Як українські креативники запустили подкаст-рефлексію “Безглузда маленька трагедія”

Подкаст, як форма рефлексії для креативників. Ведучі діляться переживаннями, які тепер здаються їм не такими важливими.

Бекграунд:

Широкомасштабне вторгнення росії змусило всіх відмовитись від обговорення маленьких особистих проблем. Це однозначно було не на часі. Однак без обговорення проблеми мають тенденцію закорковувати наш мозок, від чого падає продуктивність його роботи.

Тому креативний копірайтер Михайло Комаров і копірайтерка, менеджерка, продюсерка та журналістка Наталя Засядько придумали собі спеціальний формат рефлексії — подкаст, де обговорюють маленькі переживання, які колись здавалися надзвичайно важливими.

Ідея:

Концепція та особливості майбутнього подкасту були придумані спонтанно, у закладі мексиканської кухні на Подолі, після дуже складного робочого дня, за текілою із сангрітою.

Власне концепція:

Жодної студії. Запис на диктофони у смартфоні. По три історії від кожного ведучого за випуск. Ось і все. Жодного складного продакшену. Жодного бюджету. 

“Ми спеціально відмовились від класичного запису подкасту в студії, з професійними мікрофонами та в ідеальній тиші. Натомість обираємо місця, де люди у повсякденні якраз і діляться або згадують свої безглузді маленькі трагедії. Парк, тераса, лавка, на якій сидиш і чуєш, як їде метро, — ось локації, в яких вирує життя. Кожен епізод подкасту тематичний. Ми вже поговорили про «трагедії» в подорожах, на зйомних квартирах та в дитинстві. Це теплі історії про щось, чому раніше ми надавали величезного значення, а зараз згадуємо, сміємось, іноді плачемо і розуміємо, який цінний досвід приніс той чи той випадок. «Безглузда маленька історія» — це подкаст-рефлексія, прослуховування якого подарує вам натхнення і меланхолію водночас”, — Розповідає співведуча подкасту Наталя Засядько.

“З першого погляду може здатись, що наш подкаст дуже депресивний. Ми навіть спеціально обрали відповідну візуальну стилістику. Але це певною мірою фікція, адже насправді ми робимо скоріше комедійно-рефлекиний контент. Таке собі обговорення душевних спогадів на кухні за бутербродом. Адже невеликі життєві неприємності, які в моменті нам здаються маленькими трагедіями, потім переростають у досвід, часто кумедний. Саме це і є основою “Безглуздої маленької трагедії”, — розповідає співведучий подкасту Михайло Комаров.

Досвід, що може стати корисним іншим подкастерам:

Подкаст заливали через Spotify для подкастерів. Дуже швидко, дуже зручно. Єдиний мінус — важко розібратись з підв'язкою інших подкаст-платформ, наприклад, Google podcasts. Щось там не пішло. Натомість таки розібрались з Spotify, Apple podcasts, Megogo та кількома меншими платформами.

Про лого ми згадали вже на моменті завантаження, тому фінальний брендинг був створений за 4 хвилини.

Інстаграм проєкту

1472