Зламайте обмеження: роль корпоративних заходів в компанії

Як мінімум раз на рік компанії влаштовують корпоративні заходи, на які запрошуються співробітники, клієнти та партнери. Власники бізнесу витрачають чималі суми на проведення цієї події. При цьому перед організаторами ставиться цілком конкретне завдання – «щоб було весело». Якщо веселощі стають основною метою заходу, то вкладені гроші не те що не окупляться – вони будуть викинуті на вітер.

Насправді ж, на корпоративному заході можна розв'язати цілу низку бізнес-завдань зберігаючи опцію «щоб було весело». Більшість може сказати, що їхня компанія не має жодних проблем, тим паче для розв'язання яких потрібно використовувати корпоратив. За умови відсутності проблем, корпоратив слугує профілактикою бізнес-захворювань.

Перше і головне завдання корпоративу, особливо це стосується великих компаній – це знайомство співробітників між собою. Колеги, які працюють в одному кабінеті знають один одного, а ось уже за межами кабінету вони щодня зустрічаються з незнайомцями, хоч і працюють в одній компанії. Корпоративний захід слугує вагомим приводом для розширення внутрішньокорпоративних знайомств. Зараз ні для кого не відкрию таємницю, якщо скажу, що тільки злагоджена робота всіх відділів дає змогу досягти високих результатів.

Найчастіше знайомство відбувається під час підготовки спільних номерів до свята, під час випадкового поділу команд під час заходу, які упродовж усього вечора виступають як одне ціле, під час проведення конкурсів та організації груп підтримки учасників. Насправді ж знайомство відбувається не тільки під час програми, а й у наступних випадках – якщо хтось зі співробітників активно фотографував подію, то наступного ранку в нього запитуватимуть фотографії навіть ті люди, з якими вони раніше не спілкувалися. Під час проведення костюмованої вечірки співробітники знаходять привід для спілкування під час пошуку атрибутів для свого костюма. І, звісно ж, спільні репетиції та підготовка до свята дають змогу зробити знайомства приємними і дають можливість цим знайомствам перерости в дружбу.

Перейдемо до більш серйозного бізнес-завдання – знайомство співробітників з топ-менеджментом і найближчими планами компанії. Якщо ми говоримо про велику компанію, то там відразу ж виникає одна проблема – персонал не знає своє керівництво. Якщо ім’я та ім'я по батькові ще чув, то в обличчя жодного разу не бачив. Ця ситуація на перший погляд може здатися цілком нормальною – персонал у будь-якому разі сприймає керівництво в багнети просто тому що воно керівництво. Але з іншого боку незнання свого начальника загострює обстановку.

Тому всі корпоративні заходи починаються з виступу директорів, начальників департаментів або осіб, які обіймають керівні посади. Також співробітникам важливо з вуст керівництва почути пріоритетні напрямки розвитку компанії і хоч невелику, але похвалу на свою адресу.

У будь-якій компанії настає криза в розвитку, яка виражається по-різному: у когось йде втрата клієнтів, послуга стає не такою затребуваною на ринку, невисокий рівень заробітної плати у співробітників та інші. "Погані" чутки швидко знаходять гострі язики і ці новини розносяться по всій компанії. Тільки виступ керівництва допоможе підтримати ситуацію, оскільки під час передачі інформації через велику кількість людей вона спотворюється, то під час виступу керівника співробітники чутимуть правду про стан справ.

Ми мимохідь згадали про "хороші" слова на адресу співробітників. Це завдання є найважливішим, оскільки підвищує їх лояльність. Дуже часто на корпоративах як заохочення дарують співробітникам конверти з заохоченнями. І тут справа не в сумі, яка там лежить, а в тому, що сам факт визнання підвищує не тільки самооцінку співробітника, а й показує його значимість для компанії.

Ці показові нагороди підвищують лояльність не тільки тих співробітників, яких до цих нагород представили, а й автоматично збільшує кількість співробітників, які захотіли б наступного року опинитися на цьому ж місці.

Корпоративні заходи також дають змогу вирішити питання кадрового резерву. Мається на увазі те, що на корпоративі співробітники розкриваються з іншого боку – проявляють активність, беруть на себе відповідальність за команду (нехай навіть в ігровій формі), демонструють свої таланти. Поведінка співробітників на святі – своєрідний лакмусовий папірець можливостей співробітника, який дає змогу побачити те, чого раніше в людині не було помічено.

Звичайно, якщо розглянути ситуацію, коли співробітник дещо хильнув зайвого, то, звісно, непотрібно це розцінювати як «видатні» здібності, але цей факт також розслабляє деяких співробітників і демонструє їх справжню сутність.

Корпоративні заходи також дають змогу виявити лідерів серед співробітників, до яких дослухається більшість, тобто співробітників, що мають авторитет. Дуже часто такі співробітники грають за правилами компанії і ведуть за собою людей у правильному напрямку, але також ці приховані лідери можуть мати негативний вплив.

Зазвичай, після корпоративу, атмосфера в колективі змінюється: стає добрішою, у кулуарах і кабінетах чути розмови про минуле свято. В колективі з'являється ще одна тема для розмов – обговорення організації, сценарію свята, як пройшов вечір, як хто поводився. Корпоративи – невід'ємна частина життя компанії, без них буде складно утримати колектив. Коли гроші в захід вкладено і корпоратив вирішує певні бізнес-завдання, то можна розраховувати на успіх компанії і на те, що позитивних емоцій вистачить на рік вперед. Якщо ж корпоративи влаштовувати винятково заради веселощів, то це може негативно позначитися на ставленні співробітників до компанії.

Корпоративні заходи є необхідним елементом успішного функціонування сучасних організацій. Вони вирішують низку завдань, включаючи зміцнення командного духу, підвищення мотивації та продуктивності співробітників, виявлення та розвиток лідерських якостей, підвищення лояльності. Інвестування в корпоративні заходи може призвести до покращення якості роботи організації та зростання задоволеності співробітників.

1036