Як збільшити продажі за допомогою ключових слів

Ключові слова у Google Ads – це не просто слова. Це міст між твоїми потенційними клієнтами та твоїм бізнесом. Але найбільше завдання і проблема - як знайти саме ті слова, які приводять на сайт не просто випадкових гостей, а реальних покупців. У цій статті ви дізнаєтеся, що таке ключові слова, чому вони такі важливі і як їх правильно шукати. Ви отримаєте ключі до покращення ефективності вашої реклами в Google та збільшення продажів.

Що таке "ключове слово"?

Ключове слово - це команда рекламної системи, кому показувати ваші оголошення. Якщо я вибираю слово "купити ноутбук ASUS 15 дюймів", то кажу пошуковій системі, що мені цікаво, щоб мою рекламу побачили люди, які шукають в Google ці пошукові запити. Тобто я прямо вказую, кого б я хотів залучити на мій сайт і що має шукати ця людина.

По суті, будь-який пошуковий запит - це відображення потреби та інтересів цільової аудиторії, тобто людина втілює своїми пальцями запит на те, що їй прямо зараз життєво необхідно. Якщо людина голодна, вона шукає "замовити піцу". Якщо в людини народилася дитина, вона шукає "купити дитячу коляску". Якщо людина має фінансові проблеми, вона шукає “кредит готівкою”. Кожен пошуковий запит - це відображення внутрішнього світу людини й за пошуковим запитом зазвичай стоїть набагато більше, ніж просто набір слів!

Тому я настійно рекомендую вам замислитись не просто про те, які запити вводять ваші потенційні клієнти. А що стоїть за цим питанням? Що твориться у них у голові, коли вони вводять цей запит? Саме такий підхід дозволяє вам і вашому бізнесу бути завжди на крок попереду будь-яких конкурентів, які налаштовують рекламу просто на перші ключові слова для цього бізнесу.

Початок дослідження ключових слів

Дослідження ключових слів завжди починається з визначення базових термінів, які використовуються у вашому бізнесі, у вашій сфері. Тобто, це ті назви товарів та послуг, які прийняті серед ваших клієнтів, коли вони шукають вас.

При цьому звертаю увагу на те, що якщо ви використовуєте професійні назви, а ваші клієнти використовують народні назви – вам потрібно у ключових словах в оголошеннях розмовляти мовою клієнтів, а не мовою професійних та правильних назв ваших товарів чи послуг!

Наприклад, послуга називається "допомога симпатичним кредитуванням", а люди шукають "допомога в оформленні кредиту на квартиру", то треба розмовляти мовою людей.

Платні та безкоштовні інструменти пошуку ключовиків

Відмінним джерелом нових ключових слів є пошуковий рядок Google, коли ви починаєте вбивати в ньому ключові слова, пов'язані з вашим бізнесом, Google підказує.

Це круте джерело ідей для розширення вашого списку ключових слів. Крім того, є окремі платні інструменти, які дозволяють вам заглибитися в дослідження ключових слів:

Але не поспішайте використовувати платні послуги. Запевняю на 90 відсотків, що круту та ефективну рекламу можна зробити взагалі без використання будь-яких платних сервісів. Для цього потрібно грамотно продумати свою цільову аудиторію та що стоїть за кожним запитом.

Що таке "long tail" та чи варто на них орієнтуватися?

Окремо хочу звернути увагу на тип ключових слів, які називаються "Long Tail" або "довгий хвіст". Це ключові слова або запити користувачів, які є довгими. Наприклад, "купити ноутбук ASUS процесор i7, 15 дюймів 32 ГБ пам'яті".

Як показує практика – за такими запитами може бути дуже маленький обсяг пошуку, тобто мала кількість людей шукають. Але – за такими запитами завжди неймовірно висока конверсія!

Якщо людина вже дійшла до формулювання настільки докладного запиту, швидше за все, вона вже провела певне дослідження і перебуває на фінальній стадії ухвалення рішення. Готовий ось-ось купити те, що шукає.

