Аналіз конкурентів. Аналіз продукту. SWOT-аналіз

Види досліджень

В попередніх матеріалах ми дізнались, що створення цифрових продуктів — це не лінійний процес, а цикл. В стартапах його описують за допомогою моделі ощадливого стартапу, а в дизайні взаємодії — за похідною від неї моделлю ощадливого дизайну взаємодії або ж через цикл від Nielsen Norman Group.

Загальний принцип у них спільний: спочатку ви досліджуєте задачу та способи її вирішення, потім проєктуєте прототип, після цього — перевіряєте його за участі користувачів. А далі, зібравши нові дані, повертаєтесь на початок, і цикл повторюється. Для кожного етапу створення продукту існують власні методи та засоби досліджень. Конкретних їх різновидів десятки, якщо не сотні. Але ми не станемо говорити про всі — лише про ті, що дійсно використовуються на практиці.

Знайомитись з ними ми будемо в тому ж порядку, в якому використовували б їх під час створення продукту — від задуму до запуску.

Як правило, в момент, коли розробники цифрових продуктів починають свою роботу, їхнє розуміння майбутнього продукту є найменш чітким. Нерідко в них ще навіть немає технічного завдання — лиш ідея та загальні уявлення. Але, як не дивно, на цьому етапі дизайнерам взаємодії є що аналізувати!

Зокрема:

  • Конкурентів
  • Ідеї щодо бізнесу та продукту
  • Потенційних клієнтів

З’ясуймо, як саме необхідно все це досліджувати! 

Аналіз конкурентів (аналіз аналогів)

Почнімо з дослідження конкурентів. Цей тип аналізу також можуть називати аналізом аналогів. І це, до речі, один з найважливіших та доволі інформативних методів досліджень.

Аналітична таблиця

Найпростіший інструмент для аналізу конкурентів — порівняльна таблиця, в яку вноситься та інформація про конкурента чи його продукт, яка може бути корисною в контексті вашого аналізу. Наприклад:

  • назва продукту конкурента,
  • дата його запуску,
  • обсяг аудиторії,
  • тип застосунку,
  • його функціональні можливості,
  • цінова політика.

Склад цієї таблиці може відрізнятись в залежності від проєктів, і згодом ви збагнете, на що варто звертати увагу саме вам. Мати її дуже цінно, адже вона допоможе вам наочно зрозуміти, з ким доведеться змагатись за прихильність користувача, і, можливо, навіть віднайти розуміння, в чому полягає ваша унікальність.

Мудборд

Ще одним цінним інструментом аналізу конкурентів є дизайнерський мудборд. В перекладі з англійської це означає «дошка настрою». В багатьох із нас у дитинстві були подібні. В них ми збирали образи того, що нас надихає: світлини зірок, якими ми захоплювались, місця, які хотіли б відвідати, речі, які хотіли б придбати. Це були своєрідні орієнтири — до чого слід прагнути. В мудбордів для цифрових продуктів ідея схожа. В них ви збираєте приклади того, що здається вам цікавим та надихає вас.

Наприклад, оцей мудборд наша команда створила під час роботи над оновленою посадковою сторінкою для наших онлайн-курсів. Щоб її спроєктувати, ми дослідили кілька десятків інших платформ для онлайн-курсів та проаналізували купу інформації: як вони оформлюють свій головний екран, яку головну інформацію на ньому розміщують, яку композицію використовують.

Але цей аналіз має на меті не лише пошук кращих рішень. Аналізуючи дизайн, ви досліджуєте й досвід ваших конкурентів — блоки, що вони додали, показують, що виявилось цінним для їхніх клієнтів, а що — другорядним. При цьому ваша кінцева задача, звісно, зробити продукт неподібним на конкурентів. Мудборд допоможе і з цим теж. Адже, щоб зробити унікальний продукт, ви тим більше маєте розуміти, як виглядають аналоги. До речі, на додачу до прямих аналогів, цінно аналізувати ще й непрямі аналоги. Наприклад, щоб зробити обкладинку курсів цікавішою, можна надихнутись деякими рішеннями Netflix, Apple TV або «Планети кіно».

Аналіз аналогів (прямих та непрямих) варто проводити не лише на ранньому етапі розробки продукту, але й повторювати його періодично — хоча б раз на рік. Адже ваші конкуренти не стоятимуть на місці. Вони еволюціонуватимуть, вдосконалюватимуться, застосовуватимуть нові стратегії. 

Аналіз продукту

На додачу до аналізу конкурентів на ранньому етапі розробки нерідко проводять також аналіз візії продукту та бізнес-моделі. Для цього існує низка інструментів. Зокрема, канва бізнес-моделі, канва ощадливого стартапу, SWOT-аналіз тощо.

Канва бізнес-моделі та ощадливого стартапу — це інструменти для опису, як не складно здогадатись, складових бізнес-моделі проєкту. Його унікальної пропозиції, методів дистрибуції тощо. Оскільки це більшою мірою інструмент бізнес-проєктування, на цьому курсі ми не станемо приділяти йому багато уваги. Зауважимо лиш, що авторам стартапів було б цінним познайомитись з ними докладніше. В додаткових матеріалах до цього модуля ви знайдете відповідну літературу.

Наступний аналіз має назву SWOT. Це абревіатура, що складається з перших літер англійських слів Strengths (переваги), Weaknesses (недоліки), Opportunities (можливості) та Threats (загрози). По суті це дослідження являє собою табличку, що складається з чотирьох комірок з відповідними назвами та змістом.

SWOT-аналіз корисно проводити одночасно з аналізом конкурентів, адже, саме аналізуючи їх, ви ліпше розумієте, якими є ваші переваги та недоліки на їхньому тлі. А ще — що потрібно зробити, щоб продукт став кращим. Цей аналіз використовується деякими дизайнерами взаємодії для оцінки переваг та недоліків цифрових продуктів.

Коли ви розробляєте цифровий продукт, дуже важливо уявляти собі, з якими іншими продуктами він змагатиметься і як краще вибудувати бізнес-модель. Але не менш важливо розуміти, хто саме і як користуватиметься вашим продуктом. Тому наступний наш матеріал буде присвячений методам вивчення клієнтів.

2056