Великий огляд дизайн-трендів на 2024 рік

Вже традиційно під кінець року ледь не в кожному профільному медіа про дизайн з’являється колонка про тренди, що пануватимуть в індустрії наступні 12 місяців. Досить часто вхопити усі матеріали буває вкрай складно, а ще складніше — розібратися з тим, які тренди насправді варті уваги.

У цій статті ми зібрали ключові дизайн-тренди на 2024 рік та розподілили їх за 8 темами, що будуть у фокусі цього року.

В результаті отримали такі напрями: «Ностальгія», «Багатовимірність замість мінімалізму», «Друкарська еволюція», «Кінетична типографія», «Людина в центрі всього», «Соціальний дизайн» та «Автентичність замість штучного інтелекту».

Докладніше про кожен із них розповімо далі!

Ностальгія 

Цього року в усіх трендових звітах простежується потяг до минулого та повернення «старих добрих часів». Зокрема, це пов’язано з бажанням сховатися від песимістичної реальності та знайти прихисток у знайомих речах. Себто, можна сказати, що ностальгія стане одним з ключових фокусів у креативі та дизайні у 2024 році.

До цього тренду можна віднести, зокрема, сучасні інтерпретації вінтажних стилів, а також гіперреалістичні візуалізації минулих періодів. Наприклад, на думку, Depositphotos одним із напрямів тренду стане естетика #oldmoney («старі гроші»), яка надає аудиторії надійну опору у старих, перевірених часом ідеях. 

Аби втілити цей тренд, команда радить використовувати природні неяскраві кольори та приглушені логотипи, інтегрувати у комунікацію шрифти у стилі 20-го століття, а також фокусуватись на предметах зі слідами часу та традиційних орнаментах.

Зображення: JukeBox

Creative Boom упевнені, що тренд на ностальгію не омине й «ляльковий» дух Америки 1950-х років. Кадилаки, рожева Барбі, світ Веса Андерсона, Палм-Спрінгс і колірні палітри у відтінках цукрової вати, — усі ці візуальні теми пробуджують в аудиторії позитивні емоції та асоціації, а отже, будуть актуальними цього року. 

Зображення: JukeBox

Зображення: JukeBox

В типографії також очікуємо на повернення ретро-шрифтів, але вже в переосмисленій сучасній інтерпретації. 

Автор: Artist Rhox. Джерело.

Крім того, у 2024 році прогнозується хвиля зростання інтересу до вуличної культури, зокрема, періоду 70-90-хх років

Як це можна використати на практиці? 

Наприклад, інтегрувавши в кампанії елементи урбаністичної естетики на кшталт графіті, суцільної заливки та виділених жирним контуром мультиплікаційних персонажів, а також використовуючи ефекти постобробки, які імітують шум VHS або зернистий друк, характерний для дизайну кінця 70-х.

Зображення

А от у вебдизайні тренд на ностальгію знайшов цікаве втілення в ефекті скевоморфізму

Webflow прогнозує, що тенденція на відтворення елементів, які імітують їхні аналоги в реальному світі повернеться у вебдизайн у 2024 році. Адже користувачів дедалі більше приваблюють дизайни, які нагадують про доцифровий світ.

Відтак дисків, перемикачів та паперових нотаток у дизайні вебсайтів ставатиме більше. 

Зображення: AHOI Schmerikon 

Багатовимірність замість мінімалізму

З появою технології, як-от Meta Quest 3 і Vision Pro від Apple, в креативних індустріях дедалі активніше розвиватиметься багатовимірність та цікаві поєднання різних технік.

Наприклад, низка експертів прогнозує хвилю популярності 3D-шрифтів, тож, у 2024 році дизайнерам не зайвим буде опанувати 3D-інструменти. А Adobe у своїх звітах робить акцент на поєднанні різних форматів 2D та 3D контенту з AR та VR-технологіями. 

