Ілля Кульбачний зруйнував міфи про фриланс: не всі на #СказочноеБали

На початку квітня запустився Марафон Креативної Практики, цикл лекцій та майстер-класів від експертів українських креативних індустрій на підтримку ЗСУ, благодійних фондів, волонтерів та всіх, хто наближає нашу перемогу.

В межах марафону Ілля Кульбачний, творчий директор Cosmos Studio, поділився корисними порадами зі сфери фрилансу. Основні ідеї лекції викладені нижче, проте ви можете переглянути повний виступ за посиланням.

На лекції Ілля зруйнував найпопулярніші міфи про фриланс та дав корисні поради всім, хто хоче працювати на себе.

Міф — реальність

  1. Фриланс ≠ незалежність. Фриланс = взаємозалежність. Навіть якщо при роботі на себе, ви залишаєтесь залежними від технічних обставин, ваших замовлень, умов тощо. Проте саме ви можете розвивати ці взаємозалежності та працювати в них.
  2. Фриланс = ризики. Працюючи на себе, ви маєте бути готовим до великої кількості ризиків: клієнти не заплатять, будуть технічні проблеми, відсутність замовлень тощо.
  3. Фриланс має низький поріг входу. Фрилансером може стати будь-хто: з найменшим рівнем знань та практики. Саме тому краще отримати спочатку досвід роботи у звичайній компанії (зрозуміти що і де як працює), а потім переходити на фриланс. Так ви зможете гарантувати кращу якість роботи, а отже і вищу ціну.
  4. Фриланс = постійний пошук замовлень (з початку). Якщо ви вже довго та якісно працюєте – клієнти починають шукати вас самі.
  5. Фриланс = самоорганізація. Якщо ви можете самі себе організувати, то у вас все буде чудово. Якщо ж вам потрібен постійний контроль, знайдіть собі партнера, який буде вас менеджерити, займатися організаційними питаннями, давати вам задачі.
  6. Фриланс = саморозвиток. Не важливо, скільки ви працюєте, якщо не розвиваєтесь, не ставите собі планку якості. У Cosmos Studio пропагують принцип «Стрибай вище своєї голови». У кожному проєкті старайтесь стрибати вище своєї голови. Орієнтуйтесь на кращі практики, розвивайтеся. Чим більше ви розвиватиметесь, тим більше ростиме ваша ставка.
  7. Фриланс = баланс роботи й особистого життя, проте фриланс = робота. Фрилансом потрібно займатися. Приділяти йому час, розвиватися.

Міфи про клієнтів, з якими складно працювати

1. Творчі люди, або «я й сам це можу зробити, але дуже зайнятий». Міф — з ними складно працювати, бо вони постійно «лізуть в процес і знають, як краще».

Насправді ж, дозвольте їм бути творчими: дозвольте переконатися, що ви кваліфікований фахівець: що ви начитані, розумієтесь у темі, розкажіть про ваш досвід. Коли вони побачать, що робота виконується і добре – вони не будуть вам заважати. Дослухайтеся до таких клієнтів, адже вони можуть давати круті ідеї. Не допускайте помилок: вчіться у клієнтів, не думайте, що ви знаєте все краще за всіх.

2. Работорговці, або «диктатори» в роботі. Міф — з ними складно працювати, бо вони насаджують свою думку і не рахуються з вашим професіоналізмом.

У реальності, якщо ви не піддаєтеся на утиски, та показуєте свою силу – вони поважають вас та дають певний простір. Як не парадоксально, але такий клієнт буде більше задоволений, якщо ви зробите роботу без знижок і за максимальною ціною. БО якщо клієнт з першої зустрічі намагається вас притиснути та випросити знижку і ви погоджуєтесь – ваша цінність в його очах знижується. Будьте сильними, або не працюйте з такими клієнтами.

3. Клієнти, які ніколи не знають, чого хочуть. Міф — з ними складно працювати, бо вони постійно дають нові задачі, не мають чіткого плану і вимагають багато допрацювань.

Для ефективної роботи з такими клієнтами, розробіть методичку, за якою вони зможуть переглянути повний спектр послуг, обрати те, що їм пасує. Будьте уважні в домовленостях з такими клієнтами: прописуйте в договорі всі деталі, умови й особливості роботи з самого початку.

4. Шукачі кращих варіантів. Міф — з ними складно працювати, бо вони впевнені, що може бути ще краще, не узгоджують нічого з першого разу та відправляють на доопрацювання.

Для продуктивного результату, показуйте вашим клієнтам увесь спектр роботи, що було виконано, і демонструйте, що ви вже знайшли кращий варіант (з усіх, що були пророблені). Іншого «кращого» вже не існує. Ви вже пропрацювали, їм не потрібно думати далі.

5. Папи брендів (власники компаній). Міф — з ними складно працювати, бо вони сильні люди, та точно знають, що хочуть для своїх компаній.

Вони вас поважають та ставляться як до фахівців, але для роботи з ними спочатку потрібно себе зарекомендувати.

І з насущного: не важливо, де ви працюватимете: вдома, в офісі, коворкінгу чи на Балі. Головне, щоб у вас було робоче місце та всі необхідні умови для того, щоб сфокусуватися та робити те, чим ви насолоджуєтесь.

Ілля рекомендує:

Книги:

  • «7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стівен Кові
  • «Фіолетова корова», Сет Годін
  • «Диференціюйся або помри», Джек Траут
  • «Позиціювання», Джек Траут
  • «ZAG. Найкращий посібник з брендингу», Марті Ньюмеєр
  • «Думай повільно, вирішуй швидко», Даніель Канеман

Відео:

1
13097