Огляд гри Progressbar95. Найкращий посібник з комп’ютерних технологій

Історія персональних комп’ютерів надзвичайно велика та цікава. За такий відносно невеликий проміжок часу в історії, комп’ютери дуже змінились та кардинально змінили життя людей. Тому дуже важливо пам’ятати те, як все розвивалось і як ми дійшли до тих технологій, які маємо зараз. І таким собі історичним посібником є гра Progressbar 95, якій і присвячений даний матеріал.

Ця гра була створена Ігорем Удушлівим (Igor Uduslivii) з Молдови та видана Spooky House Studios. Вона дебютувала у 2019 році у Play Market та App Store, а у 2020 вона вийшла в Steam і доступна для Windows та macOS.

Головна особливість цієї гри полягає в тому, що ми можемо відчути себе у ролі людини, яка у 90-их купила слабенький комп’ютер та з часом покращує свій комп’ютер, оновлюючи залізо та встановлюючи новіші версії операційних систем Progressbar та BarOS, які відсилають нас на версії Windows та macOS. 

Перед початком статті, також хочу звернути увагу на те, що я оглядаю Steam версію та граю на ПК, аби краще зануритись в процес гри.

Початок гри

Запускаючи гру, ми бачимо список комп’ютерів, які ми можемо запустити, серед них є: PC, 8 bit, Progresh та спеціальна обмежена подія Lost Data. Спершу, у нас буде доступний лише ПК, а Progresh можна відкрити лише після базового проходження на ПК, 8 bit буде відкритий лише за певні спеціальні нагороди, а Lost Data доступний лише раз на день.

Меню вибору системи

Після вибору ПК, нас очікує меню вибору операційної системи. Спочатку у нас доступна лише Progressbar 95, проте з часом ви зможете відкривати й нові версії операційних систем, оновлюючи характеристики комп’ютера. А за виконання спеціальних завдань, ви зможете відкрити дуже старі, або дуже обмежені версії Progressbar, як ось: 1, 2, 3.14, NOT 4.0, Whisper, Largehorn та інші.

Меню вибору версії операційної системи

Після вибору версії ОС, ми вже повністю запускаємось та потрапляємо до графічного середовища. Там ми бачимо звичний для нас робочий стіл, панель завдань та різні ярлики.

Ігролад

Я вже так багато розповідаю про цю гру, але так і не розповів про найголовніше — ігролад. А що тут потрібно робити, та як у це грати? Ігролад тут доволі простий: на робочому столі з’являється вікно з прогресом, яке треба заповнити на 100%, збираючи різні сегменти, які з'являються на екрані. Проте, складність полягає в тому, що на шляху вам може трапитись багато різних перешкод, як ось дратівливі попапи, або сегменти, які відбирають ваш прогрес, або взагалі забирають ваше життя, викликаючи синій екран смерті.

Джерело: сторінка гри у Seam

Таким чином, опираючись на тому, скільки хороших синіх, або пошкоджених помаранчевих сегментів зібрано, ви отримаєте певну кількість балів, яка відповідає за покращення характеристик вашого комп’ютера.

Шкала прокачки комп’ютера

Також, після кожного рівня, вам нараховується Progress Data, яка виступає в ролі ігрової валюти, за яку ви можете придбати різні покращення для спрощення ігрового процесу, або ж при наступному оновленні заліза придбати щось потужніше. 

Меню вибору оновлення заліза

Режими гри

Progressbar 95 не обмежується одним режимом гри. Окрім стандартного режиму, тут є ще наступні:

  • Сапер прогресу
  • Захисник прогресу
  • Progresstein3D
  • PB XL
  • Progress Commander
  • Прогресинка
  • Прогресбол
  • Progress Trix
  • Matrix
  • 3D скрінсейвер
  • Та багато інших, які доступні в специфічних версіях операційної системи.

Меню режимів гри

Сапер прогресу

Власне, це пародія на оригінального сапера, який був вбудований у Windows і в який так колись любили грати. Головною особливістю є те, що замість мін, тут потрібно ховатись від червоних сегментів, які можуть забрати життя та пошкоджених помаранчевих.

Захисник прогресу

Режим гри в стилі "Tower Defence", тільки замість ігрової валюти, тут виступає безпосередньо ваш прогрес, який ви можете витратити на щити, антивіруси та генератори нових фрагментів.

Progresstein3D

Це повноцінний шутер, який є пародією на Wolfenstein 3D. Концепція та ж, що й у класичного режиму гри, тільки паралельно ще потрібно вбивати ворогів та ухилятись від мін.

