Огляд на Android 13 зі сторони зручності використання операційної системи

Усім привіт, надихаючись курсом Анатолія Попеля про портфоліо, я вирішив розпочати свій шлях з написання статей на тему дизайну по тому, що цікавить саме мене, а саме по UI/UX дизайну з яким я зустрічаюсь щодня.

Тому свою серію статей я вирішив розпочати саме з того, з чим ми взаємодіємо завжди, а саме зі смартфонів. 

Вступ

Станом на зараз Android — найпопулярніша мобільна операційна система, адже вона встановлена на всіх марках смартфонів, окрім компанії Apple зі своєю iOS.

Статистика мобільних операційних систем від Statcounter станом на квітень 2023 року

Популярність Android зумовлена тим, що вона має відкритий вихідний код, а відповідно будь-хто може використовувати та модифікувати операційну систему як захоче. Багато виробників смартфонів почали створювати власні оболонки на базі Android, щоб відокремлюватись від інших виробників. Деякі з оболонок лише додають деякі дрібні функції від виробника і вони не сильно відрізняються від “чистого” Android, з таких можна виділити оболонки від ASUS, Nokia, Motorola та Sony. Проте є такі оболонки, які кардинально змінюють взаємодію з Android і їх взагалі можна вважати ледве не незалежними операційними системами, серед них можна виділити: OneUI, MIUI, ColorOS.

Проте цей огляд буде зосереджений саме на так званому “чистому” Android без усіляких модифікацій зі сторони інших виробників. Огляд буде відбуватись на моєму основному смартфоні, а саме на Google Pixel 4a 5G. Виходячи з назви, можна зрозуміти, що це смартфон від Google, яка наразі й володіє Android, тому нічого лишнього, окрім вбудованих сервісів та додатків Google тут не буде.

Google Pixel 4a 5G

Історія змін дизайну Android

Та перед тим як почати огляд останньої версії Android, потрібно знати з чого все починалось та до чого воно все дійшло. За всю історію існування Android він мав три різних дизайни:

  • Android 1.0 – 4.4 — Перші версії дизайну Android;
  • Android 5.0 – 11 — Material Design;
  • Android 12 — Material You;

Перші версії дизайну Android

У перших версіях дизайну Android не мав якоїсь чіткої дизайн-системи, проте його загальний вигляд мав багато ефектів неону та об’ємних іконок. З Android 2.3 з'явилися нові елементи дизайну, включаючи тіні, градієнти та новий дизайн для кнопок інтерфейсу. Android 4.0 отримав дещо оновлений дизайн включав нові іконки та створював більш сучасний вигляд для операційної системи.

Material Design

У 2014 році відбувся ребрендинг Android, де нам вперше показали Material Design. Основною ідеєю Material Design є створення візуального спрощення, що робить досвід користування простим та зрозумілим. У Material Design використовуються плоскі та яскраві кольори, широкі рухливі картки та анімація, що додає відчуття реальності. Однією з найбільш відомих особливостей Material Design є поняття "техніки паперового складання". За допомогою цієї техніки, елементи інтерфейсу можуть відображатися як, наче, вони складені з паперу, що додає відчуття реалізму та глибини. 

Material You

Material You - це нова версія дизайн-мови Material Design, яка була анонсована Google на конференції Google I/O 2021. Головною ідеєю Material You є забезпечення персоналізованого дизайну, що дає можливість користувачам налаштовувати зовнішній вигляд своєї системи згідно з власними уподобаннями.

Material You містить кольорову палітру, яка базується на тому, які кольори користувачі обирають для своїх шпалер, та адаптується до вибраних користувачем кольорів. Це означає, що колір елементів дизайну, таких як кнопки та картки, може змінюватися, щоб відповідати вибраним користувачем кольорам.

Екран блокування та робочий стіл

Перед тим, як ми почнемо наш огляд, нам потрібно підібрати красиві та якісні шпалери, адже як я описував вище, вся кольорова палітра операційної системи буде базуватись від того, які шпалери ми оберемо. З підбором шпалер мені допоможе сервіс Unsplash.

Посилання на оригінальне фото

Отже, після того, як ми обрали шпалери, можна нарешті більш детально оглянути останню версію зеленого робота.

Екран блокування та робочий стіл Android 13

Першим, що нас зустрічає, коли ми вмикаємо екран смартфона – це екран блокування з величезним годинником у два рядки під акцентний колір систем. Проте якщо вас дратує такий великий годинник, ви можете увімкнути більш компактний вигляд у налаштуваннях, він буде відображатись у лівому верхньому куті. Годинник на екрані блокування автоматично стає компактним при отримані сповіщень. Окрім годинника на екрані можна зустріти дату, погоду та найближчий будильник, якщо він скоро пролунає. При натисканні на них відкриється відповідний застосунок. Також на екрані блокування можна вивести ярлики керуванням гаманцем та елементи керування пристроями.

Повноекранний та компактний стиль екрану блокування

Після розблокування смартфона нас чекає робочий стіл, який, на перший погляд, не сильно змінився. Проте починаючи з Android 12 сильних змін зазнали віджети, а точніше їх зовнішній вигляд, Google всіма силами намагається у своїх фірмових застосунках переробити віджети в єдиний стиль нової дизайн-системи, проте стороні розробники не сильно намагаються слідувати цьому тренду. 

Проте найбільшою зміною в робочому столі є увімкнення функції тематичних значків, які автоматично підфарбовуються в акцентний колір системи в розділі налаштувань “Оформлення та стиль”. Також в цьому розділі можна обрати іншу палітру акцентних кольорів, а якщо вам не подобаються акцентні кольори на основі шпалер, у вкладці “Основні кольори” можна обрати акцент системи будь-якого іншого кольору.

Меню налаштувань "Оформлення та стиль"

Тож, після того, як ми увімкнули тематичні іконки, наш робочий стіл починає виглядати зовсім інакше. Тепер робочий стіл виглядає цілісно, віджети та іконки в стилі Material You гармонійно поєднуються. Також віджети та іконки змінюються в залежності від теми пристрою: світла чи темна.

Робочий стіл Pixel Launcher з тематичними іконками у світлій та темній темі

Проте не все так гарно, як могло здаватись, на перший погляд. Якщо ви були уважними, могли помітити що функція “Тема значків” відмічена як “Бета”, тому вона ще не до кінця реалізована. Проблема та сама, що і з віджетами, розробники не хочуть адаптовувати свої іконки під новий вигляд Material You. Саме через це при увімкненні функції тематичних значків, деякі іконки ніяк не змінюються, що виглядає дуже не естетично

Тематичні значки на фоні не адаптованих значків

Сторонні лаунчери

Головною перевагою Android в порівнянні з його головним конкурентом iOS є відкритість системи, відповідно користувач може поставити будь-який інший лаунчер. На Android існує багато лаунчерів від сторонніх розробників, які можна поставити на будь-який смартфон, тому кожен користувач може підібрати для себе саме той лаунчер, який йому сподобається найбільше по функціоналу. Серед найвідоміших можна виділити Nova Launcher, Microsoft Launcher, Niagara Launcher, Smart Launcher.

Шторка сповіщень та панель керування

Android 13 включає в себе оновлену версію шторки сповіщень та панелі керування, яка отримала більш сучасний та простіший дизайн.

Шторка сповіщень тепер має простіший та згуртований дизайн. Шторка сповіщень тепер містить нові кнопки для швидкого доступу до функцій, таких як не турбувати та Wi-Fi, а також показує значок залишку заряду батареї на головному екрані.

Панель керування, яка відображається при відтягуванні шторки сповіщень далі вниз, також отримала оновлення. Кнопки стали більшими та тепер виглядають в стилі Material You з акцентним кольором на основі шпалер. Вона тепер має менше окремих елементів та дозволяє користувачам швидко взаємодіяти з функціями, такими як Wi-Fi, Bluetooth, яскравість екрана та інші. Також доступні нові кнопки для швидкого доступу до Google Pay та керування пристроями. 

Сповіщення

Стиль сповіщень в Android 13 отримав значні оновлення, що роблять його більш сучасним та функціональним.

Один з найбільш помітних змін - це новий дизайн повідомлень, який тепер має більш відокремлені та кольорові блоки замість одного білого фону. Таким чином, користувачі можуть швидше відрізнити повідомлення одне від одного. Крім того, дизайн підтримує анімацію при появі нових повідомлень, що додає візуальної привабливості та динаміки.

Ще одна нова функція - це групування повідомлень за додатками, що робить його більш організованим та зручним для перегляду. Крім того, користувачі можуть призначати пріоритетність для деяких повідомлень, що дозволяє їм вирішувати, які повідомлення важливіші, а які менш важливі.

Зміни також стосуються сповіщень на заблокованому екрані. Замість списку повідомлень тепер на заблокованому екрані відображається стек з новими повідомленнями, що дозволяє користувачам швидко переглядати та відповідати на повідомлення без розблокування пристрою.

Усі ці зміни роблять стиль сповіщень в Android 13 більш інтуїтивним та зручним для використання, що підвищує загальний комфорт користування пристроєм.

Сповіщення в шторці сповіщень та на заблокованому екрані

Навігація

Android 13 пропонує два способи навігації — через три кнопки внизу екрана та за допомогою жестів.

Навігація за допомогою трьох кнопок існує з найперших версій Android та її функціональна складова ніяк за цей час не змінилась. Внизу екрана є три кнопки, які відповідають за дію “Назад”,”Додому”,”Запущені додатки”.

Жестове керування смартфоном з’явилось не так давно, починаючи з Android 10. Щоб зробити жест “Назад” потрібно зробити жест з будь-якого боку смартфона, щоб повернутись на робочий стіл, потрібно провести вверх з полоски, яка знаходиться у нижній частині смартфона, щоб відкрити усі запущені застосунки, потрібно провести вверх з полоски та утримувати палець на екрані.

Суттєвим мінусом жестового керування є те, що в багатьох додатках є бічне меню, яке викликається свайпом збоку, або натисканням на іконку бургер меню, яке знаходиться у верхньому куті. Оскільки в нас свайп вбік відповідає за дію назад, єдиним виходом буде натискання іконки бургер меню, що є не дуже зручним рішенням.

Сторінка налаштувань навігації у системі

Корисні додатки з підтримкою Material You

Під завершення цієї статті я б хотів поділитись з вами корисними додатками від сторонніх розробників, які не полінувались та додали повну підтримку Material You у свої продукти:

  • Sleep As Android — програма, яка допоможе вам відстежувати сон та ставити розумні будильники;
  • Spark Mail — надзвичайно зручний поштовий клієнт від українських розробників;
  • All In One Calulator — просунутий калькулятор, в якому можна порахувати будь-що;
  • Grocy — рішення для керування продуктами та домашнім господарством, що працює на власному сервері для використання вдома;
  • Todoist — найпопулярніший та найкращий додаток зі списками завдань;

На завершення

В цій статті я хотів показати, як виглядає сучасна версія Android з моменту його запуску до сьогоднішніх днів. Окрім цього, у статті я також хотів поверхнево показати, як зараз виглядає Material Design, оскільки він є однією з основних технологій дизайну, що використовуються у розробці додатків для Android. І я сподіваюсь, що ця стаття стане корисним доповненням перед початком курсу від Креативної Практики про Material Design.

Дякую усім за увагу❤

2719