Дмитро Логгінов, Michurin creative agency: коронакриза — це лише стрес-тест бізнес-моделі

На платформі CASES стали доступні матеріали конференції CASES: Marketing, Strategy & PR 2020. Цього разу вона була присвячена проблемам і змінам, з якими ми зіткнулися в результаті коронакризи. Креативні фахівці з різних галузей зібралися, щоб поговорити про маркетингові та бізнес-стратегії, кризовий менеджмент і комунікації в новій реальності. Всі виступи ви можете подивитися в запису на сторінці конференції.

Ми поговорили зі спікерами конференції, щоб дізнатися, що вони думають про адаптацію креативного бізнесу до світу з коронавірусом. Цього разу своїми спостереженнями ділиться Дмитро Логгінов, партнер та керуючий директор Michurin creative agency.

Що змінилося в роботі Michurin Agency з приходом коронакризи?

З одного боку відбулося доволі багато змін: ми повністю перейшли на віддалену роботу, відмовилися від фізичного офісу, дотримувалися всіх карантинних порад, оптимізували фонд заробітної плати та інші аспекти. Однак глобально ніяких змін на рівні бізнесу ми не впроваджували.

З самого початку ми вважаємо, що коронакриза — це лише перевірка, наскільки правильно налаштовані бізнес-процеси. Бізнеси закривалися і до коронакризи, основне питання — наскільки правильно з самого початку налаштований бізнес. Коронакриза — це лише стрес-тест бізнес-моделі. Доречі, нещодавно прочитали, що Філіп Котлер такої самої думки, можливо, прочитав наші тези)

Як ця ситуація вплинула на ваші взаємини з клієнтами?

Наші партнери — це люди, які вміють мислити і прораховувати ситуацію наперед. За весь період карантину у нас не відмінили жодної кампанії. Навіть більше, за весну ми запустили 3 великі стратегічні рекламні кампанії (15 рекламних роликів), виграли супровід міжнародного бренду та запустили близько десятка тактичних ситуативних компаній. Роботи було зроблено вкрай багато.

Багато агенцій в ці місяці працювали віддалено. А у вас як були побудовані процеси і як це вплинуло на ефективність?

Під час карантину і ми працювали віддалено. І якщо менеджерські функції вдається доволі ефективно поєднувати, то для креативних процесів це вкрай складно. Психологічно тяжко працювати вдома, емоційно виснажливо. Прокидаєшся, починаєш працювати — і так до самого вечора, включаючи вихідні.

У вас в фейсбуці на початку квітня була цікава дискусія на тему того, що через кризу найбільше постраждають локальні агенції, а мережевим і фрілансерам буде легше. За вашими відчуттями, чи збуваються ці прогнози і як взагалі змінюється ринок?

По факту можна визнати — мої прогнози були правильними. За період карантину декілька локальних агенцій припинили існувати і ще доволі багато знаходяться в критичному стані (однак публічно це мало хто наважується визнати). Міжнародні агенції підтримуються завдяки мережевим клієнтам та мають можливість отримувати фінпідтримку від центральних офісів. Фрілансери майже не мають видатків, які так давлять на професійні агенції (ФЗП, оренда, податки тощо).

В цій ситуації прикро бачити, що деякі українські компанії імітують турботу про ринок шляхом підтримки фрілансерів чи запуском відкритих безкоштовних креативних тендерів. Такі дії навпаки прибивають ринок цеглиною неефективності.

В цілому, я переконаний, що для локальних агенцій приймати участь в безкоштовних креативних тендерах — це підписувати вирок про закриття агенції. Такі проекти максимально видоюють з команди ресурси, енергію та віру в професійних клієнтів.

Одна з позитивних сторін коронакризи була в тому, що вона надихнула креативників проявити свою креативність на повну — ми бачили масу дуже неординарних рекламних кампаній. Можете розповісти про декілька, які вас найбільше вразили?

Тут я не зовсім погоджуюся, скоріш я бачив більше однотипних рішень. Особливо в українському сегменті.

Під час коронакризи стало особливо багато проектів, пов'язаних з соціальною відповідальністю бізнесу. Як вам здається, чому саме криза дала такий поштовх подібних проектів?

Знову таки повторю свою точку зору — якщо компанія немає в своїй філософії CSR [Corporate Social Responsibility, корпоративної соціальної відповідальності], то мімікрія в соціальну турботу (під час корони) лише демонструє цинічність, плоскість та вузькість мислення. Якщо подивитися на кращі українські приклади (Нова Пошта, KLO тощо), то їх продемонстрували компанії, що історично мають соціальні прояви. Коронакриза лише стала черговим етапом, де компанії продемонстрували свої високі професійні якості.

Як ви думаєте, які з нових трендів, що з'явилися під час коронакризи, збережуться після її закінчення?

Найбільш серйозним і неоднозначним викликом стане питання оренди офісів. Адже креативні агенції завжди намагаються інвестувати додаткові гроші та зусилля задля того, щоб мати унікальний і яскравий офіс. Під час кризи частина орендодавців використовувала цей фактор у якості тиску на орендарів.

Ну і, звичайно, інфоцигане ще по інерції довго будуть проводити тренінги по антикризовим діям під час епідемії :).

Чому вас навчила ця криза?

Не поступатися своїх принципів професійності — коронавірус спровокував появу великої кількості пропозиції, де можна було б легко втратити доволі багато ресурсу. Завдяки нашим підходам нам вдалося максимально ефективно використовувати обмежений ресурс.

Підтримувати колег по цеху — серйозні виклики потребують спільних зусиль. Ми допомогли декільком колегам проектами і в той же час отримали від інших партнерів допомогу.

2213