Знати, щоб не проспати: головні маркетинг-тренди у 2022

Можливо, ви ще й не починаєте створювати NFT-картинки за 3 мільйони євро, однак ці тренди – об’єктивна картина ринку та спойлер до того, в яке русло надалі рухатимуться тенденції у маркетингу.
Полетіли!

1. Mетавсесвіт

Я не про Facebook (принаймні, не зовсім і не зараз). Метавсесвіт – віртуальний простір, в якому люди можуть взаємодіяти одне з одним та з цифровими об’єктами.

До речі, стрімкий розвиток цього тренду прискорила пандемія. Тоді суспільство швидко перейшло від офлайн зустрічей до колів у ZOOM чи Microsoft Teams та урочистих заходів у режимі онлайн.

У липні 2021 Марк Цукерберг запевнив, що протягом 5 років Facebook також стане повноцінним метавсесвітом. Компанія планує розвивати одразу кілька продуктів у цьому напрямку. Наприклад, віртуальний світ, в якому користувачі зможуть пересуватися світом, спілкуватися з френдами, грати в ігри та навіть готувати.

Тут варто згадати про ще одне модне слово, яке швидко набуває популярності – NFT (non-fungible token). Коротко кажучи, це умовний цифровий сертифікат, який прикріплюють до цифрового товару: відео, аудіо тощо. Метавсесвіт внутрішньо тісно пов’язаний саме з NFT та криптовалютами, що в майбутньому працюватимуть як єдиний механізм.

На думку експертів, вже у 2022 році еру метавсесвіту та нових цифрових технологій підтримають такі великі бренди, як: Nike, Adidas, Gucci, Prada, Puma, Microsoft та інші.

Що ж, спостерігатимемо далі за новинками зі світу новітніх розробок та їхнім впливом на ринок маркетингу.

2. Коротко та зрозуміло

Безумовно, контент-маркетинг вже давно став повноцінною складовою комплексного маркетингу, а не просто купою постів для “забивання стрічки” в профілях акаунтів брендів.

У 2022 році соціальні мережі продовжуватимуть переповнюватися контентом, тому маркетологи пропагують вже зараз відмовитися від простирадл текстів з епітетами та трьома прикметниками в одному реченні.

Експерти з маркетингової агенції Content Dog радять зосередитися на чіткості та зрозумілості контенту для широкої аудиторії. Це дозволить отримати більш ефективне охоплення. 

3. Гендерна нейтральність

Ще у 2021 році бренди Old Navy та Pacific Sunwear випустили гендерно-нейтральні колекції одягу. Нині тенденція до 100%-ої толерантності продовжує зростати. Ви й самі можете звернути увагу, які фотографії інтернет-магазини роблять для своїх товарів. Часто важко відрізнити, який одяг жіночий, а який – чоловічий.

Фахівці з маркетингу все частіше відмовляються від традиційних гендерних ролей на користь нейтральності та руйнування стереотипів.

До речі, 69% споживачів вважають, що бренди мають змінювати світ на краще та рухати його вперед.

Чудова нагода відмовитися від образів “жінки-домогосподарки та берегині сімейного затишку” та “мужніх чоловіків” у рекламних кампаніях.

4. Відеомаркетинг

Протягом останніх років відеомаркетинг впевнено йшов до того, щоб посісти першу сходинку серед актуальних діджитал-трендів.

Як бачимо, йому це вдалося: нині відео на піку популярності. Такий формат дозволяє продемонструвати продукт більш повноцінно, збільшує залученість аудиторії та пропонує один з найвищих показників конверсії серед усіх видів маркетингу.

У 2022 році експерти прогнозують не тільки велике зростання онлайн-просувань за допомогою відео, але й відкриття нових можливостей з допомогою вже знайомого способу промоції.

Зокрема, персоналізована відеореклама, яка може бути інтегрована в електронні листи, shoppable відео (інтерактивні ролики, під час кліку на які розгортається віконце з можливістю придбати продукт) та серії відео з послідовним сторітелінгом. 

5. Гейміфікація на новому рівні

Не секрет, що інтерактивний контент частіше набирає більше охоплень та залученості.

У 2022 році ігрові функції точно нас ще не покинуть. Зараз завдяки цьому інструменту бренди навпаки формують лояльність клієнтів та зацікавленість продуктом.

Тож не забуваємо про квізи, опитування та взаємодію з контентом. Цей тренд ще мінімум рік не втрачатиме свою актуальність.

6. Соцмережі + e-commerce

Вже зараз можна спостерігати поступову заміну онлайн-магазинів брендами у Instagram, TikTok та Facebook. Чи зможуть вони повністю витіснити цілі сайти компаній? Хтозна.

Сказати одне можу точно: соцмережі щороку дедалі міцнішають на ринку та доволі швидко розвивають інфраструктуру e-commerce.

Наприклад, у Facebook та Instagram вже зараз є віртуальні вітрини. А TikTok запартнерився з Shopify – інтернет-компанією, що займається розробкою програмного забезпечення для онлайн та роздрібних магазинів.

Ця тенденція може подарувати у 2022 році нові види просування та реклами, тож уважно спостерігаємо за розвитком подій.

7. Соціальна відповідальність та прозорість бренду

Розмаїття вибору робить клієнта більш вимогливим до бренду. Тепер одного тільки товару недостатньо, щоб закрити потреби споживачів.

Аудиторія вимагає від бренду цінності, історію та відповідальність за продукт, сервіс та імідж. Нині користувачі очікують від компаній прозорості та позиції, відсутність якої може відвернути споживача назавжди.

Чому так? Все просто. Людям простіше асоціювати себе з брендом, що поділяє їхні погляди, наприклад, на екологію, ЛГБТ-спільноти, свободу вибору та інші суспільно важливі теми.

8. Штучного інтелекту забагато не буває

Пандемія, без сумніву, жахливий період. Але саме такі масштабні зміни у світі допомогли людям зрозуміти: традиційного ведення бізнесу вже недостатньо.

Так з’явився запит у компаній на штучний інтелект та аналітику, щоб вижити та пом’якшити удар по прибутках.

За даними звіту Blueshift, 28% маркетологів застосовують ШІ для продуктових рекомендацій, а 26% з метою оптимізації своїх кампаній. Також спеціалісти послуговуються цим методом для автоматизації процесів, збору та вивчення даних.

Цікаво, що, на думку експертів, до кінця 2022 ШІ замінить близько третини аналітиків у маркетингу, а 40% від загального обсягу задач автоматизують.

Трохи навіть лячно. Ніби “Чорне дзеркало” поступово втілюється у реальність.



Що ж, тренди на найближчий рік визначено. Але пам’ятайте: світ змінюється щосекунди, а разом із ним і цифрові тенденції. Тримайте руку на пульсі, слідкуйте за діджитал-новинками та будьте першими, хто дізнається про нові інновації на кшталт розкрученого NFT.

776