Роботодавці вимагають знання англійської та розміщують вакансії для ветеранів: як змінювався ринок праці у лютому

Work.ua дослідив, на які професії у лютому зріс попит, а у яких фахівців несподівано зменшилися заробітні плати.

Про що нам говорить статистика лютого

У січні на ринку праці шукачі були досить активними, а от роботодавці тільки готувалися до нового сезону найму. У лютому ж ситуація стала протилежною: роботодавці розмістили на 7% більше вакансій, ніж у січні, а от конкуренція серед шукачів зменшилася. Така тенденція є звичним явищем для ринку праці, яка до того ж підсилюється чинниками повномасштабного вторгнення, як-от міграція населення, релокація бізнесу тощо.

Від місяця до місяця на ринку праці спостерігаються декілька ключових трендів, як-от дефіцит кадрів у робітничих професіях, збільшення кількості вакансій для ветеранів, вимоги щодо знання англійської мови, поступове збільшення заробітної плати. 

Ринок праці відновився у 13 областях України

У лютому 2024 року, за даними Work.ua, роботодавці опублікували 97 062 вакансій. Як порівняти з січнем, пропозицій роботи побільшало на 7%.

Наразі у 13 областях України ринок праці відновився і пропонує більше вакансій, ніж у лютому 2022 року. Серед лідерів за цим показником — Закарпатська (164%), Івано-Франківська (154%), Хмельницька (132%), Вінницька (131%) та Львівська (130%) області.

Як порівнювати із січнем, помітно побільшало роботи у Кіровоградській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській (+10% у кожній) та Житомирській (+9%) області.

Щодо областей-лідерів за кількістю вакансій, тут теж бачимо зростання пропозицій роботи:

  • Київська область — + 7% до січня, 33 225 вакансії;
  • Дніпропетровська — +6%, 8 984;
  • Львівська — +5%, 8916;
  • Одеська — +10%, 6 308;
  • Харківська — +7%, 3 575.

Побільшало вакансій у категоріях, які найповільніше відновлюються від початку повномасштабного вторгнення

Якщо у січні кількість вакансій у десятці категорій-лідерів скоротилася, то у лютому бачимо синхронне зростання:

  • «Робочі спеціальності, виробництво» — 16 206 вакансій, +9% до січня;
  • «Сфера обслуговування» — 16 074, +10%;
  • «Продаж, закупівля» — 14 099, +8%;
  • «Роздрібна торгівля» — 11 221, +4%;
  • «Логістика, склад, ЗЕД» — 9518, +5%;
  • «Адміністрація, керівництво середньої ланки» — 8844, +6%;
  • «Готельно-ресторанний бізнес, туризм» — 8616, +14%;
  • «Транспорт, автобізнес» — 7652, +6%;
  • «Бухгалтерія, аудит» — 7133, +6%;
  • «Медицина, фармацевтика» — 6931, +10%.

А от найстрімкіше зростання бачимо у категорії «Охорона, безпека», де розміщують вакансії Сили оборони. Цікаво також, що у лютому прибуло вакансій у категоріях, які найповільніше відновлюються від початку повномасштабного вторгнення. Це, зокрема, «Будівництво, архітектура», «Культура, музика, шоу-бізнес», а також «Дизайн, творчість».

У лютому продовжилася тенденція на зростання кількості вакансій із вимогою про знання англійської мови: таких пропозицій роботи стало більше на 16%. На 8% побільшало вакансій із дистанційною роботою.

Крім того, додалося пропозицій роботи для людей з інвалідністю (+10%), пенсіонерів (+9%), студентів (+8%). Відчутно зросла кількість вакансій для ветеранів (+16%). Такий приріст є синхронним із збільшенням вакансій на ринку праці.

5 ключових тенденцій конкуренції шукачів за вакансії

У лютому на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 326 784 резюме — на 7% менше, ніж у січні. Натомість, нагадаємо, вакансій побільшало на 7%. В умовах, коли пропозицій роботи стало більше, а шукачів — менше, закономірно знизилася конкуренція.

При вимірі конкуренції від місяця до місяця фіксуємо пʼять трендів:

  1. Найбільшу кількість відгуків на вакансії отримують роботодавці, що пропонують дистанційну роботу. Тут конкуренція у 5 разів вища за середню на ринку праці.
  2. Якщо не брати до уваги віддалений формат, найвищим є рівень конкуренції за вакансії у Київській, Вінницькій, Волинській, Львівській і Харківській областях.
  3. А от найскладніша ситуація із відгуками кандидатів у Херсонській, Закарпатській, Чернівецькій, Черкаській, Миколаївській і Чернігівській областях.
  4. Найконкурентнішими залишаються посади зі сфери IT. Примітно, що попри сезонне падіння цього показника, за окремі вакансії конкуренція посилилася (Angular-розробник, Java Developer, Python-програміст).
  5. Натомість найнижча конкуренція — за робітничі (машиніст тепловоза, пилорамник, слюсар-інструментальник) та медичні (ендокринолог, онкохірург, психіатр) професії.

Понад ¾ шукачів мають досвід роботи

У лютому на Work.ua шукачі оновили або створили 326 784 резюме. Найбільше кандидатів прибуло у категоріях «Адміністрація, керівництво середньої ланки», «Продаж, закупівля», «Секретаріат, діловодство, АГВ», «IT, комп’ютери, інтернет», «Сфера обслуговування».

Як порівнювати з січнем, у розподілі шукачів за досвідом, віком і статтю значних змін не відбулося.

У двох категоріях зменшився розмір середніх зарплат

Зростання середньої зарплати на 3% — ще одна стабільна тенденція ринку праці. Вона підтвердилася і в лютому: середня зарплата збільшилася на 500 грн і склала 20 000 грн.

Серед областей-лідерів зросли зарплати в Київській (+1 000 грн до 22 000 грн), Львівській (+800 грн до 20 000 грн), Одеській (+900 грн до 19 400 грн) та Дніпропетровській областях (+500 грн до 19 000 грн). А от у Харківській області вже четвертий місяць поспіль середня зарплата залишається на позначці 17 500 грн.

У лютому зросли зарплати у працівників деяких категорій:

  • «Робочі спеціальності, виробництво» — 20 000 грн, +5%;
  • «Юриспруденція» — 18 800 грн, +4%;
  • «Фінанси, банк» — 16 700 грн, +4%;
  • «Освіта, наука» — 16 500 грн, +3%.

Натомість вперше за тривалий час у двох категоріях середня зарплата знизилася:

  • «Сільське господарство, агробізнес» — 20 000 грн, -5%;
  • «Нерухомість» — 35 000 грн, -4%.

Найвищі середні зарплати — понад 70 000 грн — ринок праці пропонує фахівцям для Сил оборони України: розвідникам, гранатометникам, пілотам дронів, снайперам, стрільцям тощо.

Серед цивільних професій (крім керівників та сфери ІТ) найбільші зарплати у лютому мали: медіабайер (50 000 грн), водій-міжнародник (45 000 грн), кераміст, рихтувальник, стоматолог, тонувальник (40 000 грн).

Ключові зміни у військовому рекрутингу

  • Минулого місяця Work.ua підбив перші підсумки військового рекрутингу. У лютому цей розділ продовжував стрімко розвиватися:
  • У лютому 449 підрозділів мали хоч би одну вакансію на work.ua/zsu/, що на 57% більше за показники січня.
  • Кількість пропозицій роботи зросла на 67% до 2 654 вакансій.
  • Найбільше вакансій від Сил оборони маємо у категоріях «Охорона, безпека», «Транспорт, автобізнес», «Телекомунікації та зв’язок», «Медицина, фармацевтика», «Робочі спеціальності, виробництво».
  • У лютому Сили оборони отримали 18 949 відгуків від шукачів. Це на 8% менше, ніж у січні. Таке зменшення активності шукачів є синхронним із ринком праці в цілому.
  • Через активне збільшення вакансій та органічний спад за кількістю відгуків, відчутно знизився середній показник конкуренції — практично удвічі. Водночас за деякі вакансії конкуренція зросла. Це пропозиції роботи у категоріях «Юриспруденція», «Маркетинг, реклама, PR», «ЗМІ, видавництво, поліграфія».
  • Серед шукачів, що відгукувалися на вакансії Сил оборони у лютому, 44% жінок і 56% чоловіків.

Шукайте роботу на Work.ua і серед цивільних вакансій, і від підрозділів Сил оборони.

819