Джерело: профіль розробника у соціальній мережі X

Progressbar XL

Це режим гри в таблицях. Головна мета — від верху, знайти безпечний шлях до низу.

Progress Commander

Це режим гри у вигляді старого файлового менеджера, де потрібно перемістити сегменти з лівої сторони до правої. Головна складність полягає в тому, що всі сегменти одного кольору, відповідно, їх треба визначати лише за назвою.

Прогресинка

Багато тут не розповіси — це спрощена версія пасинки. Програти тут неможливо.

Прогресбол

Це пародія на пінбол, який теж був у старих версіях Windows. Тут рівень заповнення вашого прогресу залежить лише від удачі.

Progress Trix

Це пародія на Tetris. Головна мета — скласти один рядок з сегментів. Проте, це, напевно, найважчий режим з усіх, я жодного разу не зміг цього зробити, на ділі, все набагато важче, ніж здається.

Matrix

Стандартний режим гри, який оформлений в стилістику матриці. Відрізняється ще тим, що тут немає надокучливих попапів, потрібно збирати лише сегменти. Він може з'являтися випадково та за нього дають більше балів.

3D скрінсейвер

Це теж модифікований стандартний режим гри, оформлений у вигляд старих скрісейверів, коли комп’ютер переходить до режиму сну. Тут теж немає попапів, проте складність в тому, що сегменти мають нетиповий вектор руху і потрібно швидко до нього адаптуватись. Він теж може з’являтись у випадковий момент та дає більше балів.

Деякі режими гри доступні лише після досягнення рівня Pro, який відкривається після завершення певного рівня в певній версії операційної системи, а деякі режими можуть з’являтись випадково, як ось Matrix, або 3D скрінсейвер. Деякі режими гри можуть бути відсутніми, або навпаки, присутніми у певних версіях операційної системи. І як ви могли помітити, всі ці режими поєднує одна ідея — заповнити шкалу прогресу на 100% в чому і полягає весь ігроладний процес.

Трохи про Progresh та BarOS

Іншою великою системою у цій грі є Progresh з BarOS, які відсилають нас до комп’ютерів Macintosh з macOS. Вона містить у собі 16 різних версій операційної системи та 2 особливих скіни, які розблоковуються за виконання особливих завдань. Всі версії тут розблоковуються послідовно — від найпершої чорно-білої Bar System 1 до останньої та найінноваційнішої BarOS14.

Стартовий екран Bar System 1

Ніякого прокачування заліза тут немає, зароблені бали ви накопичуєте собі одразу на новий комп’ютер. Розвиток в цій системі максимально послідовний.

Прокачування у BarOS

Головна ігроладна особливість цієї системи в тому, що ми тепер не керуємо шкалою прогресу, вона рухається сама. Натомість ми тепер повинні самі запускати різні сегменти до прогресбару.

Ігроладний процес BarOS

Тут також є різні режими гри, але я не буду виділяти їм певної уваги, оскільки їх дуже мало і вони не сильно відрізняються від звичайного режиму

Віртуальна історія комп’ютерних систем 

А тепер перейдімо до найголовнішої частини даної статті — чому я вважаю цю гру найкращим посібником з комп’ютерних технологій?

Ми починаємо гру з дуже слабким та старим комп’ютером, в якому багатьох функцій ще навіть немає. Ми можемо побачити ярлик браузера на робочому столі, проте зайти в нього ми не можемо, оскільки у нас відсутній хоч якийсь інтернет модем. Й для того, аби його розблокувати, нам потрібно більше грати в гру для того, аби отримати потрібну кількість балів, щоб мати доступ до браузера та пошти.

Наш розвиток стає помітним не лише з появою нових функцій, але ще й на користувацькому досвіді. Отримавши оновлення монітора, ми будемо помічати, що колірна палітра стала більшою та візуально сприймати інтерфейс стало набагато приємніше. А згодом, можна буде оновитись до широкоформатного монітора та грати на всю ширину.

Порівняння колірної палітри 16 кольорів та 256 кольорів

Або ж, в більш пізньому проходженні коли ми перейдемо з HDD дисків на SSD, ми помітимо значно швидшу роботу інтерфейсу та запуску різних версій операційної системи, а також зникнуть характерні звуки жорсткого диска.

Оновлюючи відеокарту, ми покращуємо характеристики для відстрілювання дратівливих попапів, щоб кожного разу ми не закривали їх вручну.

Таким чином, оновлюючи наше залізо до системних вимог наступної версії операційної системи, ми зможемо спостерігати за її розвитком.

Кожна версія Progressbar ідеально відтворює аналогічну версію з Windows: іконки та загальний візуальний стиль можуть змусити відчути ностальгію, особливо, якщо ви вже довго користуєтесь комп’ютерами.

Візьмемо до прикладу Progressbar 98, яка відсилає нас на Windows 98 зі своїми шпалерами неба.

Або ж Progressbar XB, що відсилає нас до Windows XP з легендарними шпалерами та синьою панеллю задач з зеленою кнопкою «Пуск».

Або ж Progressbar 7, що відсилає на Windows 7 у стилі Frutiger Aero.

Та навіть Progressbar 81, що відсилає на Windows 8.1 з дуже дивним пуском тут є.

Ну і про нові системи не забули, як ось Progressbar 11, що відсилає на Windows 11.

Не менш важливим фактором нашого сприйняття є звук, й тут з цим проблем теж ніяких немає. Звуковий дизайн в Progressbar 95 виконаний на надзвичайно високому рівні: від звуків запуску та роботи комп’ютера до унікальних звуків кожної версії операційної системи.

Додаткові можливості у грі

Окрім різних режимів гри, ми можемо користуватись й іншим функціоналом нашої операційної системи. Тобто усі ті ярлики на робочому столі розставлені не просто так і з ними можна та навіть треба взаємодіяти, щоб отримати більше балів та прискорити оновлення до наступної версії операційної системи.

Відро

Наприклад, найбільш помітною додатковою можливістю у грі є відро. Це такий собі тамагочі, за яким треба доглядати, хвалити та чистити його. Якщо відро щасливе, воно вам буде допомагати: блокувати дратівливі попапи та отримувати додаткові бали, а якщо воно роздратоване — ваш ігроладний прогрес перетвориться на пекло.

Пошта

Ще однією помітною додатковою можливістю є пошта, коли ви отримаєте інтернет модем, адже саме звідси ви будете отримувати багато різних сповіщень. Ваша мета доволі проста — навчіться правильно працювати з поштою. Відправляйте спам у спам, відповідайте на різні листи та не вірте всім, хто вам пише вам в інтернеті.

Браузер

Пригоди у браузері це взагалі окрема історія. Тут вам потрібно мандрувати мережею Progressnet та відкривати різні бонуси на сторінці й збирати файли cookie та меми, щоб отримати більше балів.

Паралельно з цим, ви можете натрапляти на різні сторінки з пазлами, як ось цей по вебдизайну, де потрібно правильно відтворити колір.

Або ж навіть пройти пазл по PBML, що відсилає на HTML, де потрібно розставити правильну структуру для функціонування сайту.

Окрім цього тут є власна соціальна мережа, пошуковик та інтернет магазин, з якими ви можете активно взаємодіяти та за це отримувати ще додаткові бали.

ProgressDOS

Це вже режим для просунутих користувачів. В ньому через різні команди потрібно досліджувати файлову систему, знаходити різні бонуси, вирішувати завдання та вводити чит-коди, які можна знайти у системі. Він чимось схожий на Progressnet, проте він спрощений і тут все робиться у текстовому форматі.

IDLE мережа

По суті, це така собі майнинг ферма, тільки замість криптовалюти, ми збираємо бали. Нові комп’ютери в нашій мережі з’являються з розвитком по кожній версії операційної системи, а якщо десь ми досягнемо значних висот, то зможемо навіть розблокувати сервер та встановити серверну операційну систему. 

Календар

Щодня у грі відбуваються певні події, за які можна отримати більше балів. Наприклад, щовихідних, ви завжди отримуєте більше балів, або ж бувають дні Progressbar, де за гру саме на цій операційній системі ви отримуєте більше балів і тд.

На завершення

Progressbar 95 є найкращим довідником з комп’ютерних технологій, оскільки вона все показує в ігровій та більш приємній формі, через що певну інформацію стає набагато легше засвоїти. Ця гра чудово передає зовнішній вигляд та атмосферу аналогічних операційних систем завдяки вдалому оформленню та звуковому супроводу. 

Якщо ви дочитали до цього моменту, значить ця стаття виявилась для вас цікавою. Тому, якщо ви хочете підтримати мій контент, аби я міг і далі писати для вас цікаві статті, можете підтримати мене одноразовим донатом на monobank або Donatello.

А ще я створив власний телеграм канал, де я буду публікувати різні технологічні новини та все що пов’язано з моїми статтями, тому підписуйтесь, щоб не пропустити найцікавіше. 

Також, не забувайте підтримувати нашу армію, адже лише вони можуть забезпечити краще майбутнє та мир у нашій країні.

Дякую усім за увагу❤️

1
1190