Тому я рекомендую починати з довгих запитів, залишивши загальніші короткі запити на потім! Багато хто, налаштовуючи рекламу, упускає ці маленькі нюанси й через це втрачає свої гроші!

Оцінка трафіку та складності ключових слів

Інструмент – планувальник ключових слів від Google – дозволяє вам зрозуміти наскільки це ключове слово конкурентно і яка ціна за кожен клік за вашим оголошенням. Адже в Google ads ми платимо за кожен клік за нашими оголошеннями.

Цей інструмент абсолютно безкоштовний і знаходиться в вашому акаунті Google ads, у розділі "Інструменти та налаштування" - "Планувальник ключових слів". Після того як реклама за ключовими словами налаштована та запущена, настає дуже відповідальний етап.

Відстеження та оптимізація

На даному етапі у роботі з ключовими словами, ваше завдання зводиться до трьох дій:

  1. Відсів ключових слів, які не приносять продажу
  2. Пошук ключових слів, які прямо бустять, швидко збільшують, продажі
  3. Коригування ставок для тих ключових слів, за якими поки що незрозуміло - їх віднести до першої категорії або до другої.

Філософія запуску успішної реклами саме полягає в тому, щоб відсіяти зайві нерелевантні запити та посилити сильні запити різними доступними методами, наприклад, винесенням в окремі групи або збільшенням ставки за ними. І у цьому вам допоможе потужний інструмент.

Мінус-слова - яка користь в них?

Мінус-слова потрібні для того, щоб блокувати показ реклами на запити, які є нерелевантними для вашого бізнесу. Наприклад, ви не надаєте безкоштовні юридичні консультації – у такому разі слово “безкоштовно” буде мінус-словом для вашого бізнесу.

Інший приклад – ви пропонуєте послуги ремонту будинку під ключ. І тут мінус слово буде, наприклад, “своїми руками”. Вам не потрібні люди, які гуглять "ремонт будинку своїми руками" або "ремонт квартири своїми руками".

Кожна сфера бізнесу має свої мінус-слова, кожен регіон також. І хороший список мінус-слів, який ви збираєте на етапі оптимізації - це такий собі мішок із золотими монетами.

Незважаючи на які нові напрямки у своєму бізнесі ви відкриватимете, яку нову рекламу запускатимете, цей список мінус-слів активно збільшуватиме ефективність кожної наступної вашої рекламної кампанії.

Пошукова оптимізація згідно з цінними ключовиками

Пошукова реклама в Google дає дуже круту можливість для пошукового просування – для SEO. SEO - це комплекс дій щодо оптимізації, спрямованих на підвищення позицій сайту у пошуковій видачі.

Визначивши найпотужніші, ті, що найкраще конвертують, ключові слова, ви можете потім згідно з ними запустити пошукову оптимізацію - і це насправді дуже крута стратегія!

Коли замість того, щоб запускати пошукову оптимізацію, яка зазвичай досить дорога, за цілою купою ключових слів, ви спочатку через пошукову рекламу визначаєте, які ключові слова реально цінні для вашого бізнесу. І тільки потім проводьте пошукову оптимізацію.

Крім того, звертаю вашу увагу, що Google давно почав віддавати майже півтора перших екрани у видачі Google тільки під рекламу. І кількість людей, які переходять на основні результати пошуку Google, SEO – оптимізовані результати, дедалі меншає. А Google наголошує на рекламі. І це природно, тому що корпорація “Alphabet”, яка володіє Google, отримує 80% прибутку з реклами і тому максимум уваги припадає у видачі на рекламні оголошення.

Висновок

Знання та вміння оперувати ключовими словами та ключовими запитами завжди збільшують конверсії та приносять прибуток вам та вашому бізнесу. Розуміння своєї аудиторії, правильний підбір ключових слів та хороша SEO – оптимізація сайту в пошуковій видачі Google – запорука ефективних реклам у довгостроковій перспективі. Користуйтеся моїми порадами, щоб залучити свою аудиторію, збільшити продажі та досягти намічених фінансових цілей.

531