Джерело: JukeBox

Щодо графічного дизайну, то ці тенденції можна реалізувати за допомогою багатошаровості, створення колажів, а також експериментами з різними стилями та концепціями.

Своє втілення тренд знайде й у вебдизайні. Як пише Webflow, у 2024 році мінімалізм відійде на другий план. Водночас вебсайти матимуть складніші композиції — з анімаціями, текстурами, візерунками та насиченими кольорами.

Друкарська еволюція

Більшість експертів прогнозують, що королевою 2024 року в дизайні стане текстова комунікація. Споживачі довіряють чітким та прозорим сенсам слів, що надихає бренди експериментувати з цим форматом. А це означає, що цього року типографія та шрифтові написи дедалі частіше ставатимуть ключовим акцентом в дизайні. 

Зображення: JukeBox

Depositphotos радить звернути уваги на такі можливі втілення тренду:

  • використання великих вінтажних літер та рукописних шрифтів для візуального виділення ключових повідомлень;
  • комбінація контрастних шрифтів (наприклад, розбірливих гротесків з піксельними) з метою заінтригувати аудиторію;
  • епатування за допомогою анімованих шрифтів (щоб точно не залишитись непоміченими).

У вебдизайні у 2024 році ми вочевидь зустрічатимемо більше вебсайтів, де домінантним візуальним елементом буде шрифтовий напис, до того ж — нестандартний. Наприклад, вже зараз активно поширюється тренд на поєднання різних за стилем шрифтів, а також експерименти з текстом і змішаними носіями. 

Зображення: JukeBox

Тут виникає логічне питання: яким шрифтам надавати перевагу у 2024

Якщо й існує якась головна типографічна тенденція останніх десяти років, то це відмова від засічок. Як пояснює Марк Річардсон, дизайнер і засновник канадської дизайн-студії Superfried:

«У цифровому світі, який ми споглядаємо на маленькому екрані, для словесних знаків перевага надається шрифтам без зарубок. А для того, аби не загубитися на фоні подібних шрифтових написів, фахівці радять експериментувати з гарнітурами та робити їх більш химерними, контрастними та динамічними».

Перш ніж вдаватися до експериментів з типографією, корисно розібратися з будовою шрифтів та їхніми властивостями. Для цього в пригоді стане наш курс «Типографія в графічному дизайні», в межах якого можна навчитися ефективно працювати з текстом, гармонійно добирати шрифти та верстати текстові композиції.

Кінетична типографія

Динамічність плавно підводить нас до наступного тренду, який зустрічається ледь не кожному прогнозі на 2024 рік, — кінетична типографія. Аби мати дедалі унікальний та автентичніший вигляд, бренди все частіше використовуватимуть у дизайнах динаміку та анімацію. Зокрема, це стосується й шрифтових написів, які ставатимуть рухливішими, або навіть можна сказати «енергійнішими». 

Радимо вже зараз приділяти увагу розвитку в напрямі моушдизайну та практикувати різні інструменти для 3D та анімації. Наприклад, можна розпочати з наших курсів «Робота з Cinema 4D» та «Робота з AfterEffects». 

Автор зображення: Jeroen Krielaars. Джерело: Dribble 

Більше динаміки та анімації також з’явиться і в шрифтових композиціях вебсайтів. Це допоможе зробити користувацький досвід більш інтерактивним, а сторінки вебсайту не лише інформативними, але й привабливими.

Наприклад, Webflow прогнозує, що своє друге дихання отримає ефект паралакса — техніка, за якої фоновий вміст рухається з іншою швидкістю, ніж передній, створюючи ілюзію глибини та більш динамічний візуальний досвід. Очікується, що у поєднанні з анімацією, відео чи gif-зображеннями він здатен забезпечити глибший рівень взаємодії з вебсайтом.

Посилання на вебсайт: https://gb-afterlife.webflow.io/

Людина в центрі всього

Наступна зупинка нашої подорожі трендами — дизайн, орієнтований на людину. Але в цьому контексті йдеться радше про сенси, аніж функціональність.

