Дизайн-дослідження

Стиль — це сукупність характерних ознак, рис та особливостей, притаманних дизайн-продукту, архітектурному об’єкту, музичному напрямку тощо. Об’єднуючись у просторі стилю, вони передають дух епохи, галузь, а часом — автора чи регіон походження. 

Часто саме завдяки стилю споглядачі надають проєкту емоційну характеристику: дружній, фаховий, динамічний, дієвий, сучасний, класичний тощо.

Своєрідним синонімом стилю є слово напрям. Адже дійсно, сама собою приналежність до певного стилю часто визначає певну творчу траєкторію, межі. Наприклад, в музиці напрямами є рок-музика, джаз, хіп-хоп, блюз тощо. Для рок-музики характерні певні музичні інструменти, манера виконання та ліричні теми. Разом вони формують певні межі стилю. І хоч слово «межі» може викликати відчуття певного обмеження, насправді простір для індивідуальних рис залишається досить широким. Так, до рок-гуртів одночасно відносяться гурти «Нірвана», «Ролінг Стоунз» та «Бітлз». Але поціновувачам рок-музики нізащо не переплутати їх між собою.

В графічному та цифровому дизайні, як і в музиці, також існують стилі. В ньому межі стилю формують підхід до композиції, колірних палітр, типографії, а також декоративних та ілюстративних прийомів.

Наприклад, для стилю модерн, що набув поширення наприкінці XIX століття, характерними рисами було: використання вигнутих, хвилястих ліній та природних форм, флористичних візерунків, образів квітів та полум'я, романтичний символізм та звернення до міфологічних сюжетів, використання теплих кольорів, декоративна типографія.

Розуміння меж стилю дає змогу дизайнеру визначити творчий напрям при створенні власного дизайн-продукту. Цілком очевидно, віднаходження відповідного проєкту стилю має бути однією з перших задач, яку вирішує дизайнер.

Але як саме ми обираємо для проєкту актуальний стиль?

Насправді простої відповіді на це питання не існує. Віднаходження влучного стилю часто відбувається завдяки сукупності обставин — творчої інтуїції дизайнера, його натхнення, досвідченості, ерудованості, а на додачу до цього рівня взаєморозуміння з замовником. А ще більше ускладнює процес мода, через яку візуальні рішення, що ще вчора сприймались актуальними, перестають такими бути.

От, наприклад, на момент своєї появи модерн сприймався як найбільш актуальний стиль. Власне, назва moderne з французької так і перекладається — «новітній», «сучасний». А тепер ми сприймаємо його, як стиль мистецтва, архітектури та комерційного дизайну межі дев’ятнадцятого та двадцятого століття. Яскравий, але застарілий.

Отже, оскільки актуальний стиль не може існувати, як константа, його пошук починається водночас з роботою над кожним новим проєктом.

Одним з інструментів, які дизайнер може застосовувати для такого пошуку, є дизайн-дослідження.

Що являє собою дизайн-дослідження

Дизайн-дослідження — це процес пошуку та вивчення прийомів, стилів, тенденцій та моди в графічному, цифровому та будь-якому іншому напрямку дизайну.

Певною мірою, професійні дизайнери займаються подібним дослідженням постійно: споглядаючи роботи інших фахівців на таких сервісах як Pinterest чи Behance, відвідуючи виставки та професійні музеї, фахові заходи та конференції, читаючи професійну літературу. Таким чином вони формують власні візуальний словник та естетичні уподобання.

Але в цьому матеріалі мова піде радше про проєктне дизайн-дослідження.

Завдання проєктного дизайн-дослідження полягає в тому, щоби віднайти та обґрунтувати стилістичні рішення, що одночасно відповідають:

  • галузі, до якої належить проєкт;
  • індивідуальним рисам проєкту;
  • сучасній моді в дизайні.

Всі ці складові є важливими, тож ми розглянемо їх дещо докладніше.

Аналіз візуального стилю галузі

В матеріалі про підбір шрифтів ми вже згадували про галузевий контекст і писали, що, наприклад, для логотипів, що належать до сфери моди, характерним є застосування гротескних шрифтів.

Ми пояснювали це тим, що часто представники цієї галузі прагнуть демонструвати свою сучасність, а гротескні шрифти сприймаються як більш сучасні.

Банки, своєю чергою, мають власну естетику логотипів, адже в цій галузі через візуальні комунікації прагнуть формувати дещо інші асоціації — ґрунтовність, захищеність, надійність. А останнім часом до цього ряду, відповідно до вимог часу, додались технологічність та прогресивність.

Компанії, що займаються доставкою бутельованої води, також мають власний стиль, який формують притаманні цій галузі цінності та асоціації.

Звісно, аналізувати логотипи варто в тому випадку, якщо перед вами стоїть задача створити фірмовий стиль.

У випадку, якщо вам потрібно розробити стиль візуальної комунікації компанії в соціальних мережах, вам варто досліджувати саме їх. Якщо ви входите до команди розробників вебсайту — аналізуйте вебсайти представників цієї галузі.

Часто подібний аналіз дає змогу помітити певні елементи та рішення, які були б доречними й у вашому проєкті, або навпаки — уникнути застосування невдалих прийомів.

Втім аналізувати естетику галузі важливо і тоді, коли замовник і ви прагнете відрізнятись від конкурентів і не бути ні на кого схожими. Адже щоб відрізнятись, необхідно знати, як саме виглядають ті, від кого ви прагнете бути відмінними.

