Гнучкість як суперсила, або як будувати відносини із клієнтами так, щоб вас радили іншим

З початку квітня триває Марафон Креативної Практики, цикл лекцій та майстер-класів від експертів українських креативних індустрій на підтримку Збройних сил України. В межах ініціативи Дмитро Буланов, дизайн-директор Bulanov büro, графічний дизайнер та викладач, розповів, як дизайнерам вибудувати відносини з клієнтами так, щоб вони залишились задоволеними та радили вас іншим.

В цьому матеріалі ми зібрали основні тези виступу. Повну лекцію шукайте наприкінці матеріалу.

Що важливо розуміти, щоб отримати проєкт:

  1. Насправді клієнти приходять не за дизайном сайту чи логотипом. Вони шукають партнера, з яким можна ефективно використовувати інструменти. І дизайн — це інструмент, завдяки якому втілюють цілі бренду. Тому спочатку прислухайтесь до клієнта та намагайтеся зрозуміти, для чого йому потрібен дизайн. Не бійтеся відмовляти, якщо зрозуміли, що дизайн не вирішить запит.
  2. Проєкт можна зрозуміти у діалозі. Дослідження, аналітика та брейншторми — важлива частина роботи. Та по-справжньому зрозуміти проєкт, його болі та потреби можна у розмові з засновником або командою. Тому бриф — це не тільки документ на 100 сторінок, а й живий діалог з клієнтом.
  3. Спочатку історія клієнта — потім ваші здобутки. На початку співпраці дайте можливість майбутньому партнеру розповісти максимум про свій бізнес і навіщо йому потрібен дизайн. А вже після демонструйте ваші проєкти, експертність та щиру зацікавленість. Щоб створити ефективний дизайн, вам потрібно зрозуміти бізнес, його суть. Тому — більше запитань!
  4. Готуйтеся до презентації проєкту, як до виступу. А який виступ вважають успішним? Коли і аудиторія, і промовець у захваті від того, що відбувається. Тому щире захоплення, доречний гумор, переконливість та щирість (і секретний інгредієнт — репетиції), майже на 100% гарантують успіх.
  5. Створюйте хороші дизайни. Порада очевидна, та мабуть, не для всіх. Іноді через власну недбалість, іноді через небажання сперечатися з клієнтом, іноді через мільйон інших причин — дизайн вдається на умовні 6 з 10. До портфоліо не хочеться включати, та й клієнт наче послуги оплатив, але вже хоче все знову перероблювати. Намагайтеся, щоб таких ситуацій у роботі не було.

Та найголовніша частина — це спілкування з клієнтом. Як комунікувати ефективно?

  • Станьте ментором замовника. Пояснюйте незрозумілі моменти, не жалкуйте часу, пропонуйте кілька варіантів розв'язання проблеми — адже ви експерт у дизайні, і клієнт звернувся до вас, тому що не може виконати роботу сам. Без повчань та зарозумілості, але з емпатією та розумінням.
  • Працюйте на випередження. Щоб не псувати стосунки коментарями та правками, яких могло не бути, працюйте на випередження. Пояснюйте так, щоб вас однозначно зрозуміли, а запитання про неочевидне поставили «на березі».
  • Гнучкість не означає прогинання. Тримайте міру в гнучкості, вислухайте клієнта, але не виконуйте всі забаганки, тому що вам платять гроші. Спілкуйтеся, коригуйте роботу, адаптуйтеся. Але пам'ятайте: ви — експерт у дизайні.
  • Клієнтоорієнтованість не завжди про знижки. Якісно виконана робота заслуговує, щоб за неї платили відповідно. А якщо хочете отримати лояльного клієнта, запропонуйте додаткові послуги або реалізуйте креативну ідею, яка з’явилася у вас протягом створення проєкту.

Благодійні та державні установи, які не мають значних бюджетів — це окремий випадок, для них завжди доречно зробити знижку або навіть реалізувати проєкт безоплатно.

  • Працювати не з усіма — це нормально. Так само як клієнт обирає вас, ви обираєте клієнта. Деякі можуть не підходити вам з етичного чи морального боку, а з кимось просто немає зв’язку, який гарантує, що проєкт буде щирим і класним. Це не означає, що хтось з вас поганий. Це означає, що ви один одному не підходите. Але у світі дизайн-метчів ви обов’язково знайдете свою бізнес-половинку. 

Ще один секрет — атмосфера у команді. Якщо потенційний клієнт побачить, що працівники поважають один одного, обожнюють роботу і викладаються на максимум заради результату — він значно охочіше погодиться на співпрацю.

Щирість, захопленість та відкритість завжди виграє. 

Дивіться повну лекцію

Текст підготувала Галина Мисник

3495