Нині багато людей перебувають у постійній боротьбі зі стресом, негативом та тривожністю. А піклування про ментальне здоров’я виходить на перший план. Це означає, що у візуальних комунікаціях аудиторія прагне комфорту та спокою. 

Зображення: JukeBox

Заспокійливі та плавні візуальні ефекти, образи, що мають позитивний вплив на психічне здоров’я, м’які округлі шрифти, теплі натуральні відтінки, природні матеріали, — все це інструменти, за допомогою яких цей тренд можна втілити на практиці.

Зображення: JukeBox

Вебдизайнерам, з огляду на цей тренд, фахівці радять звернутися до впровадження мікровзаємодій — невеликих інтерактивних елементів вебсайту, які реагують на дії користувача, як-от наведення курсора на кнопку або клацання піктограми. Ці взаємодії часто незначні, але можуть додати значного залучення та інтуїтивності взаємодії з користувачем.

Соціальний дизайн

Дизайн завжди є втіленням того, що відбувається у суспільстві та культурі. Відтак, деякі соціальні тенденції матимуть прямий вплив на нашу індустрію у цьому році.

Один із них — особистість понад гендер. Цінності замінять гендер як характеристику цільової аудиторії для брендів, а митці створюватимуть роботи, зосереджуючись на унікальності своїх моделей, психологічних портретах і рівності.

Для втілення тренду на практиці, Depositphotos радять використовувати фото людей різної статі в однакових позах і вбранні, які демонструють на камеру ті самі емоції, а також надавати перевагу гендерно-нейтральним кольорам.

Не оминає цей тренд і екологічну відповідальність, значущість якої стає все вищою з кожним роком. 

Зображення: Neubau 

Що саме він означає для графічного дизайну? 

Передусім — експерименти з пакуванням та матеріалами, що для нього використовуються. Багато брендів надають перевагу їстівному пакуванню або навіть взагалі відмовляються від нього у своїх продуктах. Але усе зводиться до того, що дизайнерам доведеться застосовувати більше креативності, аби шукати шляхи, де будуть поєднані екологічність та помітне брендування. 

Зображення: Chris Wilson, проєкт для The Scotch Malt Whiskey Society

Автентичність замість штучного інтелекту

Штучний інтелект ми навмисно залишили на кінець цієї статті, адже нині мало кого здивуєш порадою інтегрувати інструменти генеративного мистецтва у робочий процес.

Однак, тут не все так просто. З одного боку, штучний інтелект і справді продовжить змінювати індустрію у наступному році. Зокрема — підходи до дизайн-процесу. Він стане в пригоді, аби оптимізувати рутинні задачі, створити більш персоналізований користувацький досвід чи дібрати гармонійні колірні палітри.

До речі, якщо ви ще мали нагоди співпрацювати з нейромережами, долучайтесь до студентів нашого курсу «Робота з Firely», який допоможе розібратися, як максимально ефективно використовувати штучний ефект для пришвидшення роботи.

Але на питання, чи знаходитиме генеративне мистецтво теплий відгук в аудиторії у 2024 році, відповідь радше негативна.

Все більше людей є стурбованими наслідками швидкого технологічного прогресу та відмовляються сприймати машинні творіння. Навпаки — люди прагнутимуть бачити візуально автентичні, в якомусь сенсі навіть наївні роботи, які виглядають так, немов їх точно створила людина. 

Підсумок

Зрештою жоден тренд не є чітким правилом, що має обмежувати ваші напрацювання та ставити їх в ті чи інші межі. Це, скоріше, ще один спосіб краще зрозуміти свою аудиторію та оцінити глобальні тенденції розвитку індустрії.

Використовуйте тренди, як додаткове джерело для натхнення та фундамент, з якого можна розвинути креативність та творчі експерименти, але завжди тримайтеся свого творчого бачення та ідентичності.

Джерела: Adobe | Depositphotos | Webflow | Creative Boom | Creative Boom | Сreative Boom

3
6203