Досвід від перегляду Дюна: Частина 2 І чому я відчув три важливі теми?

Початок - це момент, коли варто намагатися найкращим чином підтримати істинну рівновагу речей. "Дюна", Книга перша.

Початком цього посту став фільм Dune Частина 2, вже після його перегляду. Відчувши глибокий досвід, я відчув, що цей фільм відповідає всім критеріям ВАК, про які заповідав Денні Вільнев у своїх інтерв'ю. Мій візуальний, аудіальний та кінестетичний досвід просто вражав глибиною відчуттів. Це виявлялося в русі моїх очей по кадрах, асоціаціях з оточенням, проникливому звуку, який пронизував мою шкіру та відбивався в моїх спогадах, а також в русі моїх рук, пов'язаних з рухами героїв

Історія була перенесена так, щоб вона була цілісною, збуджувала бажання переглядати перший фільм і поглиблюватися в новій частині цього світу. Водночас фільм наповнений практичним вмістом, оскільки він пронизаний численними важливими темами, які спричинили роздуми та спогади

Тема №1 Страх та контроль

Якщо у першій частині фільму та книзі молодий Пол Атрід лише цитує фразу: «Я не повинен боятися. Страх убиває розум. Страх - це маленька смерть, що веде повного забуття. Я зазирну в очі своєму страхові. Я дозволю йому пройти повз мене крізь мене. І коли він іде геть, то я обернуся до нього внутрішнім зором і простежу його шлях. Там, де пройде його страх, нічого не зостанеться. Залишуся тільки я.»

То в другій частині він стикається з реальністю, де в навчанні це називається є відмінністю між теорією та практикою.

"Учити щось - це одне", - сказала вона, - "а мати вроджені здібності - інше". "Дюна", Книга перша.

У другій частині Пол має один страх - досягти контролю. Це стає відчутно навіть після того, як він вивчив свої здібності, але не використовує їх. Саме тоді він розуміє, що таке відповідальність. І це про його справжні цінності. Коли ти маєш дофіга сили, стає зрозуміло, що ти насправді цінуєш та які є твої справжні цінності.

"Боїшся контролю?"

"Боюся досягти його!" "Дюна", Фільм Другий.

Однак, коли Пол приборкав свій страх через алгоритм: Прийняти рішення - Провести репетицію - Відпустити зайве - Здійснити стрибок - Знати, що має значення, то почав використовувати страх вже його ворогів

"Якщо ворог боїться тебе, приходить момент дати йому можливість, щоб його страх розвивався в повній мірі; дайте йому час поробити це. Нехай він обернеться у жах. Людина, що наполегливо боїться, б'ється проти самої себе. І внаслідок цього вона нападає від відчаю. Цей момент є найнебезпечнішим, але люди, які наполегливо бояться, часто роблять фатальні помилки. Ми вчимо тебе визначати ці помилки та використовувати їх." "Дюна", Книга перша.

Тема 2: Рефлексія та емоційний інтелект

«Будь-яка дорога, пройдена до кінця, веде в нікуди. Щоб зрозуміти, що перед тобою, достатньо трошки піднятися схилом. З вершини гори це побачиш» "Дюна", Книга перша.

Вищезазначена цитата стосується техніки рефлексії. Завдяки цій техніці можна чудово оцінити, що в тебе вийшло добре, а де тобі варто інвестувати ресурси, щоб стати кращим. У другій частині надзвичайно простежується прогрес хлопчика Пола до Муад-Діба, основи колонії вільних людей. У фільмі він отримує справжній прояв рефлексії, коли п'є воду життя, яка уособлює мудрість поколінь. Знаючи минуле, він може здійснювати теперішнє, не губляючись у майбутньому.

У людей та нашого тіла немає минулого та майбутнього. Є лише зараз - теперішній час. Емоційний інтелект вчить нас, що стан визначає результат, який ми самі запаковуємо в себе, обережно підписуючи певною емоцією. І коли ми пригадуємо спогад, то наше тіло проживає не минулий стан, воно проживає все в теперішньому часі - тут і зараз.

«Ці сили всередині нас настільки давні, що вросли в окремі клітини наших тіл. Вони надають нам форму. Ти можеш сказати собі: «Так, я бачу, як таке може статися.» Але коли зазираєш усередину себе і, незахищений, стикаєшся з лютою силою власного життя, то розумієш небезпеку, що загрожує тобі. Ти бачиш, як вона може здолати тебе. Найбільша небезпека для того, хто дає - сила, що забирає. Найбільша небезпека для того, хто бере - сила, що дає. Легко бути подоланим даванням та відбиранням» "Дюна", Книга перша.

Саме тому баланс розуму та емоцій важливий, бо хвилювання підточують силу, а розум знає, що план настільки ж залежить від виконання, як і від задуму. Завдяки такому прояву техніки моделі балансу, Пол Муад-Діб став точкою рівноваги, яка не можна дати взяти, незабравши і не можна взяти, не ...

Тема 3: Лідерство

«Угоди укладають між рівними або майже рівними» "Дюна", Книга перша.

Тут моє несвідоме згадало Піраміду Ділтса, яка ми всі знаємо містить наступні рівні: Оточення, Поведінка, Здібності та компетенція, Переконання та цінності, Ідентичність, Мета

«Людей пізнаємо - принаймі деяких з них - за там, що вони думають про тебе»

«Жінка - твоє поле. Іди до свого поля й обробляй його»

«Людину оцінюють не по тому, що вона, на твою думку, зробить, а по тому, що вона насправді зробить» "Дюна", Книга перша.

Саме по цій піраміді рухався Пол, вивчаючи побут та традиції фріменів, змінюючи свою поведінку та набуваючи компетенції та здібності лідера. І коли він змінив свої переконання, ідентичність та мету, то і став месією. Адже зміна на верхніх рівнях піраміди завжди проводить до змін на нижчих рівнях. Це про те, кому слід довіряти і саме чому важливо, щоби при змінах у кріслах були саме люди з чіткою місією, з чимось таким, що вони у свої роботі та житті просто не можуть не робити. І колі такі люди є, то все, що має цінність, здійсніться!

«Віддавай якомога менше наказів… Тільки-но ти віддав наказ підлеглому, відтоді тобі завжди доведеться наказувати йому» "Дюна", Книга перша.

І коли він досягнув Мети, то його промова перед фріменами змінилася. Він демонстрував нескінченний рівень рапорту, емоційного лідерства, впливу на людей та ведення їх через балансування директив та мотивуючих слів, міміки та власного стану. Його комунікація перед ним була сповнення кристалізованою маніпуляцією. Він чітко знав та відчував, що хоче отримати від них. Саме тоді я прожив наступні фрази:

«Людиною володарює серце, але серце не бажає володарювати» "Дюна", Фільм Другий.

«Абсолютна влад над чимось - це коли ти можеш навіть знищити цю річ» "Дюна", Книга перша.

257