Навігація у вебсайтах

Сьогодні більшість музичних творів, кінострічок, серіалів, книжок, статей та багатьох інших творів вже стали частиною всесвітньої павутини. І щодня в ній з’являється новий зміст. Навіть щосекунди. Цьому неабияк сприяє модель веб 2.0, відповідно до якої зміст сайтів створюють їхні відвідувачі. Так, відповідно до ресурсу omnicoreagency.com, лише на Facebook користувачі щодня завантажують 350 мільйонів світлин. Це близько 4000 світлин щосекунди.

Певна річ, коли змісту в інтернеті так багато, пошук дійсно потрібної вам інформації перетворюється на проблему. Не дивно, що станом на 2020 рік саме пошукова система є найпопулярнішим сайтом у світі. Ми, звісно, про Google.

Процес пошуку потрібної інформації в інтернеті та на сторінках вебсайту ще називають навігацією (а безцільне мандрування інтернетом — вебсерфінгом).

Слово навігація походить від латинського слова navigare, що означає «керувати кораблем». Але насправді, цей термін з самого початку означає не просто керування, а ще спрямування корабля до цілі.

Мореплавцям з цим допомагали зорі, сонце, мапи, компас та ціла низка засобів та навичок. З часом процес навігації почали пов’язувати з пошуком шляху в принципі, не лише на морі.

Тепер навігація — це орієнтація в тому чи іншому просторі або системі. А конкретний інструмент, який вам із цим допомагає, є засобом навігації.

Наприклад, засобами навігації є дощечки під стелею в клініці, підказки на стінах або ж таблички на будинках.

В контексті вебсайтів навігація може бути:

  • зовнішньою (це навігація поза межами сайту, що допомагає відвідувачам його знаходити);
  • внутрішньою (тобто, навігація в межах самого вебсайту).

Для кожного з цих типів навігації існує власний набір засобів. Для зовнішньої навігації це, зокрема, розміщення посилань на сайт в різноманітних каталогах, соціальних мережах, матеріалах та, звичайно, пошукова оптимізація самого сайту. В межах курсу «Основи вебдизайну», до якого належить цей матеріал, ми зовнішню навігацію докладно не розбираємо, але повернемось до її вивчення у відповідному курсі згодом.

Навігація в межах сайту також поділяється на загальну навігацію (навігацію в межах всього сайту) та локальну навігацію (в межах однієї сторінки).

В цьому матеріалі ми зосередимось саме на внутрішній навігації та її засобах.

6
13295

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф