Що таке JavaScript

Сьогодні JavaScript — одна з найпопулярніших мов програмування. І не дивно. Діапазон її можливостей величезний! За її допомогою можна покращувати досвід користування вебсайтами, пожвавлювати їхній дизайн та навіть створювати повноцінні застосунки. Розробники, які вміють працювати з нею, дуже цінуються на ринку. І чимало людей тяжіють до її вивчення! І ми вам з цим залюбки допоможемо.

А почнемо з того, що дізнаємось історію цієї мови, зрозуміємо як ця мова народилась, хто стоїть за її витоками, з якою метою її було створено та що пов’язує мови JavaScript та Java (спойлер: майже нічого).

Визначення

JavaScript — це сценарна прототипна мова програмування з динамічною типізацією.

Термін «динамічна типізація» означає, що значення в межах програми можуть відносно вільно змінювати свій тип. Тобто, числове значення за необхідності перетворюється на рядкове або навпаки. Докладніше про типи даних та їх перетворення поговоримо вже в наступному уроці, а наразі достатньо сказати, що ця властивість мови JavaScript дає розробникам певну гнучкість.

Прототипною цю мову називають тому, що під час створення коду на JavaScript періодично створюються об’єкти, які як раз і називаються «прототипами». На основі цих прототипів можна створювати примірники об’єктів зі спільними рисами (скажімо, прототипом може бути коло в цілому, а примірниками будуть кола з різними радіусами). Ну а в цілому, прототипне програмування — це різновид об’єктно-орієнтованого програмування. Що це таке, і як воно влаштовано — розповімо трохи згодом, бо це досить обширна тема, яка заслуговує на окремий урок.

«Сценарна» у визначенні мови JavaScript — це буквальний переклад слова script. В кіно чи серіалах сценарії описують, як і в якій послідовності актори розігрують ту чи іншу сцену. Виконанням такого сценарію є, власне, фільм.

Програмні сценарії (їх ще дехто називає «скрипти») — це такі програми, що дещо схожі на кіносценарії. Вони також виконують певні дії у заданій послідовності, відповідно до заданих умов. Тож «сценарною» мова JavaScript називається як раз тому, що вона проєктувалась для створення подібних сценаріїв. А саме — сценаріїв для вебпроєктів.

Що можна зробити з JavaScript

Наприклад, на JavaScript можна створити сценарій з умовою, що через 3 секунди перебування користувача на сайті йому показується рекламне сповіщення в модальному вікні. Або за натисканням на кнопку «показати ще» завантажується додаткова група товарів. Або після введення користувачем даних в форму зворотного зв’язку відбувається перевірка на коректність заповнення полів. А якщо в якомусь з них зроблена помилка — виводиться підказка, як її виправити.

І хоч JavaScript і досі дозволяє створювати подібні нескладні сценарії, насправді за роки свого існування мова значно еволюціонувала, і тепер за її допомогою можна вирішувати набагато складніші задачі. Навіть створювати вебзастосунки.

Еволюція JavaScript

До появи мови JavaScript вебсторінки в інтернеті були статичними і ду-у-уже нудними. Після того, як браузер завантажував сторінку, з нею більше нічого не могло відбутись. Ви могли лише прогортати її вниз або вгору. Ну, хіба що ще можна було переходити за посиланням на іншу сторінку. Коротше, сайти спочатку були звичайними електронними документами.

Однак компанія Netscape, творець одного з найпопулярніших браузерів дев’яностих, що називався Netscape Navigator, розгледіла в вебсторінках більший потенціал. Вони вбачали, що сайти могли б бути набагато інтерактивнішими, якщо б для їхнього створення можна було б використовувати мову програмування. Але яку?

В той період дуже популярною була мова Java, створена компанією Sun Microsystems, тож спочатку Netscape вирішили інтегрувати в свій браузер саме її. Адже популярність мови могла б залучити до розробки сайтів людей, що вже її знали. Але згодом в Netscape вирішили, що замість того, щоб інтегрувати мову Java такою, як вона є, ліпше було створити все ж нову мову сценаріїв, яка була б схожа на неї синтаксично.

За цей проєкт відповідав американський програміст Брендан Айк. І, як це часто буває в технологічних компаніях, проєкт треба було виконувати «на вчора», адже впровадження сценарної мови вирішили приурочити до виходу другої версії Netscape Navigator. Тож перша версія мови була створена всього за 10 днів і спочатку мала назву Mocha (як кавовий напій).

У вересні 1995 року вона стала частиною бета-версії браузера, але вже під іменем LiveScript. А в грудні того ж року відбувся офіційний випуск нової версії браузера, де, спільно з Sun Microsystems, було оголошено про нову мову, яка нарешті отримала назву, відому нам — JavaScript.

2419

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф