Лабораторії з Google та Pixar, робота з міжнародними брендами та портфоліо у 12 років — як працює TUMO Kyiv

1 вересня в Києві відкрився центр креативних технологій для тінейджерів TUMO — новий освітній простір для підлітків, де вони матимуть можливість познайомитися з креативними професіями.

TUMO Kyiv — перший центр креативних технологій для тінейджерів TUMO в Україні. Подібні центри також діють в Єревані, Берліні, Парижі, Тірані та Бейруті.

Засновниками TUMO є Сем і Сільва Симонян, американці вірменського походження, які завжди відзначали вагомий внесок вірменських організацій у їхню освіту та успіх, а генеральним директором — Марі Лу Папазян. Переїхавши в Єреван, Марі Лу та її чоловік Пегор захотіли дати своїм п'ятьом дітям простір, де вони могли б експериментувати та більш вільно себе почувати. Так і виникла ідея центру TUMO, який увібрав в себе кращі традиції американської освіти.

Як влаштоване навчання в TUMO Kyiv

У TUMO немає домашніх завдань, оцінок, іспитів, вчителів і навіть класів. Підлітки 12 і 18 років запросто можуть працювати над одним проєктом, якщо їм є що привнести в спільну справу.

Дорослі тут ставляться до тінейджерів як до рівних. Коучі та воркшоп-лідери не оцінюють студентів і не роблять за них рішень, а допомагають їм зрозуміти, на що вони здатні, і розкрити потенціал в тих сферах, які їм ближче. Згідно філософії TUMO, для навчання підліткам потрібно створити умови, де вони можуть постійно пробувати нове. При цьому можна помилятись — і це не є проблемою, це теж досвід.

До речі: зараз TUMO Kyiv як раз шукає воркшоп-лідерів — людей, які будуть допомагати підліткам реалізовувати проєкти. Якщо маєте досвід роботи в креативних індустріях і бажання ділитися знаннями, то тут ви можете подати заявку.

Освітня модель

Навчання в TUMO побудовано на кількох основних принципах:

  • Комплексність
  • Свобода та індивідуальний підхід
  • Орієнтація на практику

Чому саме ці принципи? Зараз розповімо!

Комплексність

Всього в TUMO Kyiv є 8 напрямків навчання:

Студент обирає для себе будь-які 3 напрямки. Саме 3, і не менше. Це одна з ключових концепцій освітнього процесу TUMO. Уже під час навчання тінейджери зіштовхуються з тим, що сучасний ринок креативних індустрій є комплексним, крос-програмним. Сучасний аніматор не лише створює мультиплікацію. Він може, об'єднавши навички анімації, 3D-моделювання, програмування, робити цікаві проєкти з доповненою реальністю, оживляти статичні намальовані об’єкти.

В стінах TUMO підлітки можуть все це спробувати та побачити процес реалізації креативного проєкту з різних боків, очима різних фахівців. В підсумку вони отримують комплексніші навички і компетенції, які можуть бути застосовані в більш широкому наборі професій.

Свобода та індивідуальний підхід

Студент не зобов'язаний до кінця триматись обраних ним 3 напрямків. Змінити їх можна будь-якої миті. Це ще одна важлива концепція TUMO.

Сучасні підлітки швидко змінюють фокус уваги і не готові занурюватися в те, що їм не цікаво. Тому TUMO дає гнучкість. Якщо студент через місяць чи півроку зрозуміє, що обраний напрям його не захоплює, він не опиниться в ситуації, що треба довчитися, тому що батьки вже заплатили гроші — він просто змінить напрямок навчання. У той же час, якщо підліток дійсно зацікавився якимось напрямком, в TUMO він має можливість зануритися в нього глибше.

У своєму навчанні студент не обмежений формальними рамками, стандартного розкладу занять тут немає. Кожен рухається своїм індивідуальним шляхом, за своїм графіком і у своєму темпі. Приходячи на заняття, підліток кожен раз отримує кілька завдань, відповідно до обраних напрямків і пройденого вже шляху. Таким чином він може змінювати активності, щоразу роблячи щось інше. Так тінейджерам допомагають здобути самостійність і відповідальність, в тому числі, долаючи рутину і труднощі.

Орієнтація на практику

Як і в реальних умовах ринку креативних індустрій, в TUMO цінують не дипломи та сертифікати, а практичний досвід. Центр не видає ніяких документів про освіту. Результатом навчання є портфоліо студента, яке і свідчить про те, чому він навчився і на що здатний. Це портфоліо студенти можуть показувати під час вступу до вишу або роботодавцям, якщо вирішать шукати роботу.

Навчальний процес

Навчальний процес в TUMO Kyiv має три складові:

  • Навчальні сесії
  • Воркшопи
  • Проєктні лабораторії

Навчальні сесії

На цьому етапі студент вивчає тему самостійно, виконуючи короткі інтерактивні вправи в додатку TUMO Path. У цьому йому допомагає коуч, який дає поради, мотивує і стимулює рухатися вперед. Ніяких рамок і термінів тут немає — кожен студент рухається в своєму темпі.

Воркшопи

Засвоївши необхідний матеріал і опанувавши практичні навички, підліток отримує можливість взяти участь у воркшопі. Тут він разом з іншими студентами працює над самостійним проєктом під керівництвом воркшоп-лідера. У воркшопах можуть брати участь студенти різного рівня, від новачків до просунутих. Кожен проєкт, створений в рамках воркшопу, публікується в портфоліо студентів, а деякі подаються на конкурси та фестивалі.

Проєктні лабораторії

Кожного місяця в TUMO Kyiv організовують проєктні лабораторії. Це більш масштабні заходи, які проводять провідні фахівці зі сфери технологій та дизайну з усього світу. Тим самим тінейджерам дають можливість ще більше розширити горизонти і вийти за рамки своїх локальних креативних спільнот. Центри TUMO по всьому світу відвідували Джон Малкович, Каньє Уест, Джордж Клуні, Даррен Аронофскі, Анґела Меркель, Еммануель Макрон, представники таких компаній, як Google, Disney, Airbnb.

Так виглядає навчальний цикл, але на цьому все не закінчується. Після воркшопів і проєктних лабораторій студент знову переходить до самостійної роботи в TUMO Path — по тому ж напрямку, але на більш складному рівні. Знову пройти воркшоп, створити новий проєкт або вдосконалити існуючий — і так знову і знову, ускладнюючі та вдосконалюючі свої уміння. По правді кажучи, деякі студенти так захоплюються цим процесом, що залишаються в TUMO і після 18 років — так теж можна.

Воркшоп-лідери в TUMO Kyiv та умови співпраці

Воркшоп-лідери — це люди, які допомагають студентам перетворити їх ідеї в закінчений проєкт. На цю роль в TUMO запрошують не вчителів, а фахівців, які самі паралельно працюють в агенціях, студіях і продакшенах і створюють комерційні продукти. Воркшоп-лідери можуть продовжувати розвивати власну кар’єру і допомагати підліткам поступово долучатись до фахової спільноти.

До зобов'язань воркшоп-лідера входить проведення воркшопів зі студентами, щотижнева перевірка завдань, які вони виконують в рамках самостійного навчання, а також залучення студентів до навчального процесу та партнерських відносин. Їхній досвід має складатися з не менше 2-3 років у відповідній сфері та відмінних комунікативних навичок — адже воркшоп-лідер повинен буде доступно пояснювати досить складні речі групі різновікових підлітків з різним рівнем занурення в тему. Перед початком навчання центр за власний кошт забезпечує платне стажування в головному офісі TUMO, в Єревані.

Звісно, ще одна важлива умова — розділяти цінності TUMO і ставитися до підлітків як до рівних, поважати їх думку, цінувати свободу самовираження і давати їм право на помилки.

Навантаження на воркшоп-лідера обговорюються індивідуально, але оплату праці обіцяють гідну.

Наразі центр якраз активно шукає воркшоп-лідерів, тож якщо ви є фахівцем за одним з напрямків викладання — варто спробувати подати заявку тут: https://tumo.com.ua/career 

2999