Меморандум про співпрацю

Цей матеріал створено в межах безкоштовного онлайн-курсу «Європейські гранти для культурних та креативних проєктів» від рамкової програми Європейського Союзу «Креативна Європа» та освітньої платформи Креативна Практика.

Коли ви робите проєкт разом з партнерами, умови співпраці обов'язково потрібно оговорювати завчасно. Найкраще, щоб ваші домовленості були закріплені на папері — це завжди дисциплінує.

Якщо ви реалізуєте проєкт за фінансової підтримки «Креативної Європи», це обов'язкова умова отримання гранту — всі партнери повинні підписати меморандум про співпрацю. Розберімо посутньо цей документ та як його скласти.

Що таке меморандум про співпрацю

Меморандум — це документ, який ще на етапі заявки допомагає окреслити відповідальність сторін. Меморандум визначає умови виділення гранту. На додачу до нього всі партнери мають підписати листи-доручення. В цих листах асоційовані партнери дають свою згоду головному партнерові діяти від їхнього імені у проєкті.

Важливо розуміти, що меморандум — це декларація про наміри, а не договір, він не несе юридичних наслідків. Але це не означає, що його треба складати формально. Якщо вже в процесі реалізації проєкту виявиться, що фактичний розподіл часу, бюджету, навантажень відрізняється від заявлених в меморандумі, ви повинні будете повідомити про це грантодавця. Якщо зміни будуть дуже суттєві, Єврокомісія може взагалі відмовитися фінансувати проєкт, і тоді доведеться повернути вже виділені кошти.

Як скласти меморандум

Форма меморандуму для програми «Креативної Європи» є чітко регламентованою. Шаблон документа ви можете завантажити тут: https://creativeeurope.in.ua/storage/documents/04102019/Cooperation%20agreement.docx

Меморандум складається з таких блоків:

  • Назва проєкту та реквізити партнерів
  • Опис проєкту
  • Бюджет проєкту та умови його розподілу між партнерами
  • Юридичні аспекти реалізації проєкту
  • Підписи партнерів

З’ясуймо, що писати в кожному з цих блоків.

Назва проєкту та реквізити партнерів


  • Name of project — назва проєкту. Назву ви можете обирати довільно, але вона має показувати суть проєкту.
  • Call number — у кожного конкурсу є свій номер. Він публікується на сторінці конкурсу. Наприклад, у проєктів міжнародної співпраці був номер EACEA 32/2019.
  • Name of organisation — юридичне найменування організації.
  • Legal representative name — ім'я та прізвище представника організації, що уповноважений діяти від її імені.
  • Address — юридична адреса організації.
  • Legal representative number — реєстраційний номер платника податків (для України це ЄДРПОУ для юридичної особи, ІПН для ФОП).

Опис проєкту

У цьому блоці треба коротко, але чітко описати:

  • Цілі проєкту — їх ви прописували в заявці.
  • Дії, які ви збираєтесь робити, щоб досягти цих цілей — це те, що ви писали в робочому плані або в докладному описі проєкту.
  • Ролі та зобов'язання головного та асоційованих партнерів, а також завдання, які повинен виконати кожен з партнерів.

Бюджет проєкту та умови його розподілу між партнерами

У цьому блоці треба розписати, яким є загальний бюджет проєкту, яку його частину покриває грант і як бюджет розподіляється між партнерами. Ці суми треба писати в євро.

Пам'ятайте, що грант «Креативної Європи» покриває лише частину бюджету проєкту (максимум 80%). Іншу частину мають залучити партнери з власних коштів або через фінансування з інших джерел.

Зауважте, що це лише чернетка, і ви можете додавати та видаляти рядки, але ми рекомендуємо прописати не лише те, яку частину бюджету кожен партнер отримає, а й те, яку частину бюджету він покриє.

Зауважте, що якщо партнери не зможуть покрити свою частину бюджету, сума гранту скоротиться пропорційно. Інакше кажучи, якщо ви та ваші партнери отримали грант розміром 600 000 євро, що мав покрити 60% вартості проєкту, то ви маєте повністю покрити решту вартості (400 000 євро). Якщо ви зможете знайти тільки 300 000, то загальний бюджет проєкту знизиться на 100 000 (тобто 10%), так що грант теж зменшиться на 10% (60 000).

Юридичні аспекти реалізації проєкту

Тут вам потрібно вписати дату початку та закінчення проєкту.

Крім того, в цьому блоці описуються фінансові зобов'язання партнерів один перед одним, умови розірвання партнерства та дії, які треба зробити в цьому випадку. Ви можете використовувати формулювання, наведені в шаблоні, а можете написати по-своєму — головне, щоб всі ці питання були вказані у документі.

Останній момент, який треба зафіксувати в цьому блоці — за законами якої держави будуть регулюватися взаємини партнерів у цьому проєкті. Зазвичай це держава, в якій зареєстрована організація головного партнера, тому що саме головний партнер несе фінансову і юридичну відповідальність за проєкт.

Підписи партнерів

Від імені кожного з партнерів меморандум повинні підписати уповноважені особи.

Що далі

Тепер ви вже трохи уявляєте собі, яка відповідальність лягає на партнерів, які збираються реалізувати спільний проєкт і підписують меморандум про співпрацю. Особливо на головного партнера. Йому належить координувати роботу асоційованих партнерів і від їхнього імені взаємодіяти з Єврокомісією.

Про те, які моменти треба врахувати і як підготуватися до цієї роботи, мова піде в наступній статті.

1
11424