Жахастики про фінансову неграмотність, снеки та волонтери: кейси Havas Village Ukraine 2023 року

Що об'єднує фінансову грамотність, курячі чипси та платформу для волонтерів? Всі ці кейси минулого року реалізували агенції групи Havas Village Ukraine. Детальніше про кожен з них читайте нижче.

Страшні історії про фінансову неграмотність як фінансовий лікнеп.

Уявіть: темний ліс, вогнище, посиденьки і хтось із друзів закінчує історію: «…а до зарплати залишалося ще 10 днів!». Поєднання жахастика та експертної думки з фінансового планування лягли в основу кампанії з фінансової грамотності.

Все почалося з простого питання: як і в чому люди можуть хибити, не знаючи основи взаємодії з фінансами загалом, і з банківськими продуктами зокрема? Із цією проблемою до Havas Engage звернулася ПУМБ та Visa. Співпраця позначилася не тільки вичерпним списком історій невмілого використання грошей, а й зануренням у тонкощі фінансового планування, кібербезпеки, умов кредитування та решти нюансів.

У результаті вийшла об'єднана єдиною концепцією серія з п'яти рілсів та шортсів, де свої страшні історії про фінансову неграмотність розповіли Раміль та Аміль Насірови, Даша Майорова, Володимир Дантес і Даша Астаф’єва.

Змушуємо курячі чипси заговорити

Апгрейд брендів допомагає зберегти вже наявну аудиторію та привабити нових споживачів. Це команда нашої флагманської креативної агенції Havas Ukraine мала на думці, коли робила ребрендинг для одного з брендів снеків компанії МХП, — «ХО перекусити?». Йдеться про чипси із сиров'яленої курятини із різними смаками — і під час зум-конференції нишком підточити, і в метро перекусити.

Але як зробити, аби продукт з полиці такий: «ХО перекусити?», а покупець йому: «авжеж, ХО!»? Оформити цей «діалог», зокрема, допомогли зміни у шрифті текстового лого та в палітрі фону й лого.

Аудиторія вже знайома із брендом і виокремлює його на полиці серед інших за помаранчевим кольором. Тож залишаємо його для впізнаваності, ба більше — підсилюємо яскравість, і в поєднанні з жовтим кольором лого-назви снек виглядає більш апетитним. Адже помаранчевий не тільки підіймає настрій, а й бажання поїсти.

Приберемо також нахил букв у слові «ХО» — рівні літери кажуть про те, що намір клієнтів завжди чіткий. Лого-назву помістимо посередині пакування, відтак її чітко видно. Під час перекусу всі робочі «завали» залишаються поза увагою, у тіні, — скажемо це за допомоги тіні під лого. Кожен смак у лінійці чипсів унікальний, тож залишилося це підкреслити за допомоги індивідуальної колірної гами.

Відтепер «ХО перекусити?» стали маячком для покупців у магазині, отримавши не лише деталі, за які чіпляється око, але й власну легенду на рівні комунікації.

Допомагаємо тим, хто допомагає

Ще одним значущим кейсом є айдентика для першої конференції платформи для об'єднання волонтерів Social Camp в Одесі, яка надає фінансову, юридичну, матеріально-технічну допомогу людям, які самі звикли допомагати.

Основну мету платформи — допомогти тим, хто допомагає — ми втілили у дизайні заходу. З першого погляду — нічого зайвого, але водночас вийшла динамічна композиція з прямокутників різних розмірів і конфігурації шрифту.

Основні кольори візуалу на локації — зелений та білий. Вони не тільки надавали впевненості та спокою, а й освіжали у спекотний липневий день, коли проходила конференція.

«Перезавантажуємося. Об'єднуємося. Надихаємося», — саме так ми узагальнили ідею івенту.

Стрітфуд на кухні: додай лише соус

Кращий стріт фуд готується вдома із друзями, потрібен лише особливий соус. Такий меседж ми вивели для рекламної кампанії соусів Торчин Street Food, цільовою аудиторією якої була молодь.

Приготування їжі — чудовий привід для зустрічі компанії, це спосіб надати одне одному підтримку, особливо у час, коли долучатися провести час на пікніку чи фуд фестивалі не дає безпекова ситуація в країні. Але для дружніх посиденьок є багато інших приводів — саме з їхньої підготовки стартувала наша робота над кампанією. Вимкнули світло — хапайте кисло-солодкий соус і біжіть до тих, у кого газ. Вийшла нова серія треш-шоу — чому б не подивитися усією компанією під ізі-снеки.

Надалі ми розробили три відео з новими рецептами, зробили з ними банери, сторізи та бампери, що вели на сайт. Так ми заявили про новий продукт і ситуацію споживання.

Для наочності ми пригадали сцену до старих голлівудських фільмів, де ви могли почути: «напарнику... ходімо, я знаю де кращі тако у місті!». Й герої опинилися у якійсь трушній стріт фуд закусочній. Але в наших реаліях не гірший стріт фуд можна приготувати і вдома разом із друзями і, авжеж, відповідним соусом Торчин.

Виписуємо рецепт для ліків

Як повернути в медіапростір продукт через 1,5 року перерви та ще й в умовах, коли важлива кожна гривня? Стратегія очевидна: не розпилятися, а зосередитися на каналах і форматах, що найбільше відповідає специфіці продукту. І авжеж — вирахувати вдалий момент для кампанії. Саме так ми знову запустили в етері рекламу про препарат, що виводить токсичні речовин з організму — Ентеросгель.

Найкраще такі продукти запускати в липні, у пік сезону, коли до хронічних проблем (гастрит, виразка тощо.), при яких показано приймати Ентеросгель, додаються сезонні негаразди зі шлунком, викликані споживанням недостатньо добре вимитих фруктів, купанням у водоймах.

Загалом ми працювали у трьох вимірах — телебачення, діджітал та радіо. Передусім обрали три найбільш рейтингові канали для цільової аудиторії — СТБ, Новий, ICTV2, і запустили наш контент у форматі лаконічних спонсорських проявів.

У діджиталі ми розміщували рекламу виключно з супергеотаргетингом на певні локації: зони відпочинку, парки, пляжі. Метою було показати продукт в ті моменти, коли може виникнути реальна потреба в ньому. На радіо зробили підтримуюче розміщення в серпні, щоб пролонгувати вплив липневого флайту і довше залишатися «на слуху».

Результати не змусили себе чекати: +8% до продажів за липень, як порівняти із червнем, або +13% до продажів за серпень, порівняно із червнем. Хоча початковою ціллю було було збільшення продажів на 5%. 

1868