з них 43% користуються ще й іншими джерелами, свідчить опитування USAID-Internews щодо споживання медіа в Україні у 2022 році

За словами Павла, коли людина переглядає новини, вона відчуває, що має контроль над ситуацією. В Telegram поряд з новинним контентом з'являється корисна інформація, акції та промо, які сприймаються як частина новинного досвіду. Крім того, Telegram став складовою соціальної інтеграції суспільства: люди долучаються до зборів та благодійних акцій, відчуваючи свій внесок у досягнення спільної цілі.

Крім того, завдяки високій залученості органічної аудиторії, яка постійно зростає, у Telegram вдало впроваджуються рекламні інтеграції. Наприклад, агенція успішно співпрацювала з командою Uklon, використовуючи регіональні телеграм-канали для промоції спеціальних пропозицій зі знижками до 50% у містах, серед яких були Дніпро, Харків та Львів. Це дозволило отримати оптимальне співвідношення охоплення й вартості.

Спільно з Uklon команда агенції відбирає регіональні телеграм-канали в потрібних містах, де зосереджена цільова аудиторія бренду, й створює рекламну кампанію, спрямовану на залучення нових клієнтів та посилення згадки бренду у момент, коли користувач обирає сервіс для поїздки або доставлення.

При розробці стратегії для залучення аудиторії можна випробувати різні механіки, такі як перелив аудиторії з інших соціальних мереж, розміщення рекламних матеріалів на телеграм-каналах та використання push-сповіщень. Однак, всі ці заходи потребують фінансових вкладень. За останній час, у зв'язку зі значним зростанням користувачів Telegram, вартість реклами збільшилася на 30%.

Поширені помилки при створенні просування в Telegram

Команда фахівців з t:me систематично тестує гіпотези, впроваджує нові методи просування та відмовляється від стратегій, які не приносять очікуваних результатів. Це дало можливість сформувати перелік невдалих дій, які варто уникати.

  1. Промоція Telegram-каналу в Instagram Stories, оскільки кросплатформне просування не працює через низький рівень довіри.
  2. Розміщення в каталогах Telegram-каналів. Краще зосередитися на створенні релевантного контенту.
  3. Покупка «живих» підписників. Варто формувати цільове ядро аудиторії на основі медіабаїнгу та якісного контенту.
  4. Реклама каналу в коментарях. Краще використовувати мікроінфлюенсерів та розміщувати рекламу в релевантних каналах, створюючи креативне промо.
  5. Просування тільки в каналах зі схожими темами. Варто аналізувати аудиторію глибше й розміщувати рекламу в суміжних темах.
  6. Думка, що рекламні впливи працюють самі по собі. Важливо мати конкретну стратегію, яка відповідає цільовій аудиторії, інакше бюджет може бути витрачений марно.
  7. Відсутність чітких цілей. Необхідно визначити мету просування і створити відповідну стратегію для її досягнення.

Й наостанок: майбутнє в просуванні в Telegram

Розпочнімо з того, що в Telegram-рекламі очікуються значні зміни. По-перше, з'явиться можливість отримувати дохід для креаторів, що включає можливість інтегрувати рекламу в їхні контентні матеріали. Крім того, коли запрацює рекламний майданчик Telegram, користувачі зможуть відключати рекламу за бажанням. До того ж передбачається розвиток рекламної платформи самого Telegram та зниження мінімального депозиту для розміщення реклами.

Отже, Telegram стане сам по собі окремою медіаплатформою. Бути присутнім в Telegram вже само по собі є ефективною піарною кампанією, але це також це надасть можливість монетизувати контент шляхом розвитку дочірніх каналів і здійснення колаборацій.

Завдяки органічному зростанню та ефективному контент-маркетингу, канали в Telegram стають незалежними платформами для реклами та PR. Покращення можливостей аналітики за допомогою спеціальних сервісів дозволить краще відстежувати результати реклами та ефективність каналів. Це призведе до появи медіахолдингів з провідними каналами й збільшення конкуренції.

Крім того, значення PR-кампаній у Telegram буде зростати, оскільки це більш доступний та швидкий спосіб комунікації порівняно зі ЗМІ або інтернет-ресурсами.

Безумовно, й надалі важливим фактором для успішного просування буде експериментування з контентом, так само як це відбувається зараз. Наприклад, створення власного набору емоджі або стікерів буде одним з таких способів.

Коли таргетинг в Telegram стане доступним в Україні, а це невдовзі станеться, буде важливо працювати як над креативним контентом, так і над рекламною стратегією. У порівнянні з Instagram, де важлива гарна картинка, Telegram має органічну аудиторію, яка використовує його для спілкування, отримання новин та користі. Реклама повинна залучати увагу цільової аудиторії, щоб вона відчувала, що це саме те, що їй потрібно, й не перетворювалася на надокучливу рекламу.

Загалом, Telegram вже є робочим інструментом, який поєднує в собі новини, рекламу та спілкування. Вже зараз клієнти агенції запитують: «Чому нам потрібні електронні листи чи інші месенджери, якщо вся робоча комунікація відбувається в Telegram?». Знайти аудиторію криптовалют або IT-спеціалістів в цьому застосунку набагато простіше, ніж де-небудь.

На думку Павла, майбутнє Telegram безперечне, застосунок продовжуватиме зростати й додавати нові функції.

1954