Головне про зручність вебсайтів

Зручність схожа на магію чи телепатію. Без слів та пояснень, вона дивовижним чином робить річ комфортною у користуванні, привабливою, бажаною.

Як споживачі, ми розуміємо відмінність зручного продукту від незручного інтуїтивно. Достатньо сісти в крісло, і одразу відчуваєш, комфортне воно чи ні. Так само і з взуттям — кілька кроків у чоботах чи туфлях, і одразу стає зрозуміло, чи заберете ви їх з крамниці. Ну а користувачам вебсайтів чи мобільних застосунків достатньо секунд взаємодії з інтерфейсом, щоб скласти про нього позитивне чи негативне враження.

Але коли перед нами постає задача створити, скажімо, новий інтерфейс, очевидність зникає. Що робить річ зручною?

Можливо, простота та зрозумілість? Безумовно, ці якості важливі. Але чимало речей, які є простими і зрозумілими, не сприймаються нами, як зручні. Наприклад, алюмінієві та керамічні чашки однаково прості. Але керамічними користуватись приємніше. Відтак нам хочеться, щоб річ була не лише простою, але й відчувалась приємною. Тобто, була комфортною у використанні.

При цьому якщо навіть чашку приємно тримати і приємно з неї пити, але вона має бридкий зовнішній вигляд, ми не захочемо нею постійно користуватись. Так, ви найімовірніше не придбаєте взуття, в якому вам комфортно ходити, але яке вам не пасує.

Виходить, що зручність — це насправді не одна якість, а сукупність якостей. В контексті інтерфейсів і вебсайтів, ключовими з них є:

  • Ефективність роботи
  • Простота та зрозумілість (інтуїтивність)
  • Комфортність використання
  • Візуальна привабливість
  • Турбота творців сайту про користувачів

Щоб забезпечити всі ці якості, доводиться докладати неабияких зусиль. В першому матеріалі завершального циклу про зручність сайтів ми розглянемо ці складові зручності докладніше і з’ясуємо, як ми можемо їх досягати.

11
8664

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф