Як презентувати українську культуру, технології та бізнес на міжнародному ринку

Цього року світ почав говорити про Україну. Ми отримали міжнародну увагу та підтримку, почали асоціюватись з боротьбою за свободу, волелюбністю, патріотизмом та силою. Але як працювати з увагою до України надалі, аби підтримувати рівень зацікавленості, побороти досі поширені закордоном стереотипи і сформувати імідж країни, не обмежений промисловістю та війною з росією?

Від 24 лютого до початку літа кількість поширення новин про Україну в соціальних мережах зменшилась від 109 млн до 4,8 млн. Динаміка популярності запиту «Ukraine» в Google у період з лютого до червня впала від значення 100 до 6 і тримається на цьому рівні до сьогодні.

Статистика підтверджує, що тема війни не може довго втримувати увагу міжнародної аудиторії. Ми маємо формувати імідж України навколо високого рівня клієнтського сервісу та кваліфікованих спеціалістів, унікальної культури, розвинених технологій та перспективних стартапів. Це має стати місією кожного, хто комунікує з міжнародною аудиторією: від політиків та бізнесу, до звичайних людей, які виїхали за кордон. Репутація України – наша спільна відповідальність, і від того, які сенси ми закладаємо під час самопрезентації, залежить уявлення про всю країну

– коментує Дарина Шаллі, співорганізаторка і комунікаційниця ініціативи «UA Презентує».

Починаючи з 2012 року Україна запускала ініціативи, спрямовані на систематизування бренду країни: 2012 рік – «Ukraine. Moving in the Fast Lane», 2014 рік – «Ukraine: It’s all about U», 2017 рік – «Celebrate Diversity», 2018 рік – «Ukraine NOW». Сьогодні Україну презентують через ініціативу «Brave Ukraine» та глобальну фандрейзингову платформу «United24».

Всі ці проєкти створюють фундамент сенсів, через які країна комунікує з міжнародною спільнотою. Від того, наскільки успішно і гучно відбувається комунікація, залежить ставлення до українського виробництва, бізнесу, стартапів, технологій і культури, що в подальшому впливає на економічний розвиток країни та успіх окремих підприємств.

У 2020 році Україна посіла 71 місце в рейтингу ТОП-75 країн від The FutureBrand Country Index 2020, який демонструє популярність продуктів за країною-виробником та визначає цінність етикеток «Made in». Перші ж три місця посіли Японія, Швейцарія та Норвегія.

Такі результати свідчать про відсутнє усвідомлення якості та цінності українських товарів та сервісів в уявлені іноземних користувачів. Змінити це може створення тренду на українське, завдяки якісній презентації.

Наступні успіхи України в євроінтеграції залежать від того, як нас сприйматимуть у державах-членах ЄС. Зараз на міжнародному рівні ми асоціюємось із відважністю, і цю асоціацію ми повинні посилювати. Доводити, що ми достатньо відважні, щоб змінювати себе і в майбутньому змінювати ЄС, як повноправні члени. Виходити на конкурентні ринки у Європі та завойовувати місце на маркетплейсі для наших товарів. Відкрити свої ринки для європейських виробників і працювати над початком спільного виробництва в Україні. Українському бізнесу потрібно не боятися кооперуватись з європейськими партнерами та виходити на європейські ринки зі своєю продукцією, навіть якщо це вимагатиме великих зусиль

– коментує радник Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іван Нагорняк.

Бренд-стратег та власник SHEVCHUK BÜRO Андрій Шевчук виокремлює чотири тези, на які рекомендує звертати увагу власників бізнесу при роботі з іноземцями
:

1. Не бійтесь ініціативності та сміливості в рішеннях

Наша перевага – це креативність. Консервативні європейці повинні розуміти, що ви не просто ще один виконавець, до яких вони звикли, але з приставкою «ua». Пропонуйте варіанти, які можуть бути чимось новим для ринку та показуйте на кейсах, що це може спрацювати.

2. Діставайте з поличок власні сертифікати, дипломи та відгуки

Для міжнародних замовників підтвердження ваших знать дипломами відомих університетів чи сертифікати Google / Facebook є вагомим аргументов для співпраці саме з вами. Це головна відмінність від українського ринку, де цінуються практичні знання, а не документи, де про ці знання написано.

3. Сфокусуйте увагу на своїй суперсилі – за кордоном цінується моноформатність

Часи ресторанів з меню всіх страв світу в минулому. На нашому ринку прийнято бути «універсальним бійцем»: вміти робити і рекламу, і налаштовувати таргет, і ролики знімати. За кордоном ситуація інша. Більше довіри викликають компанії, які спеціалізуються на конкретній ніші чи послузі та мають кейси, які це підтверджують.

4. Переконайте їх, що ваша команда та їх дані в безпеці

У більшості іноземців існує стереотип, що якщо в Україні відбувається активна фаза війни – вона відбувається всюди. Їх потрібно переконувати, що активні бойові проходять в конкретних районах. У більшості інших точок – безпечно. З одним клієнтом ми малювати карту, де вказували де саме знаходиться кожен член команди та наскільки це далеко від Донецьку, Харкова чи Херсону.

Детальніше розкриття теми відбудеться у Києві 16 вересня, на конференції від ініціативи «UA–презентує». Спікери від державного сектору, бізнесу та креативної сфери аналізуватимуть власний досвід презентації українського бізнесу, технологій та культури на міжнародному ринку. Дізнатись детальніше про захід та спікерів і придбати квитки можна за посиланням. Весь прибуток від продажу квитків буде перераховано на потреби Збройних Сил України.


435