Базовий синтаксис JavaScript: огляд типів даних, змінні та базові оператори

JavaScript пройшла довгий шлях. З мови для опису простеньких взаємодій в браузері вона з часом перетворилася на мову, що дозволяє писати цілі застосунки! Бодай як би дивовижно (і підозріло) це не звучало, але створювати програми цією мовою може кожен, хто вивчатиме її послідовно і терпляче. А почати вивчення мови програмування варто зі знайомства з її базовим синтаксисом.

Що таке синтаксис

Синтаксис мови програмування — це сукупність принципів та правил написання програмного коду. Щось типу граматики в українській мові.

Мови програмування певною мірою подібні до мови, якою ми спілкуємось. Навіть ті, хто давно вже вчився в школі — чи просто нудився на уроках мови — знають, що для того, щоб описати просту подію, потрібно розуміти сенс слів, вміти вибудувати їх у коректній послідовності та не забути в правильних місцях поставити знаки пунктуації. Щоб людина, яка читатиме написаний вами текст, могла правильно зрозуміти вашу думку.

Коли ви пишете програмний код, ви також описуєте певну ідею, в якої також буде свій читач, який так само має коректно зрозуміти написане. У випадку JavaScript головним таким читачем є інтерпретатор. Це така програма, що читає ваш код, інтерпретує та виконує його. Крім того, в розробці програмних продуктів часто бере участь ціла група співавторів, яким також необхідно буде розуміти, яку ідею ви закладаєте у свій код. Тож без базових правил та принципів написання програмного коду не обійтись.

Ключові поняття JavaScript

Як і у звичайній мові, у мові програмування є свої базові складові частинки. Ми знаємо, що одним з ключових понять у JavaScript є так званий сценарій.

Сценарій — це, по суті, програма, що виконує ту чи іншу послідовність дій. Якщо проводити аналогію, то сценарій — це певна завершена думка. Вона може бути короткою, як речення. Може бути дещо довшою, як абзац. А може займати цілу главу чи навіть книгу.

Будь-який сценарій JavaScript складається з інструкцій та виразів.

Інструкції — це такі логічні конструкції мови, що передбачають певну роботу програми з даними. Наприклад, перевірку умови (скажімо, чи це число більше 10 чи менше), чи цикл (коли ви просите програму повторити певну дію). Поки що занурюватись в ці концепції глибше не будемо, адже в наступних модулях розповімо про них докладніше. А в цьому уроці почнемо розбиратись з виразами!

Вирази — це такі обчислювальні операції, виконання яких дозволяє отримати значення (скажімо, число). Наприклад, додавання двох чисел — це вираз. А отримана сума це, відповідно, — значення. 

Вирази (тобто операції) можуть бути різними й вирішувати різні задачі. Тож і значення в результаті не обов’язково будуть числовими.

Тому в JavaScript, як і в інших мовах програмування, значення мають тип, і цьому типу можуть відповідати різні властивості.

Типи даних

Всього в JavaScript існує вісім типів значень:

  1. number, або числові,
  2. string, або рядкові,
  3. boolean, або логічні,
  4. bigint (від англійського Big Integer), або великі цілі числа,
  5. null, або порожні,
  6. undefined, або невизначені,
  7. symbol, або символьні,
  8. а також object, або об’єктні.

Перші сім значень ще називають елементарними, або ж базовими. Значення таких типів інколи ще називають примітивами (це калька з англійського primitives, що насправді означає «елементарні типи»). Якщо проводити аналогію з хімією — вони б описували вісім різноманітних елементів.

А от об’єкт — вже був би молекулою, бо об’єкти створюються на основі елементів. Іноді ще можна побачити класифікацію, в якій до переліку типів додаються масиви (array) та функції (function), але насправді вони також є об’єктами.

Докладніше про символи, об’єкти, масиви та функції поговоримо в майбутніх уроках. А перші шість типів опишемо докладніше вже зараз. Почнімо з чисел!

Number, або числа

Числа — як нескладно здогадатися із назви, це числа. Тобто такі дані, що використовуються для арифметичних операцій. 

В JavaScript тип значень «числа» передбачає числа з рухомою комою (простою мовою, десяткові дроби). Поведінка таких чисел може бути несподіваною для новачків в програмуванні. Наприклад, можна отримати такий результат:

Це пов’язано з десятковою системою числення, а в програмуванні під капотом використовується двійкова математика, що має певні обмеження при роботі з десятковими дробами.

Докладніше про це можна прочитати за цим посиланням (англійською мовою): https://0.30000000000000004.com/

Числа записуються арабськими цифрами, а якщо в них є дробова частина — вона відділяється крапкою.

String, або рядкові

Рядкові значення — це, по суті, тексти. Термін «рядкові» є похідним від «текстові рядки».

1474

This article not available in free version

To access it, select the comfortable option:
Full access week
For free
All features of the platform
are unlimited
Learn with us
from 500 ₴/mo.
Access to dozens of courses on graphic design, web design, UI/UX and frontend
Choose a plan