Аналіз індивідуальних рис проєкту

Пошук способів продемонструвати відмінність проєкту від конкурентів — це лише частина справи. Разом із тим постає питання, яким має сприйматись проєкт і які прийоми доречно використовувати, щоб сформувати його образ.

В деяких компаніях цей образ вже є детально описаним у так званому брендбуці. Попри те, що часто клієнти й дизайнери сприймають брендбук як документ, який описує виключно візуальну складову представлення бренду — логотип, колірну палітру, шрифти, — насправді часто в ньому можуть міститись ідеологічні глави. В них може бути описана історія компанії, її візія, місія, цінності й аудиторія.

Наприклад, у своєму брендбуці «Кока-Кола» ототожнює свій бренд з щастям, а характер бренду описують такі слова, як «автентичний», «єднальний», «оптимістичний» та «спонтанний». 

Відповідно до цього позиціювання формуються і візуальні образи, і слогани.

Часто брендбук на додачу до цього містить і досить суворі обмеження в контексті дизайн-принципів, допустимих кольорів та візуальних прийомів.

Але нерідко замовник, що звертається для створення проєкту, ще не має брендбуку. Це досить характерно для молодих компаній або ж невеликих бізнесів, що не мають значного досвіду у рекламних комунікаціях.

У випадку роботи з такими замовниками дизайнеру доречно проаналізувати індивідуальні риси проєкту, його характеру та вірогідної аудиторії. Адже певною мірою дизайн-проєкт є відображенням бізнесу.

Часто такі риси ми відчуваємо інтуїтивно: компанія, що займається системами охорони, має викликати відчуття безпеки, фінансові установи — стабільності, ІТ-компанії — технологічності. Але зазначені риси є певною мірою очевидними, і тому корисно також думати над тим, що допомагає цій компанії бути відмінною від інших представників даної галузі, що робить її особливою.

Це може бути що завгодно: інноваційний підхід, унікальна технологія, місце походження, фігура засновника чи доброзичливий маскот.

Одна з перших асоціацій, яка виникає у володарів карток monobank, — QR-кіт, доброзичливий та грайливий маскот.

Коли характерні риси проєкту визначені, дизайнер може пропонувати певні прийоми та підходи, щоб підкреслювати ці риси. За допомогою виразних засобів композиції, застосування тих чи інших колірних палітр або ж за допомогою типографії.

Наприклад: застосовувати більш насичений нарис шрифту, щоб посилити сприйняття надійності компанії, що займається безпекою, або ж використовувати каліграфічний напис для того, щоб підкреслити, що в даній кондитерській смаколики виготовляються вручну.


Аналіз актуальної моди та трендів у дизайні

Нарешті, остання складова дизайн-дослідження — це аналіз актуальних трендів у дизайні.

І якщо аналіз візуального стилю галузі націлений на те, щоб зрозуміти, в якому візуальному полі буде існувати ваш дизайн-продукт, а дослідження його індивідуальних рис покликане віднайти риси проєкту, що підкреслюють його особистий характер, то аналіз актуальної моди та трендів — спосіб зрозуміти, якою є загальна актуальна естетика.

Мода в графічному дизайні, як і в інших галузях, є мінливою, і відтак, дизайнер має постійно слідкувати за її віяннями, а також відчувати актуальні тенденції. 

Причому в цьому випадку мова йде саме про загальну естетику, а не суто галузеву.

Для того, щоб залишатись в актуальному візуальному контексті, варто:

  • Відвідувати професійні заходи — форуми, конференції та виставки.
  • Читати профільні медіа (наприклад, https://www.smashingmagazine.com, https://alistapart.com/, https://www.dezeen.com/, https://www.packagingoftheworld.com/, http://underconsideration.com/brandnew/).
  • Слідкувати за професійними соцмережами (зокрема, Behance, Dribbble, CASES).
  • Тримати в полі зору професійні конкурси (наприклад, the Very Best Of)
  • Визначити для себе декілька компаній, що створюють актуальний візуальний контент та можуть вважатись трендсеттерами. Підпишіться на їх сторінки в соцмережах.

На відміну від перших двох складових дизайн-дослідження, які є суто проєктними, дослідження моди та тенденцій для дизайнера має відбуватись постійно, мало не щоденно.

Дизайн-стратегія як підсумок дизайн-дослідження

Підсумком дизайн-дослідження є напрацювання дизайн-стратегії, тобто розуміння того, на що має бути схожий загальний стиль майбутнього проєкту.

Корисно, коли ви можете описати його в контексті:

  • композиції,
  • колірної палітри,
  • типографії,
  • підходу до ілюстрацій.

Причому на етапі дизайн-дослідження ще не має потреби чітко відповідати на питання, які саме кольори чи шрифти будуть використанні в проєкті. Радше мова йде про визначення творчого напряму.

Наприклад: дизайнер може пропонувати використати гротескні шрифти з відкритою апертурою, щоб підкреслити сучасність та відкритість компанії. Або запропонувати використовувати в якості ілюстрацій малюнки, схожі на дитячі, щоб підкреслити, що компанія є доброзичливою й орієнтованою на сімейне дозвілля.

Але як допомогти замовнику та й самому собі створити бодай приблизне уявлення про те, як окремі компоненти дизайну будуть співіснувати в спільному просторі вашого проєкту? Для цього можна використати метод колажування та створити серію так званих мудбордів.

Про те, як вони влаштовані, ми розповімо у наступному матеріалі.

26
28086