2021: тренди у дизайні та архітектурі від Sergey Makhno Architects

Цього року ми всі зрозуміли одну річ — життя ніколи не буде таким, як раніше. І наші будинки теж. Ділимося з вами своїми думками про те, яким буде наступний рік у дизайні й архітектурі.

Тренд 1: автономний будинок з власною грядкою, садком та офісом

Городи на балконах, розумні квіткові горщики, автономні домашні ферми, підземні плантації — зелень стає незамінною частиною кожного будинку. Тут, звісно, потрібне додаткове оснащення: штучне фітоактивне освітлення, схема водопостачання, фільтрація повітря й удобрення ґрунту, та чого тільки не зробиш заради свіжого помідорчика.

Кабінет же тепер буде обов’язковим для кожного члена сім’ї. Якщо вже й працювати з дому, то в призначеній для цього кімнаті, а не за обіднім столом.

Тренд 2: накопичення і доступність технологій

Віддаємо перевагу важливим речам — усю рутину залишаємо на машини. 

Якщо зараз систему «Розумний дім» можуть дозволити собі не всі, то сучасні технології стануть доступнішими та будуть покривати більшість домашніх обов’язків.

Тренд 3: зміна форми власності житла (класична оренда, спільне користування житлом, тимчасовий обмін житлом, комунальне житло)

Зараз це може звучати досить незвично, але шерити житло — зручно та досить вигідно. Придбати будинок на дві сім’ї й жити в ньому по черзі. Або ж викупити землю для декількох родин та побудувати своє мінімістечко. 

Шеринг землі та нерухомості — наше майбутнє.

Тренд 4: кризова архітектура, що реагує миттєво

Тренд, який зароджується вже зараз. Кризова архітектура замінить адаптивну, яка реагує на світові зміни поступово. Чудовий приклад — 600 тисяч носилок, які стали огорожами у Лондоні після Другої світової війни.

Тренд 5: новий погляд на екологічність

Те, що екологічно для людини, — не завжди екологічно для планети. Безпечні паперові пакети насправді приносять більше шкоди планеті, ніж пластикові. Ми прогнозуємо, що на заміну полімерам прийдуть «екомери» — штучні речовини, безпечні для обох: людини та планети.

Тренд 6: функціональний мінімалізм

Залишається незмінним вже декілька років. Сюди ж можна додати японський мінімалізм. Базові зносостійкі, практичні та прості речі завжди будуть у моді. 

Функція диктує зовнішній вигляд предметів та інтер’єру загалом.

Тренд 7: самовираження через декор і мистецтво

На фоні мінімалізму людина захоче проявити свій внутрішній світ — за допомогою сучасного мистецтва, бабусиної вази або килима з барахолки. 

Мистецтво відповідатиме за персональний акцент інтер’єру.

Тренд 8: кастомність

Привіт, «гаражний» американський стиль 80-х років. 

На зміну італійському серійному дизайну та китайському масовому приходить кастомність — неідеальні предмети, виготовлені вручну та в єдиному екземплярі.

Тренд 9: локальність

У твоєму домі — український предметний дизайн, на стінах — глина, як вдома у бабусі, а на тобі — одяг локальних дизайнерів. Це твоя ідентифікація роду, історії, культури та традицій місця, в якому ти народився. І це хороший привід пишатися.

Тренд 10: зміна організації міст

Міста перевантажені машинами, бізнес-центрами, людьми. Суспільство намагатиметься вирішити цю проблему різними шляхами, в тому числі перенесенням інфраструктури за межі великих міст. 

Компанії будуть перевозити свої офіси в містечка біля мегаполісів, тим самим розподіляючи навантаження на центр міста. 

4406