Умова If/else

JavaScript — це потужна мова програмування, що пройшла шлях від мови для створення сценаріїв для фронтенду до одної з найпопулярніших мов програмування сучасності, за допомогою якої створюють цілі застосунки.

В попередніх матеріалах ми вже познайомились з основним синтаксисом мови та дізнались, якими бувають види даних в JavaScript. А ще ми дізнались, що програми, які ми створюємо цією мовою, можна назвати сценаріями, а складаються вони з інструкцій та виразів.

Інструкції — це такі складові мови, що взаємодіють з даними (скажімо, перевіряють їх).

А вирази — це обчислювальні операції, що дозволяють отримувати певне значення (скажімо, число).

Ну а в цьому уроці ми познайомимось з іще одним важливим інструментом програмування — умовами.

Що таке умова

Умови — це, по суті, правила поведінки сценарію в залежності від тих чи інших обставин. Скажімо, на сайті є форма підписки на імейл-дайджест. Вона містить поле введення імейлу та кнопку «Підписатись».

Форма не може бути відправлена, доки в поле не буде введено імейл. В цьому прикладі ми можемо задати відповідну умову: якщо поле порожнє, кнопка «Підписатись» має неактивний стан.

Оце слово «якщо», — англійською if — як раз і є найпростішою умовною конструкцією в JavaScript. А сценарій з її використанням виглядає ось так:

В дужках після ключового слова «якщо» (if) записується будь-який вираз. Наприклад — ім’я змінної.

Якщо ця змінна визначена, а її логічне значення — «істина», — то інструкції в фігурних дужках будуть виконані. В іншому випадку інтерпретатор їх проігнорує.

Якщо ви новачок в темі програмування, то у вас майже напевно виникне запитання. Що взагалі щойно прозвучало? Яка ще «істина»? Що за логічне значення і який ще інтерпретатор? Зараз все пояснимо!

Істинні та хибні значення

Почнімо з кінця. Інтерпретатор — це та програма, яка читає ваш сценарій і виконує його, скажімо, в браузері. Ми про нього вже згадували раніше.

Щодо того, як інтерпретатор вирішує, яке значення істинне, а яке хибне, зрозуміти дуже просто. В залежності від контексту ці слова означають «існує» чи «не існує» значення, або ж чи воно є «правдивим», чи «неправдивим».

1035

Ця стаття недоступна в безплатній версії

Щоб отримати до неї доступ, оберіть комфортну опцію:
Тиждень повного доступу
Безплатно
Всі можливості платформи
без обмежень
Навчайтесь з нами
від 500 ₴/міс.
Доступ до десятків курсів про графічний дизайн, вебдизайн, UI/UX та фронтенд
Підібрати тариф